DNEVNI IZBOR UREDNIKA Politika

Javnim resursima i izazivanjem netrpeljivosti do dolaska na vlast

Piše: V.S.Herceg

Koalicija za slobodne i poštene izbore ,,Pod lupom”, osnovana u svibnju 2014. godine s ciljem provođenja projekta građanskog, nestranačkog posmatranja izbora, izradila je Interaktivnu mapu izbornih nepravilnosti iz posljednjih lokalnih izbora 2020. godine u Bosni i Hercegovini.

Zbirno izvješće pokazalo je ukupno 243 izborne nepravilnosti od kojih su najučestalije bile upotabe javnih resursa (80), potom raspirivanje netrpeljivosti (30), rad službenika u kampanji (27), zabranjenu kampanju (26), zlouporaba osobnih podataka (17), pritiske na birače ili kupovinu glasova (17), pristrano medijsko izbješćivanje, trgovina mjestima u biračkim odborima (12), pritisci na OCD (9) te pritisci na medije (8).

U Mostaru samo jedna nepravilnost – izazivanje netrpeljivosti

Podsjetimo da se nametanjem tzv. tehničkih izmjena i dopuna u Izbornom zakonu od strane visokog predstavnika u BiH predviđaju znatno strožije kazne i za zlouporabu javnih resursa tijekom predizbornih kampanja, ali i samih izbora, a što je najčešće detektirana nepravilnost.

Opširnost podataka ne dopušta prenošnje u cijelosti rezultata istraživanja Koalicije pod lupom te ćemo se osvrnuti samo na one najzanimljivije.

Mostar, odnosno Grad Mostar, jedan od najzanimljivijih lokalnih zajednica. Naime, tu je istraživanje pokazalo samo jednu vrstu nepravilnosti i to jedan slučaj raspirivanja netrpeljivosti, navodeći pri tom samo jedan tekst objavljen u jednom mediju. Prema ovom rezultatu, a izuzimajući navedeni tekst, čini se da je u Mostaru tijekom predizborne kampanje, odnosno, izbora, sve bilo savršeno.

Ilidža se značajno koristila javnim resursima u stranačke svrhe

Što se tiče Banja Luke, tu je stanje malo ‘raznovrsnije’. Zabilježena su dva slučaja raspirivanja netrpeljivosti, te po jedan slučaj zlouporabe javnih resursa, zabranjene kampanje i zlouporabe osobnih podataka.

Vrlo zanimljivi su rezultati u općini Ilidža gdje se uvjerljivo najviše manipuliralo javnim resursima (u 8 slučajeva), a potom i raspirivanjem netrpeljivosti (2), a isto toliko je bilo i pritisaka na birače ili kupovine glasova, dok je zabilježen i po jedan slučaj zabranjene kampanje i rada službenika u kampanji.

Javni resursi prilikom izbora najviše su se koristili i u općini Novi Grad Sarajevo (4 zabilježena slučaja zlouporabe), ali i jedan slučaj raspirivanja netrpeljivosti, dok je u općini Centar Sarajevo zabilježen po jedan slučaj zlouporabe javnih resursa, pritiska na birače i raspirivanja netrpeljivosti.

Općine bez ijedne zabilježene nepravilnosti

No, za spomenuti je da, primjerice, u općini Široki Brijeg nije zabilježena niti jedna nepravilnost.  Značajan je niz općina u kojima nije zabilježena niti jedna nepravilnost tijekom posljednjih lokalnih izbora – nisu regitrirane u općini Gradiška, Kozarska Dubica, Kostajnica, Odžak, Orašje, Domaljevac-Šamac, Mrkonjić Grad, Šipovo, Jezero, Prnjavor, Pelagićevo, Šamac, Modriča, Doboj, Stanari, Čelinac, Kneževo, Kotor Varoš, Oštra Luka.

Nema registriranih nepravilnosti niti u općinama Ribnik, Donji Vakuf, Jajce, Konjic, Drvar, Kreševo, Fojnica, Busovača, Vitez, Kakanj, Kalesija, Olovo, Breza, Vogošća, Visoko, Fojnica, Vareš, Trnovo, Čitluk, Čapljina, Stolac, Posušje, Kupres, Ravno, Nevesinje, Gacko, Berkovići, Ljubinje, Istočni Mostar, Kalinovnik, Goražde, Pale, Osmaci.

Srebrenica – zlouporaba javnih resursa najčešća

Daleko najviše nepravilnosti na posljednjim lokalnim izborima u BiH zabilježeno je u Srebrenici. Međutim, suprotno kako mnogi možda očekuju, najviše je zabilježeno zloupotrebe javnih resursa (7 slučajeva) te javni službenici angažirani u kampanj (5 slučajeva) dok je “tek” jedan zabilježeni slučaj pritiska na birače i raspirivanja netrpeljivosti.

S obzirom da je riječ o općini Srebrenica gdje su stalne političke i nacionalne tenzije, više nego začuđujući su ovakvi rezultati koji pokazuju razinu manipulacije javnim resursima.

-Većinom javnim resursima raspolaže načelnik i iste koristi u svrhu kampanje uz obrazloženje kako je izabran kao neovisni kandidat, ispred srpskog bloka, i da je u obvezi ispunjavati planom zacrtane aktivnosti, jedno je od pojašnjenja kada se govori o zabilježanim slučajevima zlouporabe javnih resursa u izborne svrhe, a što je slaba strana i drugim političkim strankama.

-Primjećeno da uposlenici elektrodistribucije Srebrenica postavljaju plakate za načelnika opštine Mladena Grujičića. SDA je 20.10.2020 za svoju osobnu promociju iskoristila otvaranje asfaltiranog puta Sućeska – Žutica… Načelnik u redovitim aktivnostima promovira sebe kao kandidata ispred političke stranke… Izvode se radovi na terenu (asfaltiranje lokalnih puteva, izgradnja MZ, itd.) koriste se u svrhu promocije stranke i pojedinca… Službenici organiziraju sastanke po Mjesnim zajednicama i pozivaju na glasanje. Isti na svojim FB profilima promoviraju kandidata Koalicije za načelnika… Većina uposlenih je politički angažirana, članovi su neke stranke i samim time su u kampanji svoje političke opcije, samo su neki od pojašnjenja nepravilnosti uočenih u Srebrenici tijekom lokalnih izbora 2020. godine.

U predizborno vrijeme inteziviraju se radovi, otvaraju putevi i ustanove itd.

Upravo pojašnjenja zlouporaba javnih resursa, koja je ujedno i najčešća manipulacija birača u predizbornoj kampanji bh političara, pokazuju o kojim se suptilnom, “prikrivenom oglašavanju” i promociji radi – najčešće su to otvaranja ili početak infrastrukturnih radova, puteva, dionica itd., ili otvaranje raznih ustanova i to najčešće bez navođenja financijera radova ili inteziviranje radova. I to je zabilježeno u svim općinama gdje su registrirane ove nepravilnosti.

Prenosimo neke od primjera koje je zabilježila Koalicija pod lupom:

“Intenziviranje infrastrukturnih radova: Započeli su intenzivni radovi na obnovi puteva na području Općine Novi Travnik. Trenutno se obnavlja put u industrijskoj zoni Bratstvo, a obnova se vezuje za vladajuću koaliciju HDZ-SDP, renovirano nekoliko stotina metara regionalnog puta u MZ Opara, nemamo infomarciju tko financira navedenu obnovu puteva”, ili “Intenziviranje infrastrukturnih radova: Izgradnja 2 kružna toka u Brčkom, radovi u mjesnim zajednicama Brka, Omerbegovača”, ili “Stranka demokratske akcije – OO Bugojno, objavljuje na svojoj fb stranici da su započeli intenzivni radovi na asfaltiranju lokalnih puteva, koje financira Ministarstvo prostornog uređenja SBK/KSB, Amir Šećibović kao Ministar i predsjednik OO SDA Bugojno”, “Asfaltiranje lokalne prometnice u ukupnoj dužini 231 metar. Vrijednost radova 20 693,00 km. Projekt financira Općina Vitez, a na svojoj službenoj fb stranici objavljuje HDZ BiH Vitez. Selo Lupac isto dobilo novi asfalt” itd.

Razni su i pritisci na birače. Primjerice u općini Ilidža, a kako navodi Koalicija pod lupom pozivajući se na meidje, “široj javnosti na Ilidži je poznato da SDA u ovoj općini ucjenjuje brojne građane tako što im prijeti da će ostati bez posla u javnom i privatnom sektoru ukoliko ne glasaju za ovu stranku i ne prilože fotografiju kao dokaz da su glasali za njih. O tome je javno na FaceTV-u progovorio i Nermin Muzur, kandidat Četvorke za načelnika Općine Ilidža”.

Raspirivanje netrpeljivosti drugi najčešći način dolaska na vlast

Raspirivanje netrpeljivosti bila je druga najčešća ‘anomalija’ lokalnih izbora 2020. godine.

Tako je u Gradačcu zabilježen “Govor mržnje i netrepeljivost između SDP i SD Gradačac kroz javna priopćenja”, u Derventi su se, primjerice, uočili slučajevi uništavanja plakata političkih subjekata i međusobno optuživanje za takve radnje, a isto je zabilježeno i u drugim općinama, dok je predizborni spot Ujedinjene Srpske također je okarakteriziran kao raspirivanje netrpeljivosti.

“U Srebrenici za slavu crkve puštala se muzika u crkvenom dvorištu koja vrijeđa bošnjačke građane. Na slavi crkve bili su prisutni i politički predstavnici”, “zabilježen fizički napad na Tarika Hošića, kandidata za općinskog vijećnika ispred Platforme za progres na Ilidži”, “…Prilikom opisivanja članova oporbe prof. Dr Vlado Đajić koristi termine: Monstrumi, diletanti” itd.

Ostaje za vidjeti kako će izgledati analiza nepravilosti Koalicije pod lupom ovogodišnje predizborne kampanje i listopadskih općih izbora.

VEZANO

Vijeće ministara ipak nije odobrilo novac za izbore: Za glasali SDA, SNSD i DF, protiv HDZ

urednik

Velikosrpski nacionalizam i ruski imperijalizam ili pak demokratizacija i bolja Crna Gora?

urednik

Vučić objavio datum izbora

urednik