DNEVNI NOGOMET

Kup: Zrinjskom najteži rival na putu popravljanja CV-a

Zrinjski je šesterostruki prvak BiH, najuspješniji klub Premijer lige BiH u zajedničkoj eri od sezone 2002/03., a kao takav morao bi se mostarski premijerligaš čime pohvaliti u Kupu – a nema. Suša traje još od 2008., kada je osvojen jedini trofej u ovom natjecanju, a šanse da će potrajati pojačale su se – nakon jučerašnjeg ždrijeba četvrtfinala.


Sarajevo – Zrinjski. To je jedan od parova četvrtfinala Kupa, tako i potvrda da u ćemo u polufinalu ostati bez jednog velikog imena. Hoće li to biti Bordo momci ili Plemići? Jasno, i jedni i drugi nadaju se da će rival posrnuti… da to neće biti oni. Posebno se tomu nadaju Pod Bijelim brijegom, gdje dugo, predugo za klupski renome, čekaju na drugi trofej u Kupu.

Blijedi sjećanje na zadnji trofej

Zrinjski je dosad bio stopostotan u finalima Kupa… ali varljiv je to podatak. Tek kada tomu dodamo informaciju da su Plemići igrali semo jedno finale, dobivamo kompletnu sliku. Bilo je to 2008., kontra Slobode. U oba duela s Tuzlacima bilo je 2:1 za domaćine pa je na putu do trofeja Zrinjski u uzvratu igranom Mostaru morao bolje izvoditi penale – i to je i učinio. Ivanković, Jurić, Žižović i Landeka pogodili su tada s bijele točke, dok je kod Tuzlaka precizan bio samo Osmanhodžić. I to je bilo to. Nakon te godine – suša. Dvanaest godina bez trofeja u Kupu! Predugo za Zrinjski. No, kakve su šanse da u ova doba iduće godine pobrojimo i trinaestu sušnu sezonu?

I Sarajevo i Zrinjski – nepoznanica

Uvelike će na pitanje iz prethodnog pasusa dati već prvi slijedeći duel u Kupu – četvrtfinalni na Koševu. Igrat će se samo jedna utakmica, nakon toga u polufinalu dvije pa u finalu opet samo jedna. No, na stranu sustav i broj utakmica u završnici, može li ovaj Zrinjski 10. ožujka slaviti na Koševu? Previše komplicirano pitanje za traženi, vrlo jednostavan odgovor. Jer Zrinjski je ove zime promijenio trenera, ostao bez par ustaljenih imena, a doveo ih devet novih, dok je Sarajevo ostalo bez dva najvažnija igrača – Tatara i Rahmanovića. Ukratko nitko nije siguran što očekivati od jednih i drugih pa se u tom smislu tek možemo okrenuti statistici.

Zrinjski tri meča bez pobjede

A statistika kaže – da je Sarajevo u jednom boljem nizu. U zadnja tri obračuna, dva je puta slavilo, jednom nije bilo pobjednika… s tim da treba naglasiti da se još jedan susret trebvao dogoditi u drugom dijelu prošle sezone, ali treći prvenstveni krug zbog korone se nije dogodio.
Zadnji puta Zrinjski je bio bolji u ožujku 2019., kada je na Koševu za minimalnih 0:1 zabio Mandić. Upravo prije te utakmice dogodio se zadnji bordo-plemićki obračun u Kupu – u kojem je Pod bijelim brijegom slavilo Sarajevo. Zanimljivo, i ovog puta ćemo vidjeti dva vezana međusobna meča ovih dvaju klubova – jer će se prije Kupa sastati i u drugom kolu proljeća.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

PL: Dok se ne priključi Zrinjski, i dalje se neće znati tko pije, a tko plaća

urednik

Neumorni bek Zrinjskog: U Los Angeles po pobjedu!

urednik

Velež: Blagojević je opet Rođeni

urednik