BIH DNEVNI

Jedna od najvećih vojnih vježbi na tlu Europe bez Srbije

Zajednička vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država “Brzi odgovor 21” je dio veoma složene i obuhvatne vojne vježbe “Defender Europe 21” u kojoj sudjeluje blizu 30.000 savezničkih vojnika iz 26 država Europe i svijeta.

U vojnim vježbama u više europskih zemalja sudjeluje više od 28.000 vojnika iz 26 zemalja NATO-a i njegovih partnera iz Albanije, Armenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Grčke, Gruzije, Španjolske, Italije, Kanade, Kosova, Latvije, Litvanije, Moldavije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, SAD-a, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Estonije.

Bez Srbije

Vojne vježbe “Branilac Europe” održavaju se svake godine i organizira ih američka vojska. Ove godine uključene su sve  zemlje Zapadnog Balkana osim Srbije što se može vidjeti na zvaničnoj mapi američke vojske.

Sve je krenulo u ožujku kada se vojno osoblje i oprema počelo kretati prema Europi. U travnju su se već spremni vojnici i oprema iz Njemačke, Italije i Nizozemske počeli premještati u razna područja za obuku.

U svibnju se dešava najveći dio aktivnosti na treninzima u više od 30 područja za vježbanje u 12 zemalja i obuhvaća nekoliko povezanih vježbi.

Tokom vježbe “Defender Europe provodi se nekoliko međusobno povezanih vježbi, a to su “Branitelj Europe 21” koji obuhvaća nekoliko međusobno povezanih vježbi lociranih na teritoriju više država.

Tu je vježba “Brzi odgovor/Swift Response 21”, zatim slijedi “Trenutani odgovor/Immediate Response 21”, vježba “Čuvar sablje /Sabre Guardian”, “Odlučni udar/Decisive Strike 21”.

U lipnju je planirana vježba koja uključuje 2.000 pripadnika za demonstraciju sposobnosti komande da zapovijeda multinacionalnim kopnenim snagama u zajedničkoj i kombiniranoj obuci čime će velika vojna vježba “Defender Europe” biti završena.

Spremnost Oružanih snaga BiH

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, je jutros u programu N1 kazao da su ove godine Oružane snage BiH prvi put domaćini jedne takve vježbe.  Naveo je da se kroz provođenje ove vježbe između OS BiH i američkih snaga dodatno učvršćuje i jača partnerstvo sa vojskom SAD.

“To govori o kredibilitetu koje su stekle Oružane snage BiH, ali i država Bosna i Hercegovina na međunarodnom planu. OS BiH kroz svoj angažman, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, su po mnogočemu su možda i najbolji ambasadori države Bosne i Hercegovine. Mi zajedno sa pripadnicima vojske SAD preko deset godina učestvujemo u zajedničkoj NATO misiji”, naveo je.

Poručio je da je ovo je uvod u mnoge druge aktivnosti koje će Oružane snage BiH nastaviti.

Izvor: N1