BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Karijera supružnika Izetbegovićev u rukama Ranka Debeveca

Sluđena javnost u BiH iznova svjedoči pravosudnom cirkusu. Policija i Tužiteljstvo stavljaju lisice kriminalcima, korupcionašima, falsifikatorima, a suci iz Suda BiH ih naprasno puštaju iz pritvorske jedinice. 

Nije sporno da je intencija i u Europskom pravu da se optužene osobe uglavnom puštaju da se brane sa slobode ako imaju ikakve pretpostavke za to, ali serija ukidanja pritvora za visoke dužnosnike države i Federacije, aktere teških kriminalnih i koruptivnih skandala  je simptomatična. 

Sud BIH je tako u zadnje vrijeme skinuo lisice i pustio na slobodu premijera Fadila Novalića, šefa OSA-e Osmana Mehmedagića, Osmicu, ali i osumnjičene za ubojstvo Dženana Memića, ili zataškavanje toga zlodjela Ziju i Alisu Mutap te policajce s visokim činovima.

Veze s vrhom SDA

Interesantno je važno, svi se ovi slučajevi dovode u neku vrstu veze s vrhuškom SDA i samim vođom Bakirom Izetbegovićem. Pravna zajednica je šokirana, jer zar šef OSA-e ili premijer Federacije, neće ili nemogu, recimo utjecati na svjedoke. 

A, oni ne samo da nemaju zabrane izlaska iz kuće nego čak nesmetano obnašaju svoje odgvoorne i utjecajne dužnosti. Običan puk je s gnušanjem prepoznao novu pravnu predstavu, treniranje ‘mišića’ i gonjenje inata između Tužiteljstva s jedne i Suda BiH s druge strane. Neki će otvoreno kazati, između Glavne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Oni najmaliciozniji, a možda i najupućeniji idu i dalje pa rogobatno tvrde, Čović uhićuje, a Izetbegović oslobađa.

Vražje kolo

Kako god zavjere okretali, glavni akteri najvećih blamaža su osobe od najvećeg povjerenja bošnjačkog nacionalnog poglavice: supruga Sebija, ‘obiteljski’ špijun Osmica i stranački premijer Novalić.  Obitelj Memić neizravno optužuje da netko iz samog vrha SDA godinama skriva ubojicu njihovog sina i brata Dženana. 

Zato zasigurno ne treba podcijeniti teze da je zapravo sudbina supružnika Izetbegović, Sebije i Bakira, u rukama kontroverznog i također osumnjičenog Ranka Debeveca, prvog državnog suca. Toliko je tu toga isprepletenog da je sve to zapravo vražje kolo.

Šef SDA Bakir Izetbegović je sve karte bacio na Debeveca. I ostavlja dojam da je ‘sredio’ slobodu za ‘žrtve’ istraga.  

Presudnu stvar je Izetbegovićevo ‘podzemlje’ uradilo kada je Ranka Debeveca otrgrnulo iz zagrljala Fahrudina Radončića. Predsjednik Suda BiH uživa  lojalnost svih sudaca, osim Branka Perića, pa je neupitno da izborom Apelacijskog vijeća, može ‘pogaziti’ istrage i tužbe Tužiteljstva i SIPA-e. Takvu  matricu je davno osmislila lukava i odana Meddžida Kreso, bivša predsjednica Suda BiH.  Njezino žalbeno vijeće je oslobodilo mnoge poznate optuženike.

Mnogi na sarajavskom minderu smatraju kako Bakir Izetbegović u konačnici razrađuje operaciju spašavanja supruge Sebije koja je, nakon nabavke respiratora i optužbi za misteriozne smrti na njezinom Kliničkom centru, ovih dana uzdrmala javno mnijenje čudnim detaljima oko svoje akademske, doktorske, titule.  

‘Čije je pravosuđe’   

-Ako je stotinjak osoba izašlo pred pravosudne institucije zbog Osmana Mehmedagića, samo se možemo pitati, piše Press, koliko bi članova SDA mobilizirala ukoliko bi se dirnulo u sumnjivu akademsku karijeru supruge predsjednika SDA Sebije Izetbegović. Od ranije je poznato da SDA nema osjećaja spram naroda tako da nikoga ne bi iznenadili ni veći incidenti i ozbiljno narušavanje sigurnosne situacije u BiH u slučaju istraživanja diploma Sebije Izetbegović, tvrdi sarajevski portal.

Napominje kako se “gospođa Izetbegović nalazi se u mnogo lošijoj poziciji od Osmana Mehmedagića. Za razliku od Osmice koji je svoje lažne diplome kupovao po privatnim fakultetima, kod Sebije Izetbegović postoje opravdana sumnja da je ona prevarila Sveučilište u Sarajevu i Zagrebu”.

 “OSA je stup države – stop političkom Tužiteljstvu”. Privatna prćija, legalisti gdje ste? Samo je jedna u nizu parola zelenih jurišnika, naravno, nigdje se ne spominje Sud BiH.

SDA je pokazala da ne priznaje pravosuđe Bosne i Hercegovine, čime de facto ugrožava BiH. Da stvar bude gora, činjenice kažu da je dugo vremena pravosuđe bilo pod kontrolom SDA, a oni baš ništa nisu učinili da ga razviju u moderno, razvijeno i nepristrasno pravosuđe.

-Kada pravosuđe jedne zemlje vode osumnjičeni, a nikada presuđeni kadrovi etno – mafijaških struktura, nesumnjivo je da vladavinu nad zakonom i pravdom preuzimaju kriminalne strukture. I lupom je skoro nemoguće pronaći poštene kadrove pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine. Duše su prodali đavolu i životu na visokoj nozi, a pravo ostavili u rukama najgore kriminalne organizacije na Balkanu. Jer, političke organizacije u sistemu Bosne i Hercegovine su veći kriminalni klan od svih koje poznajemo, s vidnom dozom ogorčenja analizira jedan sarajevski kolumnist.

I na koncu jedna vrlo zanimljiva postavka.

“Alija Izetbegović i Munir Gavrankapetanović su imali kultni status u organizaciji Mladi muslimani, a njihovi nasljednici Bakir i Sebija Izetbegović, te Faris, Ismet i Fatima Gavrankapetanović vode rat do međusobnog istrebljenja.”

Problem je i nedopustivo što se to prelama preko leđa države i ljudi, a ogavno što su tužitelji i suci sebi dopustili da bestidno pokleknu pred izazovima političkog mulja, korupcije i kriminala. J. S.