DNEVNI NOGOMET

KOMENTAR / Zar je Bilbija od ožujka toliko napredovao?

Nakon što je krajem prošle godine i kod zadnjeg okupljanja ignorirao tada već njegov nevjerojatan učinak, Ivajlo Petev ovog je puta, za Ligu nacija, ipak u svoj kadar uvrstio i Nemanju Bilbiju. Zašto baš sada?
– Tražio sam drugi profil igrača jer mi je potrebna trka, borba i snaga, pravdao je Ivajlo Petev u prosincu, uoči prijateljske utakmice s SAD-om, nepozivanje Nemanje Bilbije.

Napadač Zrinjskog, sa 17 golova u 19 premijerligaških već je tada nastupa potvrdio formu karijere, nešto neviđeno u našem domaćem nogometu u zadnjih dvadeset godina. Izrevoltiran tim potezom, tom izjavom šefa reprezentacije, šef struke Zrinjskog Sergej Jakirović na svom je Instagram profilu sarkastično za Bilbiju napisao: ‘Ne trči, ne bori se i nejak je.’ Nije Jakirović to ni morao napisati da se mnogi uhvate za glavu, posebno jer je Petev pozvao daleko manje efikasne ofenzivce iz domaće lige, Sulejmana Krpića i Jovu Lukića.

Bilbija se jedno vrijeme suzdržavao, a onda poručio da mu Petev ‘vrijeđa inteligenciju’… počeo se javno pitati ‘što još mora napraviti za poziv?’ Uskoro su došle i akcije u ožujku, prijateljske za Gruziju i Luksemburg, i mnogi su bili uvjereni da će se Bilbija ipak naći na popisu, posebno jer je nakon zimske pauze nastavio u istom, ako ne i jačem ritmu – ali ne. Petev je nastavio ignorirati ga. I onda, evo sada, 90 minuta prije kraja premijerligaške sezone, izbornik se ipak smilovao.

Što se promijenilo u odnosu na ožujak, upitan je Petev ja jučerašnjem druženju s novinarima, na što je ovaj odgovorio: ‘Malo sam se ja promijenio, već smo godinu dana zajedno i osim što smo se bolje upoznali, moramo biti i mentalno zreliji.’ Neki će ovdje naći pitanje i odgovor o Nemanji Bilbiji, no čini se da to nije slučaj. Jer dobio je konkretno to pitanje, na koje je odgovorio sa: ‘Sto puta sam odgovorio na to pitanje. Idemo dalje.’

Ono što je sigurno, Nemanjina je statistika od zadnjeg okupljanje reprezentacije, sa 23 napredovala na 31 gol, a to će reći da bi to mogao biti razlog zašto je napadač Zrinjskog tek sada pozvan. Tih dodatnih osam golova. Ne bi trebalo da je tako, ali tako ispada – da igrači iz Premijer lige moraju zabiti trideset plus golova da bi dobili poziv. I to ne svi igrači iz Premijer lige….
Kriterij koji je Petev upotrijebio, a u kontekstu usporedbe sa zadnjim akcijama, i ovog je puta čudan i nedorečen… što nadamo se ipak neće biti slučaj s njegovim planiranjem reprezentativnih akcija kojima već duže vremena nedostaje rezultata – a Petev je po dolasku na klupu BiH poručio da mu se ‘sudi po rezultatima’.

Anterfile
Petevov popis

Golmani: Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj, Vlaan Kovačević.
Obrana: Siniša Saničanin, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Adnan Kovačević, Hrvoje Miličević, Hrvoje Barišić, Sead Kolašinac, Eldar Ćivić, Jusuf Gazibegović, Amar Dedić, Mateo Sušić.
Vezni red: Amir Hadžiahmetović, Sanjin Prcić, Rade Krunić, Amer Gojak, Gojko Cimirot, Miralem Pjanić, Vladan Danilović, Muhamed Bešić, Miroslav Stevanović, Dino Hotić, Haris Duljević.
Napad: Edin Džeko, Ermedin Demirović, Smail Prevljak, Luka Menalo, Kenan Kodro, Nemanja Bilbija.

BiH u idućem ciklusu čekaju utakmice protiv Finske u Helsinkiju (4.6.) i Zenici (14.6.) te ogledi protiv Rumunjske u Zenici (7.6.) i Crne Gore u Podgorici (11.6.)

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]VEZANO

Petev uoči Kuvajta: Igramo sve bolje i bolje

urednik

PL: Trebinjci se ne zanose uoči gostovanja u Mostaru

urednik

Zrinjski: Bilbija opet u fokusu

urednik