DNEVNI

Konaković: BiH ima priliku da uskoči u EU voz i da benefite osjete svi građani

Politički predstavnici u Bosni i Hercegovini još uvijek imaju priliku koja je pred zemljom u smislu njenog evropskog puta, kazao je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković koji je u Strasbourgu imao niz sastanaka s visokim evropskim dužnosnicima.

Naveo je da su u posljednjim danima od sastanaka na Bledu došle ohrabrujuće poruke iz Evropske unije jer je rečeno da je politika proširenja vrlo živa i aktivna, dodajući da je odobren paket od 14 milijardi eura u narednih sedam godina.

– Uz to odobreno je šest milijardi eura u naredne tri godine, od čega će četiri milijarde biti usmjereno na poboljšanje poslovnog ambijenta na prostoru zapadnog Balkana, a dvije milijarde su grant sredstva. Ukoliko BiH ispadne iz tog paketa najveću odgovornost imat će bh. političari i ponajviše političari iz bh. entiteta Republika Srpska – kazao je Konaković.

Kaže da posljednja dešavanja iz Republike Srpske zabrinjava evropske zvaničnike i takva retorika i stavovi smetaju BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji u trenutku, ističe Konaković, kada je već mnogo toga urađeno u posljednjih sedam mjeseci.

Apelirao je stoga na poslovnu zajednicu da izvrše pritisak na političare jer se govori o otvaranju i pristupu zemalja zapadnog Balkana evropskom tržištu, što bi bilo velika prilika za razvoj biznisa i to bi bila veoma važna ekonomska injekcija za privrednike.

Šef bh. diplomatije kaže da je tokom razgovora s visokim EU dužnosnicima navedeno da su raspoloženi da pomognu BiH, a prije svega potrebno je donijeti Zakon o sudu oko kojeg postoji koalicioni dogovor, kao i Zakon o sukobu interesa, oba su dio prioriteta koje BiH treba isporučiti za napredak ka EU.

Tu je i pitanje imenovanja državnom koordinatora za IPA fondove, a Konaković koji je i lider Naroda i Pravde, stranke koja čini koaliciju na državnom nivou, napominje da oko tih pitanja postoji saglasnost da se završi do oktobra kada će biti prezentiran Izvještaj o napretku BiH ka EU.

– Očekujemo u oktobru da dobijemo početak pregovora, možda bez datuma, ali očekujemo da se ide u proces donošenja odluka. BiH ima priliku da uskoči u EU voz i da benefite osjete svi građani cijele BiH – istaknuo je Konaković.

Ipak, kazao je da je sada u finišu pred donošenje važnih odluka bio u prilici da objašnjava zašto je visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu zabranjen dolazak u Republiku Srpsku i zašto se negira njegov legitimitet te zašto se negiraju sudske odluke.