BIH DNEVNI

Krišto i Vučić o daljnjem jačanju i razvoju odnosa i veza između BiH i Srbije

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u Davosu, gdje boravi na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma, razgovarala je s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o saradnji dvije zemlje te načinima kako je dalje unaprijediti.

U cilju daljnjeg jačanja i razvoja, posebno ekonomskih odnosa i veza između dvije države, kao i u regiji, predsjedavajuća Krišto je uputila poziv predsjedniku Vučiću da nastave uspješno realizirano partnerstvo koje je Srbija imala s mostarskim sajmom 2018. godine te i ove godine bude gost 24. Međunarodnog sajma ekonomije, koji će se početkom maja održati u Mostaru.

Tokom susreta razgovaralo se i o pitanjima pridruživanja Evropskoj uniji te potrebnim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Krišto još je jednom istaknula važnost brze uspostave izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH, kao i potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH, kako bi se posvetili ključnim reformama za evropski put BiH.

Predsjednik Vučić je naglasio razumijevanje za jasno iznesene ciljeve za članstvo u Evropskoj uniji, koji podrazumijevaju jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH, kako bi se pridonijelo osiguranju političke stabilnosti u BiH.

Uz rekordan broj poslovnih i vladinih lidera, na ekonomskom forumu u Davosu razgovara se o globalnom ekonomskom stanju i mnogobrojnim izazovima, poput klimatskih promjena, energetske, socijalne i finansijske krize.

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto kazala je u obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu i tokom posebne sesije “Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu” da Bosna i Hercegovina kao odgovor na globalnu krizu bira saradnju i otvorenost.

Istaknula je da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju saradnje s Evropskom unijom.

– Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli – poručila je Krišto, dodajući da Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna evropska društva. 

Osvrnula se na globalne izazove s kojima se društva danas suočavaju te dodala da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva zapadnog Balkana, posebno ako se saradnja i integracija zamjenjuju konfliktom.

Kazala je i da se aktuelna kriza mora pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

– Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi te okoliša. Tu vidim priliku još tješnju saradnju zemalja zapadnog Balkana – istaknula je Krišto.

Kao adekvatan odgovor na trenutnu društvenu krizu povjerenja i solidarnosti u državama zapadnog Balkana Krišto je izdvojila bolju saradnju s Evropskom unijom i njezinim institucijama, naglašavajući da Bosna i Hercegovina, a i zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku EU više nego ikada.

– Unatoč svim izazovima, Evropska unija jedina je zajednica na svijetu čije su temeljne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog toga sam ponosna na status kandidata naše zemlje, koji smo postigli 15. decembra prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama Evropske unije – izjavila je Krišto.

Izrazila je i ličnu zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine, ali i za cjelokupnu stabilnost i odnose regije s evropskom porodicom.

VEZANO

Vojni analitičar: Vučić se svrstao uz Rusiju. Sad mu je samo važan izlazak na more

urednik

Putin šokirao Srbiju, tabloidi u nevjerici, Vučić najavio obraćanje naciji: ‘Priznao je Kosovo!‘

urednik

Vulin: Vučić nije samo predsjednik Srbije, nego svih Srba

urednik