BIH DNEVNI

JOSIP JURATOVIĆ: Dodik se plaši, bolji odnos Bošnjaka i Hrvata u FBiH ne idu mu u korist

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu, ukazuje da su na Zapadu navikli na izjave predsjednika RS-a i čelnika SNSD-a Milorada Dodika i na njegov show te smatra da na njih ne treba reagirati.

Kako je ocijenio u razgovoru za N1, Dodik to sve radi jer je, kada je Federacija BiH porfunkcionirala, izgubio radikalne partnere te mu poboljšani odnosi Bošnjaka i Hrvata ne idu u korist.

U osvrtu na usvajanje zakonskog prijedloga da se odluke Ustavnog suda BiH ne primjenjuje na prostoru RS-a, poručio je da svatko u entitetskom parlamentu mora biti svjestan da se radi o njegovoj glavi.

Odgovarajući na pitanje postoji li neki prešutni dogovor slijedom kojeg Dodik negdje zna da, što god da kaže, Bruxelles neće shvatiti ozbiljno i neće ništa poduzeti, ovaj zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu podsjeća da dugo prate situaciju u BiH i Dodika.

– Dodik je često gromoglasno najavljivao različite poteze od kojih je bilo “treslo se brdo, rodio se miš”. Mi moramo biti ozbiljni i oprezni jer je situacija konfliktna i u regiji, i globalno. Na drugoj strani mi je jako bitno da se ne zdržavamo na Dodiku i njegovim izjavama, već da krenemo putem EU-a, rekao je.

Komentirajući najavu Dodika da će u zatvor oni koji u RS-u budu provodili odluke Ustavnog suda BiH, poručio je da su takve odluke protuustavne te je izrazio nadu da je entitetskoj skupštini jasno da Dodik na taj način uvodi diktaturu.

– Treba spustiti loptu, ne pretjerano reagirati, već pustiti da donesu odluku pa ćemo dalje razgovarati, kazao je.

Na konstataciju da je Dodik u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a najavio i da će predložiti suspenziju Suda i Tužiteljstva BiH te zabranu djelovanja SIPA-e BiH na prostoru RS-a, Juratović je opcijenio da Dodik ima problem jer sada ima funkcionalnu državu i u ‘svom dijelu’ BiH.

– RS ima svoje institucije i ona će se morati pobrinuti kroz sudstvo i institucije za svoje kriminalce. Da su političke strukture iz prošlosti, pa i Dodik, to htjele, BiH je trebala već dugo biti u EU. Oni se plaše funkcionalne države i ulaska u EU. Ti radikali će učiniti sve da se ne uđe u Uniju a njih je na sve tri strane, i među Hrvatima, i Srbima i Bošnjacima, koji ne žele ni po koju cijenu da se uspostavi funkcionalnu državu, stav je Juratovića, koji je Dodika ocijenio kao radikala te je napomenuo da je Dodik dobio izbore koji su upitni.

– No, promijenilo se nešto što mu ne ide u korist, a to je funkcionalnost FBiH i poboljšan odnos Bošnjaka i Hrvata, koji je bio nužan da se krene dalje, dodao je Juratović, koji smatra i da najviše ispaštaju Srbi u RS-u.

– Kada vide da će u FBiH profunkcionirati sustav, pravna država i krenuti naprijed, pitat će jednog dana Dodika zašto to i u RS-u ne funkcionira, naveo je.

O djelovanju ‘Trojke’

Odgovarajući na upit razumije li taktiku ‘Trojke’, Juratović pojašnjava da se ne radi o ‘Trojci’, već o tome da je sustav do sada bio takav da su čelnici HDZ-a BiH Čović, SDA Izetbegović i SNSD-a Dodik igrali igru na kartu zaštite interesa svojih naroda, a dok su iza kulisa surađivali i izgradili sustav koji je odgovarao samo njima.

– Sada se taj sustav urušava. Ne može se preko noći sve strukture promijeniti, a narod je odlučio tko će ih predstavljati. Nažalost, narod se bavio visokim predstavnikom Schmidtom umjesto važnim temama, naveo je.

Govoreći o klimi u BiH općenito, Juratović je iskazao zadovoljstvo jer BiH i FBiH sada, nakon onog statusa quo, imaju funkcionalne institucije.

– Dobivamo nadu da konačno možemo krenuti s realizacijom onog obećanja koje smo dali, a to je kandidatski status, naveo je ovaj zastupnik u njemačkom Bundestagu.

Kako se u Rezoluciji Bundstaga navodi da su potezi Dodika i Čovića osimšljeni da unište državu i dom raznolikog stanovništva, a sada su dio vlasti koji treba zemlju približiti EU, ovaj zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu napominje da je izostalo spominjanje bošnjačkog radikalizma jer u BiH postoji problem s tri radikalne struje.

Čović se utišao

Zamoljen da ocijeni djelovanje Dragana Čovića nakon izbora, Juratović kaže da je njegov dojam da se čelnik HDZ-a BiH dosta utišao.

– Više nije taj partner na kojeg se Dodik može osloniti. To je već veliki uspjeh. Čović i njegove strukture su shvatile da moraju biti kooperativne s političkim strukturama FBiH. Da to nije neka velika ljubav svima je jasno, ali i svima je jasno i da je bilo nemoguće ići dalje onako kako je do sada bilo u FBiH. FBiH vidim kao pokretač normalizacije u zemlji jer će sada i RS morati prihvatiti činjenice da mora surađivati, što Dodiku smeta… U trenutku kada je Čović kooperativan s demokratskim strukturama, očito je promijenio mišljenje i shvatio da ne može više. Ima interese koji su možda prenacionalno orijentirani, ali je bio kooperativan za Vladu FBiH i vodi dijalog i sada ga se ne može staviti u koš sa radikalima, cijeni Juratović.

U dijelu razgovora o Izbornom zakonu BiH, iznio je stav da ga treba uskladiti, i to unutar BiH, te se usprotivio nametanju rješenja izvana.

VEZANO

SPD-ov zastupnik u Bundestagu: ‘Milanović je uz Janšu satelit Orbana koji zastupa politiku razaranja demokracije u EU!‘

urednik

Josip Juratović: Potpora Zapadnom Balkanu na putu u Europsku uniju

urednik