DNEVNI ZDRAVLJE

Jedni traže nova zatvaranja, drugi se otvaraju jer ‘Omicron se pretvara u gripu’

Piše: V.S.Herceg

Sve glasnije su dvojbe o upitnosti učinkovitosti strogih mjera, a pojedine države, poput Izraela koji bilježi visoku razinu procijepljenosti, ukidaju stroge mjere i okreću se tzv. otvorenom „švedskom modelu“.

Epidemiolozi optimistično ističu kako je novi, mutirani soj korona virusa, Omicron, daleko zarazniji, ali i daleko manje opasan od prijašnjih varijanti te da će „s vremenom prerasti u gripu“, dok drugi uvode ili najavljuju uvođenje strožijih epidemioloških mjera.

Ovime su razmjerne kritike kako na naplatu dolaze posljedice neliječenja oboljelih od ostalih bolesti. Moglo bi se kazati – pandemijski kaos se nastavlja.

U Mostaru se traži odgoda nastave, u HBŽ-u već odgođena, a zaustavljeno i cijepljenje

Iz Doma zdravlja Mostar traže prolongiranje početka nastave za barem tjedan dana, a zbog velikog broja pacijenata oboljelih od gripe ili korone te pritiska na pojedine odjele – obiteljske liječnike, Hitnu pomoć i Izolatorij.

Podsjetimo da je zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prema preporuci Kriznog stožera Herceg-bosanske županije (HBŽ), nastava u svim srednjim i osnovnim školama na području te županije, a koja je trebala početi 10. siječnja, odgađa za tjedan dana, te će započeti 17. siječnja.

Također je Krizni stožer ove županije odlučio obustaviti cijepljenje protiv covida-19 koje će se u zdravstvenim ustanovama na područje te županije također nastaviti tek 17. siječnja. Međutim, sve glasnija su istraživanja koja pokazuju da stroge mjere nisu rješenje, a o kojima pišu svjetski mediji.

-Zbog velikog broja oboljelih građana, što na gripu, što na SARS CoV-2, veliko je opterećenje na kapacitet Doma zdravlja, stoga upozoravamo kako je otežan pristup obiteljskim liječnicima, Hitnoj pomoći i Izolatoriju. Zbog pogoršanja situacije, primorani smo zatvoriti pojedine ambulante kako bismo preusmjerili medicinske kapacitete u najteže pogođene ambulante, Izolatorij te Hitnu pomoć, ističu iz Doma zdravlje Mostar.

Razlike u simptomima gripe i korona virusa

U istom se pojašnjavaju razlike u simptomima oboljelih od gripe i korona virusa.

-Gripa se inače javlja sezonski i za razliku od prehlade, gripa obično započinje iznenada: javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, groznica, visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i glavobolja. Covid-19 najčešće ne počinje naglo te se u početku javlja s blaže povišenom tjelesnom temperaturom uz suhi kašalj koji je kroz prvi tjedan bolesti blag, a tek kasnije postaje jači (kod gripe kašalj obično počinje na početku bolesti, tj. 2-3 dan bolesti), a najčešće izostaje bol u mišićima koja se kod gripe javlja odmah u početku. Isto tako, glavobolja se uz gripu javlja u pravilu uvijek, dok je ista rjeđa kod Covid-19. Gripu liječimo simptomatski, a posjeta liječniku je potrebna samo ako ne uspijemo sniziti temperaturu, imamo osjećaj gušenja, odnosno teškog disanja ili ako se pogorša osnovna bolest. Važna napomena: budući da je gripa, kao i Covid, virusna infekcija kod nje liječenje antibioticima nema nikakvog efekta. Stoga je jako bitno ne uzimati antibiotike bez indikacije, jer antibiotska terapija pri virusnim infekcijama samo moze produziti bolest. Ako razvijete neke od simptoma povišene temperature, kašlja, grlobolje i slično nema potrebe se isti dan javljati liječniku, pogotovo dolaziti u prostorije Hitne pomoći. Liječimo se kućno simptomatski – snižavamo temperaturu paracetamolom ili ibuprofenom, pijemo dovoljno tekućine, uzimamo pastile za grlobolju i pobrinemo se za zdraviju prehranu, savjetovali su iz Doma zdravlja.

Posebno je naglašeno kako je najbitnije ograničiti kretanje kako se virus ne bi dalje širio bez obzira o kojem se virusu radilo, ili o virusu gripe ili o korona virusu. “U slučaju pogoršanja stanja, odnosno, visoke temperature, temperature koja se ne spušta na lijekove, problema sa disanjem, pogoršanog stanja svijesti, naglog pogoršanja bolesti, jakih bolova, pritiska u prsima, osipa uz temperaturu i sličnih stanja, tada se javiti na bilo koje dostupno radno mjesto Doma zdravlja, savjetuju iz Doma zdravlja Mostar.

-Zbog velike raširenosti bolesti u gradu, preporučujemo nadležnima da prolongiraju početak školske nastave za barem tjedan dana, zaključuje se u priopćenju Doma zdravlja Mostar.

BBC o upitnosti strogih mjera i ‘kratkovidnom’ strahu od velikog broja novozaraženih

No, stroge mjere, odnosno, njihova učinkovitost u suzbijanju pandemije korona virusa, sve su češća tema istraživanja i pisanja svjetskih medija, kao i teza da velike brojke novozaraženih ne treba dramatično promatrati.

Naime, kako prije nekoliko dana izvješćuje BBC, broj zaraženih koronavirusom zadnjih tjedana narastao je na vrlo visoku razinu zbog omikron soja. Ali, kako pokazuju rani dokazi, ova varijanta uzrokuje blažu bolest, barem zasad, piše BBC.

Kvalitetan signal da je tome doista tako je pad u broju oboljelih koji su završili u bolnici, navodi BBC referirajući se na najnovije podatke iz Engleske, a koji je sada pet puta niži nego u isto vrijeme prije godinu dana kao i daoOvo većim dijelom valja zahvaliti imunitetu koji je populacija stekla kroz cijepljenje ili infekciju virusom.

S boljim tretmanima za one koji se razbole, na jedan ili drugi način svi u određenoj mjeri riskiraju manje nego prije. Ali sama brzina širenja infekcije znači da, iako je omikron varijanta blaža, broj pacijenata u bolnicama se ipak povećava.

Kako navodi BBC, hospitalizirane osobe koje su zaražene koronavirusom ove zime nisu isti tip pacijenata kao oni iz ranije faze pandemije, a dolaze vijesti da čak i zaraza u domovima umirovljenika ne uzrokuje hospitalizacije u mjeri koju bi se moglo očekivati.

Između ostaloga, sve veći broj hospitaliziranih pacijenata s koronom liječi se zapravo od nečega drugoga. Samo se dogodilo da istovremeno imaju i virus, što je utvrđeno jer se u bolnicama svi testiraju. Podaci od prošloga tjedna sugeriraju da je trećina svih novoprimljenih u bolnice u Engleskoj u ovoj kategoriji, što je skok u odnosu na jesen kada je takvih pacijenata bilo oko 25%, javlja BBC.

Danska epidemiologinja uvjerena u kraj pandemije – Omicron je zarazniji, ali s daleko manjim posljedicama

Prošli tjedan svjetski mediji prenijeli su i izjavu ravnateljice u Danskom državnom institutu za serum, epidemiologinje Tyrae Grove Krause, koja je kazala da virus Omicron vodi do kraja epidemije korona virusa te da će se Danska vratiti u normalan život za dva mjeseca. Ona je za dansku TV1 rekla da je Omicronov rizik od hospitalizacije za polovicu manji nego kod Delte te da bi to, kako je rekla, moglo značiti kraj pandemije za oko dva mjeseca.

Glavna epidemiologinja na danskom Državnom institutu za serum rekla je kako je nova studija tog instituta pokazala da je rizik od hospitalizacije iz Omicrona upola manji od varijante Delta.

“To je”, kako je rekla, “dalo danskim vlastima nadu da bi pandemija Covid-19 u Danskoj mogla biti gotova za dva mjeseca. Mislim da ćemo to imati u sljedeća dva mjeseca, a onda se nadam da će infekcija početi jenjavati i da ćemo se vratiti normalnim životima’, rekla je u ponedjeljak.

Unatoč ranim strahovima da bi Omicron mogao produžiti pandemiju zbog svoje povećane razine zaraze, Krause je rekla da bi to zapravo moglo značiti kraj pandemije.

Prema ovoj studiji “Omicron je ovdje kako bi ostano i osigurat će masovno širenje infekcije u nadolazećem mjesecu. Kad sve bude gotovo, na boljem smo mjestu nego što smo bili prije”.

No, dok broj zaraženih u zemljama s ovom mutacijom korona virusa raste, epidemiologinja Krause je rekla da se vrlo zarazni Omicron čini blažim od varijante Delta, te će stoga više ljudi biti zaraženo, ali bez ozbiljnih simptoma, a rezultirati će dobrom razinom imuniteta u populaciji”.

Jučer u HNŽ-u 467 novozaraženih, inspekcija izdala samo 177 rješenja o izolaciji

Prema jučerašnjim podatcima (6. siječnja, 2022.) u COVID-19 bolnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminulo je 5 bolesnika od kojih 4 iz HNŽ-a: žena iz Mostara rođena 1941. godine, žena iz Mostara rođena 1949. godine, muškarac iz Mostara rođen 1941. godine i muškarac iz Prozora-Rame rođen 1953. godine, te 1 iz ŽZH: žena iz Gruda rođena 1942. godine.

Međutim, iako podatci govore da je na bolničkom liječenju trenutno 119 bolesnika, ohrabruje činjenica da je samo 6 pacijenata na invazivnoj i jedan na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali klinički stabilno.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirano je 1514 uzoraka. U HNŽ-u pozitivnih je 467: 319 iz Mostara, 62 iz Čapljine, 36 iz Čitluka, 14 iz Jablanice, 15 iz Stoca, 3 iz Neuma, 9 iz Prozor-Rame i 9 iz Konjica.

Županijski i općinski sanitarni inspektori jučer su izdali 177 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 1.435 rješenja.

Dan prije skoro za polovicu manje novozaraženih

Prema podatcima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a od 5. siječnja 2022. godine, u COVID-19 bolnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminula su 3 bolesnika, od kojih 1 iz Hercegovačko-neretvanske županije: žena iz Mostara rođena 1957. godine; 1 iz Hercegbosanske županije – muška osoba iz Drvara rođen 1951. godine i 1 iz ŽZH, ženska osoba iz Gruda rođena 1942. godine.

Na bolničkom liječenju na taj dan bilo je 99 bolesnika, od kojih je 7 na invazivnoj i 2 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirano je 1.296 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 253: 137 iz Mostara, 27 iz Čapljine, 44 iz Čitluka, 8 iz Stoca, 5 iz Konjica, 15 iz Prozora-Rame, 4 iz Jablanice i 13 iz Neuma.

S ovim datumom, a prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo ŽZH-a, iz te županije zabilježeno je 383 novozaraženih osoba – iz Širokog Brijega 157 (80 muških i 77 ženskih), Gruda 156 (72 muških i 84 ženske), Posušja 54 (23 muških i 31 ženska) te Ljubuškog 16 (deset muških i šest ženskih) osoba.

Županijski i općinski sanitarni inspektori s tim datumom su izdali 353 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je bilo 1.355 rješenja.