DNEVNI

Kako je Schmidt samo jednom rečenicom uništio oporbu iz RS-a?

Piše: Dragan Bradvica

Oporba iz Republike Srpske već godinama igra veliku, ali i nepravednu utakmicu protiv predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika.

Novac, podrška sa strane, mediji i mnogo čega drugoga je uvelike na strani Dodika, koji k tome, najblaže kazano, autokratskim načinom vladanja na sve moguće načine satire sve oporbene suparnike.

Uz to, već nekoliko izbornih ciklusa mnogi tvrde kako Dodik uz sve to nije pobjeđivao, ali je raznoraznim makinacijama izborne volje žitelja RS-a ostajao na vlasti. To svakako ne bi mogao da nije imao i podršku onih koji se navodno bore protiv njega.

Jasno je kako oporbi, koja ima u problema unutar sebe, ne treba nikakav novi uteg oko noga, a njega je svakako u petak stavio visoki predstavnik u Bosni Hercegovini Christian Schmidt.

Schmidt i oporba iz RS-a

– Ja imam razumijevanja za oporbu. Nije lako biti oporba u RS. Ali u vezi s tim strankama koje ste naveli ja bih mogao reći i mjesto i vrijeme kada su mi njihovi lideri, njihovi rukovodioci tražili da maknem Dodika uz primjenu bonskih ovlasti. Zbog toga me čak iznenadilo to da su se neki od njih solidarizirali s Dodikom, kazao je u intervjuu za Avaz Schmidt.

Na pitanje koji su lideri opozicije iz RS tražili smjenu Dodika, odgovorio je kako su to bili povjerljivi razgovori i da to ne može reći.

– Kada sretnem one koji su učestvovali u tome, svakako ću ih pogledati duboko u oči, možda se neki od njih zacrvene, rekao je Schmidt.

 I tako, preko noći, vlasti iz RS-a i mediji koji su im blisku uvelike citiraju Schmidta, istog onog kojeg od njegovog dolaska etiketiraju kao nelegalnog i nelegitimnog, optužuju ga kako u svojim nastupima iznosi neistine itd. Sada, kada im odgovora to što je rekao, nemaju nikakvih problema to prihvatiti bez bilo kakvog propitkivanja.

A Schmidtov ranije navedeni odgovor će obilježiti oporbu u RS-u tijekom cijelog ovog mandata jer vlasti od nje neće odustati, a kako imaju veliku medijsku mašineriju ona će se samo iznova i iznova ponavljati.

Miličević: Schmidt laže

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, rekao je da Christian Schmidt, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika, laže, pozivajući ga da kaže s kim je on to pričao i šta je pričao.

Komentirajući izjavu Schmidta koji je rekao da su lideri oporbe tražili od njega da ukloni Dodika, Miličević kaže da se sa njim nikad nije sastao niti razgovarao bilo izravno ili neizravno.

– Očigledno je, prosto nevjerojatno, ali izgleda da je istinito da jedan diplomata iz velike svjetske sile kao što je Njemačka, govori neistinu. On laže, jer ako ne laže onda neka kaže s kim je on to pričao i šta je pričao. Ono što znam jeste da nikada nisam imao priliku razgovarati sa njim ni izravno niti neizravno ni telefonom, ali da sam imao priliku rekao bi mu ono što sam javno govorio, a to je da je nelegitiman kao visoki predstavnik, a i sve ostalo vezano za zakone i nametanja, rekao je Miličević.

Kaže da ako netko, misleći na Schmidta, dođe i kaže ‘lideri oporbe’, onda se to podrazumijeva i da je predsjednik SDS-a, istovremeno ponavljajući da on nikakvu komunikaciju nije imao sa njim.

– Druga vrsta razmišljanja je da ako su Dodik i Schimdt dogovarali ovaj scenarij, očigledno su ga nevješto dogovorili i očigledno jedan drugom nabacuju loptice, a sve na štetu interesa RS. I ta opcija mi nije nemoguće, rekao je Miličević ističući da Schmidtovu laž koju je rekao medijima smatra diplomatskim skandalom.

Odgovarajući na pitanje očekuje li da vlast ovu izjavu Schmidta iskoristi kako bi dodatno diskreditirali oporbu, Miličević kaže da ne za koji će biti njihovi putevi, ali da ga to ne interesira jer zna šta je istina.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, također tvrdi kako Schmidt, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika, laže, te da je očigledno dogovorena neka igra da se diskreditira oporba.

– Koliko je to podmuklo, dovoljno je vidjeti da se režimski mediji uzimaju te izjave kao važne, a dolaze od lažnog visokog predstavnika. To je po meni jedna nevjerojatna i bezobrazna neistina, rekao je Borenović.

Dodaje kako mu sve liči na jednu vrstu podmukle i perfidne igre, odbacujući bilo kakve navode koji unose takvu vrstu smicalica.