DNEVNI

KAZNENO DJELO? Izborno povjerenstvo nezakonito odbilo kandidaturu, ili je Mehmedović krivotvorio potpise potpore?

Obistinile  su se riječi dobro upućenog potpredsjednika SDA Edina Ramića da Šemsudin Mehmedović neće biti takmac Bakiru Izetbegoviću u utrci za predsjednika SDA.

Izborno povjerenstvo najjače bošnjačke stranke kojim rukovodi Nezir Pivić, radikal iz Zenice i zamjenik državnog ministra pravde, odbacilo je Mehmedovićevu kandidaturu uz obrazloženje kako nije prikupio potrebnih najmanje 15 potpisa potpore lokalnih ili regionlanih organizacija kako predviđa statut SDA, već mizernih 8.      

Državni zastupnik iz Tešnja Šemsudin Mehmedović je ranije uvjeravao i javnost i SDA kako je prikupio dovoljan broj potpisa te smatra da je njegova kandidatura legalna i legitimna.

Kako je došlo do oprečnih pravno-staturanih tumačenja i rušenja kandidature Šemsudina Mehmedovića za sada je misteriozno i nedorečeno. 

Gdje je isparilo čak 7 i to presudnih potpisa?

Nekako čak sve miriše i na možebitno činjenje kaznenog djela. Jer, ako je Mehmedović uistinu prikupio dovoljan broj vjerodostojnih potpisa za svoju kandidaturu onda ona po svim pravnim normama, da se sada ne opterećujemo demokracijom, nije smjela biti odbijena.

To je moguće kazneno djelo. Ako, pak, Šemsudin Mehmemdović doista nije prikupio validne potpise onda se nameće sumnja da je neke možda krivotvorio što je opet kazneno djelo. Disproporcija je između Mehmedovićevih 15 potpisa i tvrdnje Izbornog povjerenstva SDA da je nesuđeni Izetbegovićev rival prikupio svega 8 kandidatura općinskih i  regionalnih organizacija.

Gdje je isparilo čak 7 i to presudnih potpisa? Vrlo je mutna situacija sa potporom organizacije SDA iz Banja luke. Šemsudin Mehmemdović je u  svom dopisu Izbornom povjerenstvu precizno naveo da je dobio validni  potpis najveće stranačke organizacije u RS-u. Međutim, potpredsjednik SDA Edin Ramić je energično demantirao svog kolegu iz Tešnja. 

Tu se očigledno radi o nekoj prljavštini i tijela SDA, ali i policija i tužiteljstvo  bi se trebali pozabaviti  potpisima Šemsudina Mehmedovića, spletkama Bakira Izetbegovića, Edina Ramića i Nezira Pivića. Demokracija u SDA je pokopana, vrh stranke je još jednom odaslao ružnu sliku o SDA.

Kontinuitet  raskola

Mnogo kvalitetnih i čestitih ljudi je napustilo tu stranku i to je sada već kronična bolest.

-Bakir Izetbegović je uzeo u naslijeđe SDA od naroda, ogorčen je Šemsudin  Mehmedović.  

Mnogi su šokirani bijednim potezom Izetbegovića. Ne mogu naprosto vjerovati da se Bakir Izetbegović djetinjasto uplašio Šemsudina Mehmedovića kojem skoro nitko ozbiljan nije davao niti promil šansi da može preoteti SDA od dinastije. 

Kontinuitet  raskola i osipanja SDA će se zasigurno nastaviti. Najjača bošnjačka stranka sve više prerasta u stranku ‘crnolistaša’ i nacionalista.

To dobrano dokazuje i lista od 25 kandidata za potpredsjednike SDA.                  

Na njoj su dobro poznati kriminalci, korupcionaši, batinaši, čakijaši i stranački ‘kurbani’.  

Hamdija Abdić, Jasmina Biščević Tokić, Senad Bratić, Eldar Čomor, Šemsudin Dedić, Sejad Delić, Mahir Dević, Šefik Džaferović, Faruk Kapidžić, Refik Lendo, Melika Mahmutbegović, Mersad Mujić, Fadil Novalić, Aida Obuća, Adil Osmanović, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Asim Sarajlić, Fahrudin Skopljak, Safet Softić, Šerif Špago, Jasmin Spahić, Haris Zahiragić, Mirsad Zaimović i Muamer Zukić. 

Suvišno je išta komentirati, Bakir i Sebija Izetbegović pod svojim skutima više žele nekog Tigra, čuvara stolice Džaferovića, stranačkog ‘kurbana’ Lendu, čakijaša Zahiragića, ‘malinara’ Ramića, crnolistaše Novalića i Sarajlića, nego silu slobodoumnih i pametnih članova stranke. 

Izaslanici  će 14. listopada na 8. Kongresu SDA izabrati 9 potpredsjednika.

U idućim danima ćemo svjedočiti potezima slomljenog Šemsudina  Mehmedovića.

-Vidjet ću kad dobijem tu odluku, šta su napisali, zbog čega. Ja sam njima podastro kopije svih nominacija iz općinskih organizacija, pokušava biti  staložen Mehmedović.

Kako se navodi u obrazloženju Izbornog povjerenstva SDA, “Šemsudin Mehmedović je imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija”.

J. S.