DNEVNI IZBOR UREDNIKA

KORONA PROFITERI? SIPA istražuje na koji je način ‘poljoprivredna’ firma mogla uvesti medicinsku opremu

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Na sarajevskom aerodromu dočekan avion sa 80 respiratora. (Foto FENA/Hazim Aljović).

Već prva veća nabavka medicinske opreme koja je obavljena po ‘posebnim’ procedurama na osnovu proglašenja stanja prirodne nesreće u Federaciji Bosni i Hercegovini izazvala je burne reakcije javnosti nakon što su se saznali prvi detalji o nabavci 100 respiratora iz Kine.

Radi se o nabavci vrijednoj 10,5 milijuna maraka koliko je koštala nabavka respiratora iz Pekinga koje je premijer Federacije Bosne i Hercegovine u subotu svečano ‘dočekao’ sa sarajevskom aerodromu. Tada je stiglo 80 respiratora koje je kupila Vlada Federacije BiH, a ostatak se, kako je rečeno, očekuje kasnije.

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) – Na sarajevskom aerodromu dočekan avion sa 80 respiratora. (Foto FENA/Hazim Aljović).


Prvi znak da nešto s ovom nabavkom ‘nije logično’ pojavio se kada se saznalo da su respiratori iz Kine nabavljeni preko firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća, a vlasnik firme je tv voditelj Fikret Hodžić.
Buru je dodatno zahuktala reakcija federalne ministrice financija i zapovjednice Federalnog stožera civilne zaštite  Jelke Milićević koja je rekla da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u navedenoj nabavci.
– Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od strane Federalnog stožera civilne zaštite i pribavlja suglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni stožer usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena – rekla je ministrica Milićević. Naglasila je da je zbog svega navedenog potrebno potpuno istražiti što se zaista dogodilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika.

Mnogo ‘čudnih’ okolnosti

Nije dugo trebalo čekati ni na reakciju iz oporbenih redova, pa je tako zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović zatražio podgovor na pitanje da li je ‘Srebrena malina’ registrirana za uvoz medicinske opreme, dok je njegova stranka u službenom priopćenju zatražila ostavku Fahrudina Solaka.
– Tražimo odgovor tko je donio odluku o nabavci respiratora i izboru nabavljača, da li je to Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Bakir Izetbegović iz sjene i da li je ovom prilikom konsultirana medicinska struka o vrsti respiratora? Također, javnost mora saznati da li su navedeni respiratori atestirani i da li postoji serviser opreme u firmi koja je nabavila uređaje koji će obavljati obavezni godišnji pregled? Također, vlada premijera Novalića bi morala dati odgovor u kojim referentnim bolnicama se koriste nabavljeni respiratori ili je SDA odlučila da će građani BiH biti pokusni kunići – navode iz SDP-a.  
Također, jučer su pojedini portali objavili informacije koje, ukoliko se dokažu kao istinite, zaista upućuju na jako ‘čudne’ okolnosti povezane s ovim slučajem. Naime, neke informacije upućuju na zaključak da je cijena jednog respiratora iz ove nabavke prešla 100.000 konvertibilnih maraka, a da je realna cijena na tržištu puno manja jer je primjerice vlasnik kompanije „Violeta“ Petar Ćorluka nedavno  nabavio medicinsku opremu u vrijednosti od 400.000 KM.  Za to je dobio: 6 respiratora, 100.000 komada troslojnih zaštitnih maski,  5.000 kom KN95 maski za liječnike,  15.000 kom zaštitnih odijela za bolničku upotrebu, 200.000 pari zaštitnih rukavica, 200.000 pari zaštitnih navlaka za obuću, zaštitnih naočala i štitnika za lice.
Uz to, neki izvori govore da je respiratore moguće nabaviti i po manjim cijenama i to od 40.000 KM sa plaćenim PDV-om. Navodno je i prijevoz respiratora iz Kine plaćen 150.000 konvertibilnih maraka. Da cijela stvar bude još čudnija pojavila se, na osnovu oznaka na zapakovanim kartonskim kutijama, i sumnja kakvi su i koje vrste respiratori koji su stigli u Sarajevo i koja je stvarna cijena pristigle medicinske opreme na međunarodnom tržištu.

Otvorena istraga

Na brojne reakcije medija i određenih dužnosnika jučer je reagirala i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja se samoinicijativno uključila u istragu u vezi s nabavkom 100 respiratora, što je za Klix.ba  potvrdio glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.
– SIPA vrši provjere u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca u predmetnom slučaju – rekao je Miladinović. Tužiteljstvo Županije Sarajevo, također je objavilo da je formiralo predmet o slučaju nabavke respiratora preko ‘poljoprivredne’ kompanije.
Uz to, Dom naroda Federalnog parlamenta jučer je na dnevni red uvrstio točku na kojoj će raspravljati o formiranju komisije koja bi trebala utvrditi činjenice o spornoj nabavci respiratora koju je , kako se navodi, izvršila kompanija koja se bavi uzgojem i prodajom malina.

Fikret Hodžić o nabavci respiratora iz Kine: S obzirom na vrstu posla našu zaradu bismo mogli smatrati skromnom

Fikret Hodžić, direktor kompanije “FH Srebrena malina” d.o.o., govoreći o nabavci iz Kine  da je ta kompanija, u vrlo specifičnim i teškim tržišnim uvjetima, uspjela nabaviti 100 respiratora iz Kine za potrebe zdravstvenog sistema Federacije Bosne i Hercegovine. Pritom se nije vodila motivom o profitu, ističe on.

Sve je urađeno u skladu s domaćim procedurama, tvrdi Hodžić, te navodi da su u smislu izdavanja potrebnih dokumenata, bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade, nadležne agencije nekoliko zemalja.

– Kao što je svima poznato, respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine, ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem – rekao je Hodžić.

Rekao je da u njegovoj kompaniji prije nekoliko mjeseci nisu pomišljali da će se baviti i nabavkom medicinske opreme.
– Ali smo i dovoljno odgovorni da ukazanu priliku iskoristimo, naročito nakon uviđanja da bi bez uključivanja „FH Srebrene maline“, Federacija respiratore mogla čekati, kako je netko od kritičara i dobio informaciju, do rujna ili listopada. Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade – naveo je Hodžić u svom obraćanju javnosti.

On dalje ističe da je posao nabavke respiratora za Federaciju, iako je imao i humanitarni karakter, prije svega bio trgovina u kojoj je  kompanija „FH Srebrena malina“ d.o.o. zaradila određeni novac.

– U poslu s respiratorima nismo bili vođeni profitom. Naprotiv, s obzirom na vrstu posla koju smo uradili, našu zaradu bismo mogli smatrati skromnom. Ali, ponavljamo, zarada nam i nije bila na prvom mjestu – riječi su direktora kompanije “FH Srebrena malina” Fikreta Hodžića.

VEZANO

AFERA RESPIRATORI: SIPA ponovno vršila pretrese u sarajevskoj zračnoj luci

urednik

Najveći vodoravni neboder na svijetu!

urednik

Brojne afere: Počele spektaklom, završene ‘debaklom’!

urednik