DNEVNI

Košarac s izaslanstvom EBRD-a postavio ‘svoje uvjete’

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u Sarajevu s direktoricom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl o mogućnosti da EBRD, uz dosadašnje partnere UNDP i FAO, bude formalni implementacijski partner BiH za Zeleni klimatski fond, a što je preduvjet za uključivanje BiH u programe EBRD-a za zelene gradove i ozelenjavanje financijskog sustava i za pristupanje sredstvima Zelenog klimatskog fonda kroz spomenute programe.

Košarac je u svojstvu kontakt-točke BiH za Zeleni klimatski fond poručio da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz prethodnu suglasnost entitetskih institucija, dati potrebnu suglasnost EBRD-u biti implementacijska agencija za sredstva tog fonda, pod uvjetom da projekti budu jednako zastupljeni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

– Opredijeljeni smo za suradnju s EDRD-om, ali inzistiramo na jednakom pristupu u realizaciji projekata u oba bh. entiteta. Uoči li se diskriminatorni odnos EBRD-a prema RS-u u realizaciji projekata, povući ćemo suglasnost, nakon čega EBRD gubi status našeg partnera za korištenje sredstva Zelenog klimatskog fonda za projekte u BiH, kategoričan je Košarac, koji je poručio da je potpuno neprihvatljiva praksa određenih institucija EU-a da politički uvjetuju RS blokadom određenih projekata, budući da institucije RS-a postupaju sukladno Ustavu i Daytonskom mirovnom sporazumu.

Dodao je i da RS uvijek ima spremne razvojne projekte, što je zvanična politika njezinih institucija.

– Kako je EBRD međunarodna institucija, očekujem da neće podleći pritiscima europskih dužnosnika već da će nastaviti suradnju sa svim razinama vlasti u BiH na obostranu dobrobit, poručio je ministar, dok je direktorica Naessl ponovila da će EBRD nastaviti rad na pripremama i realizaciji projekata u oba entiteta te u Brčko Distriktu BiH.

Kada je riječ o programu za zelene gradove, u taj su instrument do sada bili uključeni Banja Luka, Sarajevo, Zenica i Brčko, no nisu imali pristup financiranju iz Zelenog klimatskog fonda putem EBRD-a. S tim u svezi, ministar je ocijenio bitnim u taj instrument uključiti i druge gradove i općine kako bi im se omogućio pristup donatorskim sredstvima Zelenog klimatskog fonda, ali i tehničku pomoć te koncesijske zajmove kod EBRD-a.