Crna kronika DNEVNI

KAKO SE KRALO U KORONA KRIZI ‘Samo nigdje ne idi s cijenom dok se ne definira’

BANJA LUKA – U Okružnom sudu u Banja Luci je, čitanjem optužnice i uvodnom riječi Optužbe, počelo suđenje bivšem direktoru Instituta RS-a za javno zdravstvo Branislavu Zeljkoviću i ostalima, optuženim za zlouporabe u procesu javnih nabava tijekom pandemije koronavirusa, prenosi BIRN BiH.

Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, optužen je za milijunsku zlouporabu položaja i primanje mita, dok su Slavko Bojić i Sani Crljić optuženi su za kazneno djelo zlouporabe službenog položaja ili ovlasti u pomaganju, Dragan Dubravac za zlouporabe u postupku javne nabave, a Saša Marković za davanje mita.

Republička tužiteljica Sanja Tadić-Stojisavljević rekla je nakon čitanja optužnice da Javno tužiteljstvo traži oduzimanje pribavljene imovinske koristi ako Sud optužene proglasi krivim, kao i da Tužiteljstvo traži da se Zeljkoviću izrekne mjeru zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti: zabrane vršenja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim tijelima, javnim ustanovama i javnim poduzećima u maksimalnom trajanju od deset godina.

Govoreći o elementima optužnice i dokazima koje planira izvesti, ocijenila je da je riječ o vrlo složenom predmetu i složenoj optužnici.

-Veliki broj svjedoka su djelatnici Instituta za javno zdravstvo, koji će potvrditi kršenje procedura tijekom postupaka javnih nabava. Povjerenstva se nisu sastajala i odlučivale, već je to rađeno retroaktivno. Suštinsko za Tužiteljstvo nije kršenje Zakona o javnim nabavama, već su to koruptivne radnje koje su prethodile ili su se događale u postupcima tih nabava, navela je Tadić-Stojisavljević uz napomenu da je tijekom istrage potvrđeno višestruko uvećanje cijena nabavljene robe.

Odgovornost za zakonitost rada Instituta je na direktoru

-Odgovornost za zakonitost rada Instituta je na direktoru. Odlukom Vlade RS-a, na račun Instituta je doznačeno više od 15 milijuna KM, a ta sredstva nisu trošena zakonito, ekonomično i odgovorno, argumentirala je tužiteljica i dodala da je forenzičkim vještačenjem mobilnih telefona Zeljkovića utvrđeno da on otprije poznaje Bojića, iako je tvrdio suprotno.

-Bojić je, dva dana prije no što je počeo proces nabave, kontaktirao Zeljkovića putem aplikacije Viber i ponudio mu nabavu maski. Tijekom njihove komunikacije, Bojić je čak napisao Zeljkoviću sljedeće: ‘Samo nigdje ne idi s cijenom dok se ne definira’, navela je Tadić-Stojisavljević, prema čijim je riječima tendersku dokumentaciju u svim navedenim nabavama potpisivao isključivo Zeljković, dok je kompanija “Procontrol”, koja je u vlasništu Bojića, prodavala medicinske maske Institutu RS-a za javno zdravstvo skuplje no ostalim klijentima.

Ustvrdila je i da su postojali koruptivni dogovori Zeljkovića i ostalih optuženih kada je riječ i o ostalim nabavama, kao i da se iz forenzičkog vještačenja telefona vidi da su optuženi Zeljković i Crljić dugogodišnji prijatelji.

-Imamo dokaze da su medicinska zaštitna odijela dolazila bez certifikata i u vrećama za smeće. Odijela nije zaprimilo Povjerenstvo za prijam, već svjedok Igor Sliško, koji je to pokazao Zeljkoviću, ali je dobio uvjeravanja da je sve u redu, dodala je tužiteljica i najavila da će u dokazni materijal priložiti objave medijao spornim nabavama, a koji su već tada izvještavali da odijela nisu nabavljana u Kini.

-Zeljković se nijednom nije udostojio provjeriti o čemu je riječ, već je čak u kolovozu 2020. godine vršio još jednu nabavu tih odijela, iako je optuženi Saša Marković, tj. tvrtka ‘Travel for fun’, nudio odijela iz Turske, kazala je.

Kako je izlaganje Tadić-Stojisavljević prekinuo nestanak električne energije, ona bi uvodnu riječi trebala završiti na ročištu 13. veljače. (BIRN)