BIH DNEVNI

KRIMINALIZACIJA KLEVETE: Ustavni sud RS nije prihvatio zahtjev Kluba izaslanika bošnjačkog naroda, cijela stvar sada ide pred Ustavni sud BiH

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Republike Srpske kojim se kriminalizira kleveta i dalje je jedna od top tema u Bosni i Hercegovini.

Entitetske vlasti ne odustaju od svoje nakane da stvar istjeraju do kraja, međunarodne organizacije, veleposlanstva u BiH, medijske kuće, nevladin sektor i dobar dio žitelja i dalje vapi da se sporni zakon povuče.

Cijela stvar je stigla i do Ustavnog suda RS koji pak, prema mnogima, radi očekivan potez. Naime, u utorak dolazi informacija kako je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo kako nije prihvatljiv zahtjev Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona RS.

Zahtjev Kluba Bošnjaka, kako je navedeno, ne sadrži pravnu argumentaciju u smislu relevantnih normi i garancija Ustava RS o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Vrlo se izglednim čini da će cijela stvar završiti na Ustavnom sudu BiH, a da apsurd bude veći, Narodna skupština RS-a je ranije donijela odluke kako neće poštivati nikakve odluke Ustavnog suda BiH. Čini se kako i s ove strane ulazimo u još jednu političku krizu.

Bez dogovora

Podsjećanja radi, početkom kolovoza Vijeće naroda RS je razmatralo amandman Kluba izaslanika bošnjačkog naroda uložen na Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona RS-a, a u svezi Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Kako na sjednici Vijeće naroda nije postiglo suglasnost u pogledu navedenog zakona, predmet je, sukladno postupku zaštite vitalnog nacionalnog interesa, upućen Zajedničkom povjerenstvu Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a za usuglašavanje zakona, propisa i akata

Nakon toga je Zajedničko povjerenstvo razmatralo je problematiku vezanu za Odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda te je pokušalo usuglasiti amandman Kluba izagnanika bošnjačkog naroda uložen na Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona RS-a, kojim se kriminalizira klevetu. Budući da na sjednici Zajedničkog povjerenstva nije postignuta suglasnost, predmet se prosljeđuje Ustavnom sudu RS.

Alija Tabaković, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, ranije je kazao da su izmjenama Kaznenog zakona RS, prije svega, prekršene europske konvencije o slobodi izražavanja.

Dodao je da se to posebno odnosi na medijske slobode, novinarska izvještavanja, ali i na svakog građanina, budući da ove izmjene tretiraju i društvene mreže gdje ljudi svakodnevno komuniciraju.

– Kada su u pitanju Bošnjaci, onda se to posebno odnosi na i onako diskriminirajuće postupke vlasti i pojedinaca u entitetu RS. Svaki žitelj, posebno mi, imamo pravo da budemo zabrinuti za bošnjački narod, jer trenutna diskriminacija i u MUP-u entiteta RS, ali i u sudstvu, gdje su Bošnjaci zapostavljeni, gdje nisu ni zastupljeni, moguće je i za očekivati je da se nastavi i diskriminacija, posebno represivne mjere prema nesrpskom stanovništvu u čitavom entitetu, što je do sada i bila praksa mimo zakonske regulative. Sada kada imaju nekakvu zakonsku osnovu, onda će sigurno Bošnjaci biti posebno na udaru, kazao je Tabaković.

Istaknuo je da taj zakon zasigurno, ne samo da vrijeđa bošnjački narod, nego vrijeđa svakog razumnog žitelja u BiH.

Mišljenja je kako će, nažalost, ovaj zakon dobiti podršku i Ustavnog suda RS-a, jer su i do sada slijedili sve ono što je donosila entitetska vlast. Ukoliko se to i dogodi ostaje pravo ovlaštenim podnositeljima apelacije prema Ustavnom sudu BiH da se obrate i da taj sud donese konačnu odluku.

Odluka NS RS

Narodna skupština RS je 20. srpnja ove godine, glasovima zastupnika vladajuće većine, usvojila izmjene i dopune Kaznenog zakona RS kojim je kriminalizirana kleveta.

Nova glava kaznenih djela se odnosi na povredu ugleda i časti, a propisane su novčane kazne od tisuću do šest tisuća maraka. Za iznošenje osobnih i obiteljskih prilika, a koje nisu od opravdanog interesa, propisane su kazne od tisuću do tri tisuće maraka, odnosno do šest tisuća maraka ukoliko je takvo djelo dovelo ili moglo da dovede do težih posljedica za oštećenog. Za onoga tko javno izloži poruzi ili preziru osobe ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili pola, predviđena je novčana kazna od dvije tisuće do šest tisuća maraka.

Uvedena su i nova kaznena djela – neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, te zloupotreba fotografije i video-zapisa spolno eksplicitnog sadržaja, a za koja su propisane zatvorske kazne.

VEZANO

Što Dodika ‘vuče’ Putinu? PRIJATELJSTVO ILI NOVAC?

urednik

DODIK IMA NOVI BIZARNI PLAN: LGBTIQ aktivistima zabraniti prilaz školama

urednik

U RS-u od početka pandemije 2.500 radnika ostalo bez posla

urednik