BIH DNEVNI

KOMŠIĆ UNIO POMETNJU: ‘Nema američkih sankcija u tekućoj fiskalnoj godini’

Amerikanci su otvoreno najavili objavljivanje nove ‘crne liste’, između ostalog i za zapadni Balkan na kojoj bi se trebali naći predvodnici velikih koruptivnih afera koje, kako su pojasnile američke diplomate, potkopavaju i sigurnost SAD.

Radoznala javnost je jedva dočekala tu informaciju svjesna da je mailgna korupcija unakazila naše društvo, nametnula bolesni stil življenja i uvjerena je da će u BiH letjeti perje na sve strane.

Ostrašćeni sarajevski minder je nakratko opet živio u velikoj zabludi i tipičnome jalu priželjkujući da će Amerikanci zabraniti vize i ulazak u svoju daleku zemlju kriminalnoj i korutivnoj bandi dominantno iz RS-a i zapadne Hercegovine, te tek sporadično iz ‘bošnjačkoga otoka’.

S obzirom da je Milorad Dodik već na američkoj ‘crnoj listi’, a za dodatne sankcije je sirovo poručio da mu se j..e, živjela je nekakva iluzija da bi Dodikova krila trebalo žestoko skresati, a na listu ubaciti Dragana Čovića i njegove umočene stranačke uzdanice.

Komšić ‘ohladio’ javnost

Neostvareni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić je, međutim, prije nekoliko dana zaledio i prizemljio ostrašćene patriote na prostoru kojeg konstroliraju, kako jednom zgodom reče potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, ‘od Sarajeva do zeničkih naplatnih kućica’.

Nakon Kongresa DF-a, Komšić je vrlo temeljito pojasnio, na razočarenje sarajevske građanštine, da je američko Ministarstvo financija već objavilo imena osoba diljem svijeta pa i iz ove regije koja se nalaze na famoznoj ‘crnoj listi’, jer u najmoćnijoj državi svijeta fiskalna godina nešto ranije završava nego u drugim zemljama svijeta.

Na toj listi nema ljudi iz BiH: Istina, postoje male šanse, kako je dodao Komšić, da do kraja ove godine i prijevremeno Amerika možda i uvrsti nekoga iz BiH na popis nepoželjnih osoba, međutim male su šanse za iznimke.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i šef DF-a je ukazao tek na mogućnost da EU poduzme neke rigidnije poteze koje se tiču dotoka novca i to je sve. Zajapureni minder nikako da doživi Dodikov skalp.

Tko će na listu?

Paradosklano je međutim, bez obzira kada se SAD-u odluče na sankcije, da na području pod vlašću Izetbegovića smeću s uma ili se zavaravaju da bi najveće žrtve ‘crne liste’ mogli biti baš bošnjački kriminalci i korupcionaši, naprosto jer u Izetbegovićevom okruženju već godinama sve frca od pljačke, mita , korupcije i nepotizma.

Nekoliko je teških afera uzdrmalo državu i Federaciju: “Asim”, “Respiratori”, “Diplome”, slučaj “Memić”… Akteri su dobro poznati: Sebija Izetbegović, Osmica, Sarajlić, Novalić, Solak, Prcić, Burzić, Budnjo, Šabotić…

Sve su to ‘zelene perjanice’ za koje se osnovano sumnja i istražuje da su se teško ogriješile o zakone i državu. Neki u tom kontekstu pod sankcijama vide i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, zbog skandala s prikrivanjem podataka o dvojnom državljanstvu i nekretninama.

Na listi vjerojatno neće biti stavljen nacionalni poglavica Bakir Izetbegović, iako je javno na stranačkom skupu rekao da su ‘sredili’ s članovima VSTV-a da razriješe glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić. A to se, istina još nepravomoćno, i dogodilo, čime je pokazano kako je SDA ovladala članovima VSTV-a.

Kako pišu pojedini sarajevski mediji, špekulirajući o imenima bošnjačkih dužnosnika potencijalnih žrtava ‘crne liste’, neće na listu biti stavljen niti Šefik Džaferović, koji je tijekom rata obnašao i visoke dužnosti u sigurnosnoj službi, koga su optužili da je islamskim borcima iz postrojbe Armije BiH ‘El mujaheed’ odobravao državljanstva Bosne i Hercegovine. Među njima su, po pisanju medija koji su nedavno objavili i dokumente o upisu u bosanskohercegovačko državljanstvo, i islamski teroristi Mohamed Atta, Nawaf al Hazmi, Khalid i Almi Har Tikh koji su izveli napad 11. Rujna 2001. na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

To su samo nagađanja. Neupitno je da će na ‘crnoj listi’ zasigurno biti poznatih bošnjačkih dužnosnika, špijuna i kontroverznih poslovnih ljudi. Nisu Amerikanci uzalud ustoličili Erica Larsona za savjetnika za borbu protiv korupcije u sarajevskoj županijskoj Vladi.

Građani na izborima moraju sankcionirati korumpirane lidere

-Ne želim imenovati bilo koga jer ne želim minimizirati ili umanjiti problem koji postoji, samozatajan je bio prije nekoliko dana veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson i pojasnio:

-Volim razgovarati o problemu korupcije i izraziti ono što je predsjednik Biden rekao u lipnju, a to je da za SAD postaje jasno da korupcija predstavlja problem na našu nacionalnu sigurnost, podriva demokraciju protiv naših poslovnih interesa, podriva ljudska prava, slabi prosperitet i sigurnost, prijetnja je u našoj zemlji i u svakoj zemlji. Dakle, postojanje korupcije van SAD-a je također problem SAD-a. Mi smo odlučni da se suočimo s korupcijom i da se ozbiljno bavimo njome i jedno od sredstava koje imamo je primjena sankcija. Spremni smo koristiti sankcije za one koji su uključeni u korupciju i one koji podrivaju napredak na Zapadnom Balkanu, ali sankcije same po sebi nisu dovoljne. Građani moraju sankcionirati korumpirane lidere, a to je na izborima’.

Podsjećamo, nadležnost sankcioniranja pripada Kongresu, koji je u nekoliko navrata prebacivao dio tih ovlasti drugim institucijama. Usvajanje Zakona o izvanrednim međunarodnim ekonomskim ovlastima 1977. godine omogućilo je izvršnoj vlasti da izriče sankcije ukoliko je ranije proglasila izvanredno stanje na određenom području.

U medijima se tako svake godine može pročitati da je predsjednik SAD obnovio izvanredno stanje za područje Zapadnog Balkana. To u praksi olakšava održavanje starih ili uvođenje novih sankcija.

Većinu sankcija sprovodi Ministarstvo financija, ali ih mogu izricati i State Department, pa i Ministarstvo trgovine, uz odobrenje predsjednika SAD.

Amerikanci su odlučni kazniti balkanske varalice, ali pravog efekta neće biti ako se i Europa ne probudi i pridruži Washingtonu.

Ohrabruje najava Velike Britanije da će podržati odluke predsjednika Bidena, čeka se da Europska komisija aktivira svoje ubojite mehanizme. Svi su osjetljivi na financijske blokade i moguće zamrzavanje poslovanja i imovine. I neće stradati samo Dodik ili Čović, bit će tu itekako iznenađenja.

J. S.