BIH DNEVNI

Je li OSA nezakonito prisluškivala političare i novinare ili Konaković samo izmišlja?

Da ministar vanjskih poslova bilo koje europske države javno, pred gledateljima, kaže da je obavještajna agencija nezakonito prisluškivala stotine osoba, od političara do novinara, vjerojatno bi politička i sigurnosna scena u toj državi ‘gorila’, nesumnjivo bi nekome u tom lancu bila sprema ‘politička giljotina’, u najmanju ruku pokrenule bi se istrage i došlo bi do sudskih procesa.

U BiH, malo tko se uopće osvrnuo na doista preozbiljne tvrdnje ministra Elmedina Konakovića, koji je za sve to optužio bivše sudionike u vlasti, SDA.

Konaković je rekao je kako je u OSA-i dokumentirano više od 100 slučajeva zloupotrebe prisluškivanja bez naloga suda i da su Tužiteljstvu BiH proslijeđeni dokazi koji govore o krivici bivšeg ravnatelja ove agencije Osmana Mehmedagića.

Rekao je kako je bilo stotine slučajeva zloupotrebe prisluškivanja osoba, od političara do novinara.

Tužiteljstvo nema te podatke

Nepuna 24 sata nakon Konakovićevih tvrdnji Tužiteljstvo je praktički demantiralo ministra izjavom u kojoj napominje da nije upoznato i da nema saznanja da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) nezakonito prisluškuje političare i novinare. Podsjetimo, Konaković je rekao da su Tužiteljstvu proslijeđeni dokazi! Dakle, postoje dvije opcije – ili Konaković laže ili laže Tužiteljstvo.

-Tužiteljstvo BiH nije upoznato i nema saznanja da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) nezakonito prisluškuje političare i novinare, rečeno je Srni u Tužiteljstvu BiH.

-U skladu sa zakonom, OSA ima nadzorna tijela u vidu Parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e i Ministarstva sigurnosti BiH, koji sva saznanja o eventualnim nezakonitostima mogu prijaviti nadležnim institucijama, poručili su iz Tužiteljstva BiH.

Također, Konakovićev kolega iz Vijeća ministara BiH, ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, rekao je Srni da ministarstvo na čijem je čelu nema saznanja o nelegalnom prisluškivanju političara i novinara.

Konakoviću se s pravom može postaviti pitanje, odakle njemu kao ministru vanjskih poslova pristup tim, kako on sam kaže, ‘dokumentiranim više od 100 slučajeva zloupotrebe prisluškivanja’.

Duple kartice

-Znam da su koristili duple kartice, da su mogli lažirati vašu, moju karticu i preuzeti naše pozive i SMS poruke, rekao je Konaković u intervjuu za N1.

Na upit da komentira tvrdnje da, kada je Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu, on samo izvršitelj, a da su nalogodavci Bakir i Sebija Izetbegović, Konaković je rekao ”kako ima pravo tvrditi ono čega je bio sudionik”.

-Bio sam član SDA i napustio je zbog tih procesa. Vidio sam autoritete njih i da bespogovorno izvršavaju njihove naredbe. Koliko su dobro prikrili te dokaze ne znam, ne mogu reći da sam vidio dokument. Znamo da su koristili duple kartice da su mogli lažirati vašu, moju karticu i preuzeti naše pozive i SMS poruke. Znam da se to događalo, ali neće više nikada, rekao je.

Jedan od rijetkih koji je reagirao na Konakoviće ozbiljne tvrdnje je i psiholog Srđan Puhalo.

-Elmedin Konaković tvrdi da je u OSA-i zadokumentovano više od 100 slučajeva zloupotrebe prisluškivanja bez naloga suda. Objavite spisak da vidimo ko su ti VIP-ovci, poručio je Puhalo.

Ne vjerujemo da će Puhalo dočekati odgovor, kao ni javnost. Iako bi nakon ovakvih izjava od jednog ozbiljnog političara, a Konaković se predstavlja vrlo ozbiljnim, situacija itekako morala biti raspetljana.

Ukoliko Konaković govori istinu, onda bi se morala provesti istraga, a odgovorni bi morali popadati kao kruške s grane i završiti iza zatvorskih rešetaka, dok bi osobe koje su bile prisluškivane trebale na kraju to i znati.

Jer, u slučaju da ih je netko doista nezakonito prisluškivao jasno je da bi imale pravo tužiti državu i tražiti velike odštete. S druge strane, ukoliko se pokaže da je Konaković javno lagao, i on bi trebao snositi posljedice. Međutim, kao što znamo, ovo se događa u BiH u kojoj se zakoni provode samo nad sirotinjom. Da. L.