DNEVNI

JASNA PORUKA VLADI FBiH: Povucite sramotni zakon o radu!

Piše: Dragan Bradvica

Predstavnici Sveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine održali su mirnu prosvjednu šetnju od zgrade Vlade Federacije do zgrade entitetskog Parlamenta te još jednom vladajućima uputili više nego jasnu poruku – povucite sramotni zakon o radu! Prosvjed je zbog epidemioloških mjera privukao oko stotinu sudionika uz slogan ‘Dokle više?’. Podsjetimo, Vlada FBiH je još ranije usvojila izmjene i dopune Zakona o radu a o njemu bi danas trebao raspravljati Zastupnički doma Parlamenta FBiH.

– Uvaženi premijeru i ministri, zar nije bilo dovoljno pet godina jahanja po radnicima? Zar nije bilo dovoljno devastacije radničkih prava? Zar morate na vašem dolasku ta prava svesti na minimum? Sramite se predstavnici Vlade, kazao je SelvedinŠatorović iz SSS BiH.

Robovlasništvo

Potvrdio je kako je bilo neformalnih pregovora s predstavnicima Vlade FBiH, ali da se u biti ne može pregovarati o odredbama Zakona o radu jer, kako je kazao, takvo zakonsko rješenje je apsolutno neprihvatljivo. Zahtijeva da se umjesto priče zakona o radu priča o minimalnoj cijeni rada, da se donese odluka dato bude tisuću maraka pa tek nakon toga smanjenje opterećenja rada u smislu da se rasterete poslodavci, a također, ono čega poslodavci budu rasterećeni ne ide ponovno u profit poslodavaca, nego da ide u profit radnika.

– Nigdje na svijetu ne postoji situacija da je porez na dobit 10 posto i porez na dohodak 10 posto. Onaj koji ima dobit 90 milijuna maraka plaća 10 posto i onaj koji ima plaću od 400 maraka plaća isto 10 posto. To nije pravljenje socijalne države već je to pravljenje države za nekoliko bogatih obitelji i to ne može proći, istakao je Šatorović.

Podsjeća da su dobili podršku sindikata radnika iz regije, ali i iz Bruxellesa, te navodi da ni jedna država nije krenula u izmjenu radnog zakonodavstva na ovakav način i ne bori protiv pandemije koronavirusa na način da kompletan teret krize padne na pleća radnika. Ustvrdio je kako Vlada FBiH definitivno neće povući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, ali očekuje da Parlament FBiH danas ne usvoji takva zakonska rješenja, jer imaju obećanja čelnih ljudi političkih opcija u Parlamentu.

– Ukoliko se nešto ne preokrene u naredna 24 sata, ukoliko dođe do usvajanja takvog zakonskog rješenja, Sindikat će biti prinuđen da napravi generalni štrajk na razini FBiH, a za to će odgovornost snositi Vlada FBiH, rekao je Šatorović.

Smatra da Vlada u tehničkom mandatu ne bi trebala da donosi krucijalne zakone i parlamentarna većina treba to na Parlamentu FBiH jasno kazati. Očekuje da proradi njihova svijest, jer, sutra i njihovo dijete može doći u situaciji da radi za plaću od 400 maraka.

Poslodavci za usvajanje zakona

S druge pak strane, Udruženje poslodavaca FBiH poziva zastupnike Zastupničkog doma da usvoje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH u interesu radnika i očuvanja radnih mjesta, poslodavaca, gospodarstva i društva u cjelini.

– Zakon bi se primjenjivao samo u slučajevima kada nadležna institucija FBiH, u skladu sa ustavnim ovlastima, proglasi stanje nesreće u FBiH i dok traju vanredne okolnosti izazvane tim stanjem, odnosno, jedno razdoblje nakon njegovog formalnog zaključenja. Tako da nema mogućnosti da poslodavci utječu na tu odluku, pojašnjavaju. Tvrde kako je u zemljama EU i regije postojeće radno zakonodavstvo je reguliralo radne odnose tijekom vanrednog stanja a da postojeći Zakon o radu FBiH ne definira radne odnose tijekom stanja nesreće, stoga su neophodne njegove izmjene i dopune. Predloženi Zakon usklađen je, kako navode, sa konvencijama Međunarodne organizacije rada, kao i Europskom socijalnom poveljom te drugim međunarodnim aktima koje je ratificirala BiH. Usklađene u i sa najvišim standardima zaštite prava radnika.

– Praksa i iskustvo visokorazvijenih zemalja je pokazala da liberalizacija radnog prava, što je intencija predloženog Zakona, doprinosi povećanju broja zaposlenih i povećanju plaća. Tekst izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH usuglašen je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, kada su uvaženi svi prijedlozi i zahtjevi sindikata. Šta više, nakon usuglašavanja teksta, a pod pritiskom sindikata, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je u cijelosti izbacilo i promijenilo tri člana. Predloženim Zakonom nisu mijenjane odredbe koje govore o potrebi prethodne suglasnosti ili konsultacija sa vijećem uposlenika ili sindikatom, tvrde poslodavci. Rad od kuće, kako je predložen u ovom Zakonu, nije kazna nego privilegija za radnike, a sigurno je nešto što će u naredne dvije do tri godine postati pravilo i način rada gdje god je to moguće.

Pitaju se šta je problematično u činjenici da radnik bude upućen na godišnji odmor kada ne može raditi, mimo volje poslodavca, a tijekom trajanja godišnjeg odmora prima iznos pune plaće i sjedi kod kuće? I nakon nekoliko mjeseci ponovo, na vlastiti zahtjev može otići na godišnji odmor, koji će mu, također, biti plaćen.

– Skraćeno radno vrijeme je rješenje iz ogromne većine zakona o radu zemalja EU s tim da za to vrijeme radnici primaju odgovarajući iznos plaće, razmjerno satima provedenim na radu.  A prema predloženom Zakonu radnicima u FBiH bi za skraćeno radno vrijeme bilo isplaćeno najmanje zajamčenih 70 posto plaće. Što znači da neko radi 30 ili 50 posto radnog vremena, a prima 70 posto plaće. Izmjenama i dopunama Zakona o radu uvodi se institut ‘čekanja’ koji  može trajati najviše 60 dana i u vezi s tim, pitamo da li je bolje da tijekom tih 60 dana radnik sjedi kući, prima plaću koja će zavisiti od kolektivnih ugovora ili drugih akata i dogovora, ima plaćene poreze i doprinose i vrati se na posao kada se za to stvore uvjeti ili dobije otkaz?, naglašava se u priopćenju. Smatraju kako zloupotrebe i neprihvatljivo ponašanje jednog broja nazovi poslodavaca, zbog zaštite njihovih neprincipijelnih interesa, ne može biti dobar argument za odbijanje zakona.

VEZANO

Tužiteljstvo i SIPA u zgradi Vlade FBiH

urednik

Danas zasjeda Vlada FBiH

urednik

Radnici i poslodavci prekinuli socijalni dijalog

urednik