DNEVNI Politika

Košarka spojila Konakovića i Dodika

“Ping-pong diplomacija” 70-ih godina prošlog stoljeća je pomogla uspostavi političkih odnosa SAD-a i komunističke Kine, a košarka bi u slučaju Bosne i Hercegovine mogla biti ključna poveznica među političarima, od kojih se nakon listopadskih izbora očekuje prekid začaranog kruga stalnih sukoba u zemlji.

Američki su stolnotenisači gostovanjem u Kini 1971. nakon desetljeća otvorili put uspostavi najprije trgovinskih, a onda i političkih odnosa Pekinga i Washingtona, a dvojica političara iz BiH koji dijele strast prema košarci sada imaju priliku pokazati da se i u toj zemlji može bolje surađivati, piše HINA.

Nakon što je prošlotjednim izborom zastupnika u klub Srba u Domu naroda parlamenta BiH postalo jasno da je srpski čelnik Milorad Dodik neizbježan partner za uspostavu vlasti na državnoj razini, jedan od čelnika Osmorke Elmedin Konaković odlučio je osobnim primjerom poslati poruku pomirenja i suradnje otišavši na košarkašku utakmicu u Laktaše, pokraj Banje Luke, na nedjeljnu utakmicu ABA lige između lokalne Igokee i makedonskog MZT Skoplje.

Igokea je momčad koju osobno podupire Dodik i redoviti je gost na njihovim utakmicama, a Konaković je i sam nekada bio košarkaški profesionalac okončavši karijeru u sarajevskoj Bosni.

Obojica su se potrudili da njihov susret, uz košarkaški teren i druženje na klupi, bude registriran i na društvenim mrežama.

Uz zajedničku fotografiju Dodik je na Twitteru napisao kako je, uz praćenje utakmice, s Konakovićem razgovarao o brzoj uspostavi Vijeća ministara BiH i što bržem usvajanju strateških dokumenata, posebice državnog proračuna za narednu godinu.

Konaković je na svom Facebook profilu također komentirao odlazak u Laktaše, napisavši da je došlo vrijeme za smirivanje napetosti u zemlji, jer je svaka nova svađa među političarima samo doprinosila da svake godine iz BiH ode toliko ljudi koliko živi u jednom od njenih većih gradova.

Čelnik stranke Narod i pravda (NiP) poručio je kako je svjestan da je put kojega je odabrao teži i traži hrabrost, ali i spremnost na bolne kompromise.

“Spreman sam žrtvovati ne jednu nego tri političke karijere ako će ta žrtva donijeti nešto dobro za BiH i svim ljudima u njoj”, napisao je Konaković koji je sada glavna meta dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) i stranačkih komentatora na društvenim mrežama zbog navodne izdaje bošnjačkih interesa.

Konaković je ranije i sam bio član SDA, koja sada mora u oporbu, a bivšu stranku kritizira kao leglo korupcije i nepotizma.

Dosadašnje oporbene stranke, u koje spada i Konakovićev NiP, novu vlast u BiH uspostavit će kao jedinstveni blok, a partneri će im biti Čovićev HDZ BiH i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Oni su prošlog tjedna izabrali svoje članove za čelnike Zastupničkog doma parlamenta BiH i sada se očekuje da Predsjedništvu BiH upute formalni prijedlog za imenovanje HDZ-ove Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH.

Za to je dovoljna suglasnost dva od tri člana Predsjedništva BiH pa je time izbjegnuta mogućnost da Željko Komšić blokira imenovanje Krišto.

Na razini Federacije BiH koalirat će HDZ i stranke Osmorke, a SDA i Komšićeva Demokratska fronta (DF) i u Federaciji će biti oporba. No proces uspostave izvršne vlasti u tom entitetu mora čekati okončanje izbora zastupnika u Dom naroda federalnog parlamenta, što bi trebalo uslijediti do kraja ovog tjedna.