DNEVNI NOGOMET

KOMENTAR / Zašto su otišli? To je samo posao

U nogometu su emocije jake, ponekad i prejake, a to ponekad – često se odnosi na odlaske igrače i trenera. Nogometni Mostar ovih je dana, uz Svjetsko prvenstvo, dosta zaglibio u toj temi – koja zapravo ne bi trebala biti za raspravu.

Sergej Jakirović i Amar Osim preko noći su u Zrinjskom i Veležu postali bivši. Istovremeno. I istovremeno su se oba navijačka tabora dobrim dijelom čudila – zašto, kako? Jer Jakirović je sa Zrinjskim prošle sezone pomeo Ligu i sada na pola sezone, Zrinjski opet drži vrh. Jer Osim je s Veležom, usprkos činjenici da su Rođeni čitavu jesen domaće utakmice igrali u Gabeli, usprkos rupama u kadru uvelike prouzročenim ozljedama, ipak ostvario solidno šesto mjesto i postavio temelje za proljetni napredak.  

Ni objašnjena klubova nisu pomogla tom dijelu navijača koji i dalje ne razumije – zašto su oni otišli?
– Sporazumni raskid suradnje je dogovoren nakon obavljenog razgovora u kojem je dosadašnji šef stručnog stožera iskazao želju za odlaskom te nakon potpisanog Sporazuma između HŠK Zrinjski i HNK Rijeka, objavio je Zrinjski.
Velež s druge strane nije bio tako direktan, ali je čelništvo kluba svejedno usmeno objasnilo da je klupski proračun smanjen i da se Osim jednostavno nije mogao uklopiti.

I? Što su na to rekle tribine, dio njih? Pa, neki opet nisu razumjeli. Razlog? Jednostavan. Ljubav prema klubu nije im dozvolila da vide onu drugu stranu sporta – poslovnu. A nogomet je takav posao da jednostavno morate živjeti za prilike, od danas do sutra… i ako ste ambiciozan, konstanto tražiti boljem.

Jakirović kao mlađi od dvojice trenera o kojima pričamo, reprezentativni je primjer ambicioznog stručnjaka… za kojeg se ne bi začudili ni da je otišao ranije. Jer, tu u Zrinjskom, svoje je napravio. I to ne bilo kako. Nego u stilu… što je itekako važno, ali ne toliko u poslovnom nogometu. Jer titule u BiH baš i nisu cijenjene u regiji i šire, možda tek nešto više ako su osvojene s rekordnom razlikom od 27 bodova. Ali u osnovi, tu se ako ste ambiciozni nemate razloga previše zadržavati. Morate tražiti prozor prema svijetu, a Rijeka to za Jakirovića svakako jeste. Možda ne zbog nekog većeg novca, koliko zbog činjenice da ste trener u Hrvatskoj… pa i zbog toga da igrate protiv Dinama koji proizvodi i prodaje igrače. Za nemale iznose.

Imat će Jakir tamo posla, u to nema sumnje, ali u Mostaru je pokazao da želi raditi… kao što je Amar Osim dao do znanja da ne želi nastaviti raditi za manju plaću. Uklopio se bio među Rođene s ‘plavom krvlju u venama’, išlo je to s obzirom na okolnosti OK, ali priroda posla ga je odvela u drugom smjeru. Jednostavno je tako.

Jer koliko god na trenutke bio atraktivan i zabavan, nogomet je u osnovi – posao. Nama u ovim krajevima to možda malo teže dolazi do glave, ali kao i sve druge stvari – doći će. Romantike je u nogometu sve manje i možda je dobro da je tako. Jer ‘ko igra za raju i zanemaruje taktiku…

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zašto je tako apsurdan prijedlog uopće razmatran?

urednik

PL: Može li se novi prvak nadovezati na zapažene europske nastupe Zrinjskog i Sarajeva?

urednik

Jakirović i Zrinjski: Najveća promjena u odnosu na prošlu zimu, drukčiji je govor tijela

urednik