DNEVNI

Još jedan slučaj femicida u BiH, hitno poduzeti mjere

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić sa žalošću i nevjericom je primio vijest o još jednom počinjenom femicidu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

– Zbog nasilničkog ponašanja, život je izgubila još jedna žena, čime broj počinjenog zločina femicida rapidno raste. Preveliki je to bol za sve građane Bosne i Hercegovine, najviše žene koje su u strahu jer ih sistem ne štiti promptno i valjano. Podsjećam da sam na sastanku održanom prošle sedmice s predstavnicama Sigurne mreže BiH te Ingrid Macdonald, rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH, javnosti predočio 11 zaključaka koje je potrebno hitno implementirati. Stručna javnost je saglasna da su ključne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH te njegovo hitno usklađivanje s Istanbulskom konvencijom. Važan segment koji ne bi smio biti izostavljen jeste da femicid bude inkorporiran u zakon kao otežavajuća okolnost te da sudovi prilikom donošenja presude u ovakvim slučajevima, ne uzimaju u obzir olakotne okolnosti. Podsjećam javnost da u BiH oko 2.000 žena godišnje prijavi nasilje. Oko 20 odsto njih završi osuđujućom presudom, a ostalih 80 odsto “proguta sistem” – izjavio je Hurtić.

Svaka prijava za nasilje mora biti tretirana ozbiljnije, naveo je također ministar izražavajući podršku svakoj ženi koja prijavi nasilje i ode od nasilnika, kao i onima koje posljednjih dana vrlo hrabro istupaju u javnosti i obznanjuju njihove priče o životu u nasilničkim uslovima.

– Još jednom pozivam na spregu boljeg i koordiniranijeg djelovanja između policije, centara za socijalni rad, tužiteljstava i sudova u BiH. Hitno osigurati dovoljno i kontinuirano finansiranje iz javnih budžeta za bolje funkcioniranje sigurnih kuća u BiH – ističe ministar Hurtić.

Vijest o tragediji u Živinicama mediji su prenijeli danas. Prema tim navodima, muškarac je sinoć usmrtio nevjenčanu suprugu pucnjem iz vatrenog oružja a potom i sebi oduzeo život.

Nakon što je javnost u Bosni i Hercegovini potresena novim slučajem porodičnog nasilja u kojem je muškarac pucao u partnericu, a potom je i sebi oduzeo život, nadležno tužilaštvo Tuzlanskog kantona saopćilo je najnovije informacije.

Iz ove pravosudne institucije su naveli:

“Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva TK-a izdao je naredbu za obdukciju tijela postradalih T.Č. i M.A., te nalog za vršenje provjera vezano za vatreno oružje, kojim je djelo počinjeno, u smislu da li se radi o oružju za koje je izdata dozvola za držanje i nošenje oružja. Isto tako, možemo potvrditi da je u porodičnoj kući gdje se desio događaj zatečeno malodobno dijete, koje je u srodstvu sa stradalom ženom, u rad je uključen i Centar za socijalni rad Živinice, dijetetu je ukazana psihološka pomoć, te je izmješteno na sigurno, do dolaska roditelja – staratelja, koji se nalazi na radu u inostranstvu”, naveli su u saopćenju.

Do tragedije je došlo nedugo nakon što je i državu i regiju potreslo ubistvo Nizame Hećimović, koje je počinio njen nasilni partner, uživo to prenoseći na mrežama. Zbog toga su danas žene u Bosni i Hercegovini najavile da će, gdje god se budu nalazile u 16 sati, nakratko zastati. Protestovat će se u Srbiji, a to su već učinili i građani Hrvatske.