BIH DNEVNI

Krišto i Plenković u Davosu o odnosima i nastavku suradnje BiH i Republike Hrvatske

Tijekom godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu održan je bilateralni sastanak novoimenovane predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i predsjednika Vlade Republike Hrvatske (RH) Andreja Plenkovića na kome se razgovaralo o odnosima dviju zemalja i daljnjem nastavku suradnje institucija BiH i RH.

Hrvatska je jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera BiH, a razina investicija u raznim oblastima bilježi rast iz godine u godinu, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Sugovornici su zaključili da nastavak intenzivne suradnje u oblasti gospodarstva, infrastrukture, tehnologije i drugim sferama predstavlja zajednički interes i prioritet za obje zemlje podjednako.

Dvoje lidera se složilo da je status kandidata BiH snažan motiv za jačanje svih ključnih segmenata i pripremu za proces pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Potvrđena je vodeća uloga Republike Hrvatske u potpori BiH na njenom europskom putu, a tom prilikom Krišto je zahvalila Plenkoviću na snažnom političkom angažmanu u korist europske budućnosti BiH.

Također, naglasila je i važnost ključnih reformi sukladno usvojenim smjernicama i načelima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. – 2026. godine, što svakako podrazumijeva žurnu reformu Izbornog zakona BiH, kao i jačanje vladavine prava, uz socioekonomske reforme kao ključ djelovanja u sljedeće četiri godine.

Istaknuto je da su stabilnost i funkcionalnost institucija BiH jamac europske Bosne i Hercegovine i snažnih regionalnih odnosa koji će doprinijeti integraciji zemalja zapadnog Balkana.

Na kraju razgovora još jednom je potvrđeno kako će nakon potvrde novog saziva Vijeća ministara BiH svoj prvi službeni posjet novoimenovana predsjedateljica Borjana Krišto imati upravo u Republici Hrvatskoj.

VEZANO

KOMUNISTIČKE METODE: Ne nazire se nasljednica Borjane Krišto, progon djevojaka u stranci

urednik

Nikšić: Hrvatska 12 godina nije provela uputu svog Ustavnog suda, a svaki dan se miješaju u BiH

urednik

HDZ povećao prednost pred opozicijom, Milanoviću najniža ocjena od početka mandata

urednik