DNEVNI

Konaković SIP-u BiH prijavio Sebiju Izetbegović i SDA

Predsjednik stranke Narod i Pravda (NiP) Elmedino Konaković predao je u utorak prijavu Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH protiv članova SDA zbog govora mržnje.

Reakcija Konakovića je uslijedila nakon što je objavljena snimka  predizbornog skupa SDA, na kojem su se obraćali Amor Mašović i Sebija Izetbegović a kojom prilikom su govorili o masovnim grobnicama.

Šokirani

-Sebija Izetbegović je na broju dva izgovorila najmorbidniju izjavu, zapravo je rekla da će, u slučaju poraza SDA ili pobjede nas, koja smo joj oporba, to značiti novi put u Tomašice, masovne grobnice, logore i druga stratišta. Takva vrsta zlouporabe našeg stradanja do sada nije zabilježena i viđena, obrazložio je Konaković za N1 te podsjetio da su slično ranije tražili i za SNSD, točnije tražili su da ga se sankcionira zbog stavova o agresiji, Markalama, masovnom ubijanju…

-Živom u takvom ambijentu da nas to Dodikovo ponašanje ne čudi. Ali smo šokirani, konsternirani tom suludom izjavom gospođe Izetbegović, koju je izrekla onako, bez grča na licu, i salvom pljeska iz prvih redova s tog skupa, dodao je sugovornik N1.

Sebija Izetbegović se pozivala na izjavu Amora Mašovića, a Konaković kaže da su to bolesni ljudi.

-Razgovarao sam s Mašovićem, on mi je objasnio da nije imao misao uprijeti prstom u pojedince ili političke projekte, on ima tu neku svoju SDA političku ideologiju u kojoj misli da mi svi mi trebamo biti skupa. Ali mi je ljudski objasnio i pozivam ga da to kaže javno, da to nije bio njegov cilj, za razliku od Sebije Izetbegović, kojoj je to bio izravan cilj – zlouporabom našeg stradanja i to da dok nije bila u BiH pokazuje prstom u sve borce, u članove šehidskih porodica, u majke, u ljude koji su u NiP-u, koji nisu u SDA, proveli u SDA. Ovo je podjela na normalne i nenormalne ljude. To priopćenje je još bolesnije, zaključio je Konaković.

Što kaže SDA?

Ovim se povodom oglasio i Županijski odbor (ŽO) SDA Sarajevo, iz kojeg ističu da Bošnjake u masovne grobnice vode oni koji nisu podržali zajednički nastup probosanskih stranaka u RS-u i koji su time umanjili izglede za osvajanje većeg broja mandata u Narodnoj skupštini RS-a.

-To su oni koji odbijaju priliku zaustaviti protudržavno djelovanje i spriječiti provođenje aparthejda u dijelu BiH na kojem je počinjen genocid. Činjenica je da Bošnjake u koncentracione logore vode oni koji su nakon dvanaest godina grad Mostar isporučili onima koji veličaju zločine paradržavne tvorevine tzv. Herceg-Bosne. To su isti oni koji su podlegli pritiscima i u Neumu prihvatili nedemokratske prijedloge i rješenja, za što su ih pohvalili brojni lobisti i državni vrh Hrvatske, navode iz ŽO SDA Sarajevo i dodaju da Bošnjake u političko ropstvo, koncentracijske logore i masovne grobnice vode oni koji branitelje Sarajeva nazivaju “seljacima”, koji u gradu “živih lomača” Višegradu paradiraju uz trube, srpske pjesme i zastave, oni kojima smeta ezan i koji bi držali moralne lekcije jedinom vjerskom poglavaru u Europi koji je nakon Drugog svjetskog rata bio žrtva koncentracijskih logora.

-To je hegemonistička agenda koju provode neprijatelji i razbijači BiH koji, umjesto uređene demokratske države i njene europske perspektive, Bošnjacima priželjkuju “palestinizaciju” i nestanak. Tu agendu SDA neće prihvatiti, nikada, poručeno je.