DNEVNI

Kako do zaposlenja bez ‘štele’?

U okviru projekta “On my own – Neću štelu Vol 2″ večeras će s početkom od 20 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače biti izvedena premijera predstave ”Ti, Ja i Štela”.

Predstava je dio antikorupcijskog projekta Udruge “Dignitet”, koji doprinosi aktiviranju mladih da problem korupcije adresiraju kao jedan od glavnih prioriteta u lokalnim zajednicama, a poseban naglasak stavlja se na umjetnički aktivizam i ekološku svijest građana, kao i doprinos mladih u borbi protiv korupcije. 

Crna komedija

Crna komedija ”Ti, Ja i Štela” na satiričan način prikazuje rješavanje problema nezaposlenosti u korumpiranom društvu. Radnja koja je isprepletena prisutnošću korupcije u društvu, prikazuje mladi par, koji opterećen egzistencijalnim problemima, krene tragati za očajnim rješenjima.

Predstava je autorsko djelo čiji tekst i režiju potpisuje Ivo Čarapina, a u njoj igraju Sabahudin Gluhović, Sarah Sarić, Haris Hodžić, Tea Pandža, Džejla Tanović i sam Čarapina.

Nakon premijere, planirana je prva repriza u Narodnom pozorištu, 13. prosinca, također od 20 sati. Ulaz na predstavu je besplatan. Projekt “On my own – Neću štelu Vol 2” podržava Fond otvorenog društva BiH.

Korupcija je problem koji utječe na sve sfere života građana u Bosni i Hercegovini, ali i jedan od glavnih razloga odlaska građana iz zemlje. Mito i korupcija utječu na rušenje sustava vrijednosti, ali i moralnog integriteta kako pojedinca tako i šire društvene zajednice. 

– Predstava je ustvari izraz nezadovoljstva mladih ljudi Bosne i Hercegovine koji ono što sadrži predstava uglavnom žive u stvarnim životima. Dakle, bavimo se korupcijom pri zapošljavanju i tom famoznom “štelom” na koju danas mnogi računaju i koja se često pokaže kao glavni i presudni adut, kaže Čarapina.

Tri opcije

Upozorava da je danas u Bosni i Hercegovini veliki broj mladih koji tragaju za zaposlenjem, te da brojni nakon završetka fakulteta ili srednje škole zapadaju u probleme.

– Mnogo je mladih koji završe fakultet ili srednju školu i onda nemaju nikakve šanse da dobiju posao, jer nisu politički podobni ili su žrtve koruptivnih radnji. Onda nažalost dolazi do očaja, a njima preostaju tri opcije. Prva da čekaju i dalje, te na pošten način pokušavaju do zaposlenja, druga da pristanu na pritisak, da daju kovertu ili preko “štele” dođu do zaposlenja ili treća – ona koja je najviše prisutna, da se predomisle i napuste Bosnu i Hercegovinu, te priliku na prvo zaposlenje dočekaju u nekoj drugoj državi, dodaje.

Prema ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u Europi s ocjenom 35, na skali od 0 do 100, što je ukupno pozicionira na 110. mjesto od 180 zemalja, a lošiji rezultat imaju samo Ukrajina i Rusija.

H. Ž.