BIH DNEVNI Posao

Još jedne izmjene Zakona o PDV-u pred zastupnicima

Izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje godinama traže bh. gospodarstvenici, naći će se pred zastupnicima Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u srijedu. Predložene izmjene prije svega predviđaju povećanje praga za ulazak tvrtke u PDV sustav sa sadašnjih 50 tisuća maraka na 100 tisuća maraka godišnjeg prometa, odnosno da je gospodarstvenik dužan registrirati se kao porezni obveznik ako godišnji promet prelazi 100 tisuća maraka. ‘Povećanje granice za registraciju obveznika plaćanja PDV-a sa 50 tisuća maraka na 100 tisuća maraka je potreba s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredno razdoblje’, piše u obrazloženju prijedloga kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj.

Drugo šta predviđa predložena izmjena Zakona o PDV-u jeste pomjeranje roka za podnošenje poreznih prijava sa desetog u mjesecu na kraj mjeseca. ‘Postojeći rok do desetog u mjesecu ne ostavlja dovoljno vremena poreznim obveznicima da podnesu prijavu, a knjigovođe su stavljene pod veliki pritisak zbog kratkog roka’, navedeno je u pojašnjenju prijedloga.

Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, istakao je da je prag za ulazak u sustav PDV-a određen kada se donosio Zakon o PDV-u, a to je bila 2005. ‘Skoro 20 godina je prošlo otkako je određen ovaj prag od 50 tisuća maraka. Tada je vrijednost roba i usluga bila drugačija. To se promijenilo posebno u uvjetima inflacije, tako da je ovaj prag postao obesmišljen. Treba ga podići, pa bolje i na 100 tisuća maraka nego da ostane ovako’, dodao je Marinković. Kazao je da odavno traže i da budu pomjereni rokovi za dostavu porezne prijave kako bi se olakšalo poslovnoj zajednici. Na pitanje zašto se dosad nije izašlo ususret tom zahtjevu, Marinković je odgovorio da ne zna ima li to veze sa načinom punjenja, ostvarivanja i knjiženja prihoda od PDV-a, ali da je ovo samo jedno tehničko pitanje koje je ranije trebalo riješiti. ‘To odgovara poslodavcima koji najviše i pune proračun’, dodao je Marinković.

Istaknuo je kako misli da će Parlamentarna skupština BiH prihvatiti ovo što je predloženo jer se radi o tehničkim izmjenama.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da će kao Klub SDA zauzeti konačni stav prije sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazane za srijedu. ‘Smatram da je dobrodošla svaka popravka zakona, koja omogućuje bolje uvjete za poslovanje gospodarskih subjekata u BiH, a predložene izmjene su na tom tragu, tako da nakon dodatnih konsultacija naša podrška predloženom zakonu ne bi trebala biti upitna’, naglasio je Špago.

Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a Predrag Kožul odgovorio je da za njih načelno jeste prihvatljivo ono što je predloženo i da jeste poželjno, ali da je važno poštovati proceduru i osigurati mišljenje Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

VEZANO

SNSD i HDZ BiH PROTIV: Vijeće ministara i dalje ‘spava’, a izaslanici odbijaju izmjene Zakona o PDV-u

urednik

Pred parlamentarcima odluka o privremenom odlaganju roka za plaćanje PDV-a

urednik

Interesi žitelja i dalje nisu prioritet

urednik