DNEVNI IZBOR UREDNIKA

KORONA NIJE ZAUSTAVILA UHLJEBLJAVANJA: Vlada FBiH planira zaposliti još 870 osoba u institucijama FBiH

Pandemija korona virusa paralizirala je gotovo cijeli svijet, gospodarstvo je na koljenima, a pogotovo privatni sektor koji najviše trpi zbog nametnutih mjera zabrana poslovanja.

Ipak, korona virus nije uspio zaustaviti zapošljavanja u institucijama Vlade FBiH. Naime, kako piše portal žurnal.info proračunom FBiH za 2020. godinu odobreno je povećanje zaposlenih u institucijama FBiH za čak 872 osobe. Povećavaju se i izdvajanja za plaće i naknade zaposlenima za skoro 8 milijuna maraka a za unaprjeđenje transparentnosti Vlade FBiH iz proračuna će biti izdvojeno pola milijuna maraka.

Ne zanima ih krah gospodarstva

Istina, nova zapošljavanja u federalnim institucijama su trenutačno zaustavljena, ali to ne znači da do kraja godine neće biti realizirana jer su izdvajanja za novozaposlene potvrđena i rebalansom proračuna za 2020. Dosada je zbog kraha gospodarstva uzrokovanog kombinacijom virus-mjere bez posla ostalo oko 30.000 osoba, a taj broj je posve sigurno i puno veći s obzirom da je bez posla ostao i veliki dio radnika kojih nema u službenim evidencijama. O njim Vlada uopće ne vodi računa tako da imamo obitelji koje su istovremeno ostale bez svih vrsta primanja i bez zaštite države, kao i bez mogućnosti zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Ti ljudi su najugroženija kategorija koja je potpuno nezaštićena. Vlada pred tim problemom godinama zatvara oči, a nije drugačije ni za vrijeme korona virusa.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pohvalio se kako je rebalansom proračuna Vlada uspjela uštedjeti 18,5 milijuna KM od plaća i naknada zaposlenih u institucijama FBiH. 

-Ovaj iznos bio je namijenjen za nova zapošljavanja, ali su svi konkursi trenutno zaustavljeni, obrazložio je premijer. 

Troši se novac

U 2019. godini u federalnim institucijama  bilo je zaposleno 7.296 osoba, rebalansom proračuna FBiH za 2020. godinu plaće i naknade planirane su za 8.168 zaposlenih u javnim institucijama. Dakle razlika je u 872 osobe. Pitanje je bi li premijer Novalić da nije bilo rebalansa obavijestio javnost će biti zaposleno dodatnih 872 osobe u javne institucije? Za plaće i naknade  zaposlenih u federalnim institucijama prošle godine potrošeno je više od 231 milijun maraka. 

Ako usporedimo koliko novca je u 2019. godini potrošeno na plaće i naknade evidentno je da je u 2020. godinu došlo do povećanja izdvajanja za plaće zaposlenih u federalnim institucijama za skoro osam milijuna maraka. Tako će za plaće i naknade troškova zaposlenih u federalnim institucijama iz proračuna biti isplaćeno  više od 239 milijuna maraka.  J. S.

VEZANO

Korona u BiH: Pet osoba umrlo, 203 novozaraženih

urednik

Cjepivo za koronavirus neće biti spremno do kraja 2021.

urednik

Rusija dovršila ranu fazu testiranja druge vakcine protiv COVID-19

urednik