DNEVNI NOGOMET

KOMENTAR / Šamar u pravom trenutku

Šamar je uvijek šamar, ali ponekad je dobro kad vas zveknu po obrazu. Onako, pedagoški, prije svega u dobrom trenutku. Čini se da je taj dobroćudni u srijedu primio Feđa Dudić sa svojim Sarajevom.

– Moram čestitati Tuzla Cityju na potpuno zasluženoj pobjedi, izvinjavam se navijačima za ovo što su doživjeli. Ovo se sigurno ne smije događati, voljni moment mora biti prisutan do 90. minute. Moramo biti sabrani i preuzeti odgovornost kada se izgubi, a ja sam najodgovorniji. Koristio sam 16 igrača, a samo tri mogu dobiti prolaznu ocjenu.
Bio je to komentar trenera za kojeg biste donedavno rekli da će zadnji to izjaviti. Jer prethodno teškom porazu od Tuzle u Zenici (1:5), Feđa Dudić je pričao o simbiozi ekipe i tribina, na kojima su navijači prepoznali rad i trud, uživao u tri vezane pobjede… na koju se kao eto logično trebala nadovezati i četvrta. Da se razumijemo, nije Dudić te pobjede doživljavao zdravo za gotovo, istaknuo je to nakon minimalnog, teško izborenog trijumfa protiv Posušja, ali da će se već nakon petog kola morati izvinjavati – to je malo tko pomislio.

No, kada bolje razmislite, i ako ste slučajno pročitali naš komentar s početka sezone naslovljen ‘Dudić je majstor za euforiju, no je li spreman za koševsku?’, sjetit ćete se da je to ipak FK Sarajevo – klub u kojem je pritisak u bh. nogometu najviše osjeti, u kojem ste jedan dan pukovnik, a dan poslije pokojnik… omraženi. To je jednostavno tako i to je Dudić znao. Znao je u što se upušta kada je Veležu rekao zbogom i vratio se u svoj rodni grad.

Da, nije mogao znati da će ga njegova momčad tako rano u sezoni staviti u poziciju u kojoj se ne osjeća najbolje, daleko od toga, ali možda je bolje da se to dogodilo sada. Za njega prije svega. Jer Sarajevu su se padovi, pa i neshvatljivi (prije dvije sezone izgubili plus 13 i već zapakiranu titulu), događali i vjerojatno će se događati. A za Dudića je dobro da se sada, dok je sezona još u povojima, iz prve ruke uvjerio da se to zaista događa, da magični štapić koji je ponio iz Veleža nije uvijek efikasan.

Nema sumnje da će postati oprezniji, a šamar u pravi trenutak dat će mu taj manevarski prostor da na vrijeme reagira i pedagoški ukori momčad, iz ovog gadnog poraza izvuče pouke, nešto poučno za dalje. A to da je na vrijeme postao svjestan činjenice da će mu ovo biti i veći izazov od vraćanja Rođenih u Europu, među imena osvajača trofeja, isto će mu pomoći – prije svega da period koji će provesti u Sarajevu maksimalno iskoristi kao odskočnu dasku za dalje. A to, ne sumnjamo, želi.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Velež: Realizacija ostaje velika briga… i uoči Krupe koja je u velikoj krizi

urednik

Zrinjski: Jakirović zna kako večeras završiti posao protiv Tirane

urednik

PL: Raskol koji vjerojatno neće nestati sam od sebe

urednik