DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Johann Sattler: Za iskorake na europskom putu mora postojati politička volja

Gostujući na  BHRT-u, Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU-a u BiH, osvrnuo se na prošlotjedni summit EU- Zapadni Balkan, na kojem je usvojena Deklaracija kojom se potvrđuje europsku perspektivu zemalja regije. Odgovarajući na pitanje je li se stalo s planom proširenja EU-a te što za BiH konkretno znači činjenica da se u usvojenom dokumentu proširenje ne spominje, Sattler je istaknuo da su suština EU-a mir i solidarnost, što jednako vrijedi i danas, 70 godina nakon što su promijenjeni pravac i povijest zemalja koje su ju utemeljile. Upravo zato je, kaže on, važno da BiH prihvati ponudu da postane članicom Unije.

“Kada je u pitanju spomenuti saummit, mislim da treba možda napraviti korak unatrag pa  vidjiti gdje smo bili prije pola godine. Bilo je jako puno rasprava, nije bilo suglasnosti o daljnjim iskoracima ka članstvu za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. A, sada, usred krize pandemije s koronom, održava se summit čelnika EU-a svih 27 zemalja članica i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana koji su dali jednu vrlo velikodušnu ponudu i razgovarali općenito o europskim integracijama. A što se tiče nekih konkretnih radnji, imamo odluku o otvaranju pregovora za dvije zemlje i imamo usuglašenu metodologiju. Ne treba to zaboraviti. Pozitivna poruka za regiju je da mi, kao EU, ponovno izražavamo svoju nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi. Možda je još važnija poruka, koja je došla iz regije, da lideri  zemalja regije potvrđuju svoje opredjeljenje vrijednostima EU-a i obećanjima koja su dali vezano da daljnje reforme“, kaže sugovornik BHRT.

Složeno uređenje zemlje kao prepreka

Upitan što ostaje glavna prepreka za BiH na njenom putu ka pridruživanju EU, Sattler je odgovorio kako bi jednostavan odgovor na to pitanje glasio da je to složeno uređenje zemlje.

“No, rekao bih da je možda pravi ili točan odgovor politička volja. Morate imati političku volju za iskorake na europskom putu. Zašto to govorim? Zato što je ova zemlja u prošlosti pokazala da je itekako spremna donositi odluke kada postoji suglasnost… Rekao bih da u ovom trenutku imamo inicijativu koja je došla iz Predsjedništva BiH da se naprave istinski iskoraci na europskom putu a vezano za 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK-a. Tako da mogu samo apelirati na sve domaće lidere da se ujedine oko te inicijative“, navodi šef Delegacije EU-a u BiH dodajući da  mu je bilo zadovoljstvo proteklih dana vidjeti sve snažniju političku potporu svih političkih subjekata u zemlji a što je, kako kaže, prava šansa za iskorake.

Samo jedno mjesto za stolom i samo jedna vizija

Na opasku da smo prethodnih dana bili svjedocima da, pak, pojedini političari mijenjaju stavove koji se tiču EU-a, Sattler ukazuje da za BiH postoji samo jedno mjesto za stolom.

“Dakle, može biti samo jedna vizija. Rekao bih da mnogi ovdašnji političari razumiju cijelu narav procesa proširenja Unije. To je proces koji temeljno mijenja društva. Znam da je nekad to teško vidjeti jer je to jedna dugoročna perspektiva, ali mogu pozvati političare, čak i ako ne vide perspektivu za sebe, neka razmišljaju o svojim obiteljima, svojim potomcima, da žele  stvoriti uvjete za jednu zemlju koja će imati dobru budućnost, mislim da imamo sve sastojke za to“, riječi su Sattlera, koji je poručio i da su angžaman te pomoć zvaničnog Bruxellesa Bosni i Hercegovini u prevladavanju kriza, pa i ove urzokovane pandemijom virusa COVID-19,  pokazatelj solidarnosti EU-a s BiH.  S. N.

VEZANO

Političke stranke u BiH nanovo pokazale da su izravni pokretači korupcije

urednik

Jesu li uopće moguće promjene u državi u kojoj 23,1 posto ljudi nikada nije koristilo Internet?

urednik

Dodik: U Bruxellesu ćemo vidjeti koliko je Europa ozbiljna prema nama

urednik