DNEVNI ZDRAVLJE

Kako do lijeka koji pomaže pri liječenju COVID-a 19?

Nestašica lijekova nerijetko se događa u zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini, a posljednjih mjeseci u zdravstvenim ustanovama u nekim županijama, prije svega u Sarajevskoj primjetan je bio nedostatak Clexana (Kleksan).

Riječ je o injekciji koja se koristi za venske tromboembolijske bolesti kod kirurških pacijenata, zatim kao terapija kod duboke venske tromboze i plućne embolije, te kao prevencija za formiranje ugruška u ekstrakorporalnoj cirkulaciji za vrijeme kemodijalize.

Cijena od 9,40 do 15,25 KM

Clexan se uglavnom dobija preko recepta, a ranije su ih uglavnom koristile trudnice s dijagnosticiranom trombofilijom, ali i porodilje koje su ih kao terapiju morale uzimati nakon carskog reza.

Također, injekcije se koriste kao terapija prilikom liječenja COVID-a 19, što je u posljednje vrijeme gotovo sigurno i razlog njegove nestašice. Domovi zdravlja kod nas nemaju mogućnost izravne nabavke Clexana, što prema ustaljenoj praksi rade zavodi za javno zdravstvo u saradnji s farmaceutskim kompanijama koje su zadužene za uvoz.

S obzirom na to da domovi nemaju sustavnu, niti financijsku mogućnost za nabavku, sve što danas mogu je čekati zavode ili apoteke odnosno veledrogerije koje su ekskluzivni predstavnici Clexanea da im dostave lijek. Clexani se inače u ljekarnama uz recept liječnika mogu kupiti po cijeni od 9,40 do 15,25 KM, a cijena varira u ovisnosti od količine injekcije.

– Što se tiče ampularnog lijeka Clexan, koji se često koristi u liječenju COVID-19 infekcije, Apoteke Sarajevo vrše kontinuirano sukcesivno snabdijevanje domova zdravlja navedenim lijekom, a raspolažemo informacijom da kompanija koja proizvodi pomenuti, shodno zahtjevima tržišta i s obzirom na veliku potražnju za istim nije u mogućnosti odgovoriti i obezbijediti 100 procentno tražene količine lijeka. Ipak, možemo potvrditi da je snabdijevanje kako domova zdravlja od strane nas, tako i naših ljekarni kontinuirano, rečeno je nedavno iz JU Apoteke Sarajevo.

Određena količina dostupna je u dežurnim ljekarnama i ljekarnama uz Covid ambulante, te je dostribuirana i prema zdravstvenim ustanovama. Pošiljkom Clexana koju je nedavno najavio minister zdravstva ŽS Haris Vranić, a koja stiže Mađarske, osigurat će se zadovoljavajuća snabdjevenost. U Bosnu i Hercegovinu ranije je, podsjećamo, stigla određena količina koja je već distribuirana.

Nestašica i u svijetu

Sustav, istini za volju, presporo reagira u nepredviđenoj situaciji uzrokovanoj pandemijom, smatraju upućeni, pojašnjavajući i kako farmaceutski proizvođači imaju rezervirane proizvodne kapacitete na osnovu redovne potrošnje, zato je teško zadovoljiti veće potrebe kako kod nas, tako i u svijetu.

– Farmaceutski proizvođači pokušavaju kompemzirati nastalu situaciju sa sanbdijevanjem, ali s druge strane imamo i situaciju da ti lijekovi nisu registrirani za uporabu u tim indikcijama, odnosno indikaciji COVID-a 19 i to je isto tako pitanje sustava. Da li se može na osnovu takozvanog interventnog sistema uvoza riješiti ova situacija i omogućiti nesmetan uvoz lijekova u BiH, rekao je ravnatelj kompanije Roche Adnan Filipović.

H. Ž.