DNEVNI NOGOMET

KOMENTAR / Dinamo se ne odbija… dvaput!

‘Nogomet je danas takav. Jednostavno, ponuda i potražnja. Ovo je prilika koja se ne događa često.’ Izjavio je to Sergej Jakirović po preuzimanju Dinama – i malčice iskrivio istinu. Jer bio je to drugi put da ga traži najtrofejniji hrvatski klub.  

– Trener Zrinjskog, hit-trener hit-momčadi Zrinjskog, na ovaj je način propustio priliku koja se ne odbija. To je tako, bez obzira što možda sve nije bilo u njegovim rukama. Jer želio ga je najbolji klub regije, financijski najmoćniji, klub koji je i u Europi netko i nešto, u kojem dobivate priliku pokazati se na najvećoj, najkvalitetnijoj sceni na kojoj vas mogu vidjeti još veći klubovi…. znate već kuda to dalje vodi.

Napisali smo to u prosincu 2021., na pola sezone u kojoj je Jakirović vodio Zrinjski do onih konačnih plus 27 u odnosu na prvog pratitelja, Tuzlu City. Dinamo ga je i tada htio, ali nije bilo suđeno. Priča je iscurila u javnost, dogodila se ta neka kava u Međugorju, ali to je bilo to. Do dan danas nije jasno što se točno dogodilo – je li Zrinjski udario šakom o stol ili su sve tri strane odlučile (Zrinjski, Jakirović i Dinamo) da je ipak bolje sačekati neko drugo vrijeme? Kako god bilo, Jakirović u Dinamu spominjao se i zimu nakon toga, a ispostavilo se da će zaista otići – ali u Rijeku… koju je u ekspresnom roku izvukao iz gabule, vratio ju gore, u Europu, u sezoni u kojoj se činilo da je borba za ostanak najveći domet. Ali onda, onda Dinamo opet pokucao na vrata, telefon je zazvonio, i kako je objasnio Jakirović, sve je bilo gotovo – vrlo brzo.

– U 14 sati sam se kupao, u 15 postao trenerom Dinama, otkrio je Metkovčanin sa snažnim mostarskim vezama (otac mu je rođen tu).

U Rijeci su mu zamjeri, usprkos ugovornoj klauzuli koja mu omogućava da ode prije isteka ugovora. Zamjerili su mu na načinu na koji je otišao – iznenada. Što je on sigurno razumio, ali i prihvatio priliku koju više nije mogao odbiti…
– Svojim radom i rezultatima zaslužio sam ovu priliku. Nadam se da ću nastaviti raditi kao i dosad i da ćemo igrati napadački, otvoren nogomet kako bismo uveselili navijače Dinama, poručio je, ne osvrćući se.

Mi ćemo se ipak osvrnuti na Jakirovićev period proveden u Zrinjskim i sjetiti se da smo i onda zagovarali tezu da je možda najbolje sačekati. Da će Dinamo, ako je onda bio zainteresiran, opet pokucati na vrata. Jakirović je to sigurno znao, iz Mostara se preselio u Rijeku, gdje su ga s Maksimira mogli bolje vidjeti i ta prilika je došla nakon što je Igor Bišćan postao bivši… možda ne u najboljem trenutku, jer u Dinamu je trenutno situacija koja se ne može nazvati najboljom.

Ali to je jednostavno tako – odabrati najbolji mogući trenutak kada zaprimiti ponudu kao što je Dinamova nije moguće. U suprotnom bi ih puno više konkuriralo za posao Dinamovog trenera.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: Kriza? I ako jeste – hoće li potrajati?

urednik

SARAJEVO – ZRINJSKI (19 sati): ‘Pritisak na domaćinu’

urednik

Hercegovački derbi: Širokobriježane zanima samo pobjeda

urednik