DNEVNI LOKALNO

Kaznena prijava JP EP BiH protiv Udruge “Pusti me da tečem”

Pravna služba Javnog poduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine u kolovozu 2021. podnijela je kaznenu prijavu protiv Udruge građana “Neretvica – Pusti me da tečem“ i NN lica zbog, kako je navedeno, prekršaja iz članova 361. (organizirani otpor) i 370. (samovlašće), Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a u vezi sa spontanim okupljanjem više od sedam stotina građana na mostu u Goranskom Polju, 14. lipnja 2021.

Bez primjene sile

Pravni tim Udruge poduzeo je aktivnosti s ciljem pobijanja navoda iz prijave, odnosno dokazivanja da ne postoji kaznena odgovornost udruge, niti građana koji su na prosvjedu iskazali protivljenje izgradnji hidroelektrana na Neretvici. Predstavnici Udruge koncem prošle godine saslušani su u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, koje kako nam je rečeno nastavlja istražne aktivnosti.

– Do okupljanja je došlo spontano, tako što su građani na društvenim mrežama razmijenili informacije o početku izgradnje malih hidroelektrana. Građani su se ponašali civilizirano, noseći u rukama transparente kojima su izrazili protivljenje izgradnji, pri čemu nitko od nazočnih članova nije pozivao građane na nasilni otpor ili na primjenu bilo kog oblika sile prema djelatnicima koji su pristizali na lice mjesta s građevinskim mašinama. Također, nitko od nazočnih članova Uduruge nije čuo da su drugi građani pozivali na primjenu sile prema djelatnicima, niti je bilo tko od građana upućivao bilo kakve prijetnje radnicima ili policijskim službenicima, Ibrahim Turak iz Udruge “Pusti me da tečem”.

Rješenjima iz srpnja 2021. nadležno ministarstvo poništilo je odobrenja za građenje malih hidrocentrala Srijanski most i Gorovnik ušće. 

– Zbog toga kaznenu prijavu Elektroprivrede posmatramo pokušajem zastrašivanja i odmazde prema braniteljima Neretvice koji su postali jedan od simbola otpora protiv izgradnje malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini. Naš jedini cilj je zaštita rijeke i od istoga nećemo odustati bez obzira na cijenu. Tužiteljstvu i ostalim institucijama stojimo na raspolaganju i izražavamo punu podršku njihovom radu, dodaje.

Pomoć stanovništvu

Nedavno je gostujući u emisiji BHT1 uživo na Javnom servisu BiH, ravnatelj Elektroprivrede BiH Admir Andelija potvrdio da se odustalo od gradnje nekih minihidrocentara, kazavši da će se od Općine Konjic u koju je investirano uskoro tražiti povrat novca.

Bez obzira što minihidroelektrane ne proizvode željene količine energije, nastojalo se, kaže, investirati s ciljem da se pomogne stanovništvu.

– Mi znamo što se dešavalo svih prethodnih 15, 20 godina, i kao invetitor smo htjeli pokazati kako se to na odgovoran način treba graditi u BiH. Mi smo prve dvije elektrane koje smo planirali graditi – to su dvije elektrane ukupne snage pet megavata. Samo jedan agregat u Hidroelektrani Jablanica je 35 megavata, a imamo ih šest, rekao je Andelija.

Udruga “Pusti me da tečem”, u suradnji s Lovačkim društvom Neretvica i Planinarskom sekcijom nedavno je realizirala još jednu značajnu aktivnost.

Riječ je o markaciji prilaznog puta do izvora Neretvice i Zec planine. U planu je još nekoliko aktivnosti na ovom dijelu, između ostalog markacija drugog putnog pravca, od Jasenika do izvora, i bajkovitih Crnih vrela.

H. Ž.