DNEVNI EU

Karolina Edtstadler: Geopolitički je nužno da BiH bude s Europskom unijom

Savezna ministrica Republike Austrije za Europsku uniju i ustavna pitanja Karolina Edtstadler, koja boravila je u posjeti BiH, ocijenila je geopolitički nužnim da BiH bude zajedno sa EU kako bi dalje radila na procesu proširenja.

Nakon sastanka s zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, Edtstadler je poručila da je svjesna frustracije koju je izazvala stagnacija te da želi da se to promijeniti.

– Sada je vrijeme da svi stojimo zajedno u EU i da ujedinimo svoje vrijednosti. Ne želimo da zapadni Balkan, posebno u ovome slučaju BiH, padne na neko stražnje mjesto, istakla je.

Put ka EU

Edtstadler je kazala da BiH i Austriju spaja mnogo toga u povijesnom smislu te da je Austrija najveći investitor u BiH gdje je aktivno više od 200 austrijskih poduzeća.

Naglasila je da je u 2022. godini vanjsko-trgovinski obim sa 1,53 milijarde eura na rekordnom nivou, kao i da su uvoz i izvoz porasli u 2023.

– BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja više izvozi u Austriju nego što uvozi iz Austrije, kazala je Edtstadler te poručila da te potencijale treba proširiti.

Naglasila je kako je njena posjeta BiH povezana sa posljednjim događanjima na europskoj razini, te da pred BiH stoje jako važna savjetovanja.

– Europski ministri koje zastupam u Bruxellesu će pripremiti zaključke za šefove država i vlada, nakon čega ćemo razgovarati o daljem postupanju u kontekstu pristupnih pregovora sa BiH, ali i sa Ukrajinom i Republikom Moldavijom, kazala je Edtstadler.

To znači, smatra ona, da je sada ključni trenutak da se BiH još jedanput dokaže da želi ispuniti reforme te kako će kontinuirano nastavljati reformske aktivnosti kako bi postigla zacrtane ciljeve.

Naglasila je da je Europska komisija opisala napredak u izvješću te da su usvojeni važni zakoni ove godine, kao što su prilagođavanje zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, ali i izmjene zakona o ombudsmanu, o pristupu podacima i o strancima.

– Cilj je da prednosti koje donosi pristupanje EU budu dostupne ljudima, da ljudi shvate šta to nosi sa sobom. Zavisno od napretka, odmah možete osjetiti prednosti, poručila je.

Ustvrdila je kako su reformski procesi ponekad bolni, ali da je sada nužno da se učine ti koraci.

– Želim spomenuti situaciju u Republici Srpskoj koja ipak baca sjenu na postignute uspjehe. Važno je da se suverenitet i teritorijalni integritet i ustavni poredak u državi BiH zadrže. To je esencijalno, to je suštinski važno i za EU. Austrija to podržava i to ću reći jasno, kaže ona.  Također je dodala da podržava visokog predstavnika u BiH te da su napadi na njegov autoritet apsolutno neprihvatljivi.

– Želimo BiH u obitelji EU i nastavit ćemo joj pružati podršku, zaključila je Edtstadler.

Austrijska podrška BiH

Brkić je kazao da je informirao ministricu o glavnim vanjskopolitičkim ciljevima BiH, što je punopravno članstvo BiH u Uniji te da su razmijenili mišljenja oko aspekta izvješća Europske komisije o proširenju koje je nedavno prezentirano.

Također je zahvalio što je Austrija zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Italijom, Slovačkom, Grčkom i Češkom potpisala zajedničko pismo u kontekstu potpore punopravnom članstvu u EU.

– Informirao sam ministricu da je BiH u proteklom razdoblju svoje vanjskopolitičke stavove sto postotno stavila uz stavove Unije, rekao je Brkić. Naveo je kako su razgovarali i o dinamici regionalne suradnje na jugoistoku Europe te o ilegalnim migracijama. Na kraju razgovora je, dodao je, zahvalio ministrici na kontinuiranoj bilateralnoj potpori Austrije našoj zemlji.

VEZANO

Ured EU u BiH poziva Dom naroda BiH da hitno usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma

urednik

EU nije zadovoljna kako vlasti u BiH troše novac

urednik

EU dobiva dve milijarde cjepiva, doze i za Zapadni Balkan

urednik