DNEVNI

LAVROV: BiH i zapadni Balkan jedan od terena gdje će najjače svjetske sile ukrstiti koplja

Piše: Dragan Bradvica

Svi oni koji i površno prate geopolitička, odnosno geostrateška kretanja u svijetu bez problema će uočiti kako je zapadni Balkan bio, jeste i bit će jedno od polja na kojem koplja ukrštavaju najjače svjetske sile.

Balkanski lonac ključa i bez bilo kakvih uplitanja sa strane, a kada se različitim stranama da mig izvana onda se dodatno razgoropade. Upravo je to ono što se posljednjih godina događa na prostoru zapadnog Balkana, a sve je kulminiralo početkom brutalne ruske agresije u Ukrajinu kada su svi oni velikodržavni spavači na Balkanu sada itekako budni jer smatraju da je ponovno kucnuo njihov čas.

Tim više što su se Sjedinjene Američke Države pa i Europska unija podobrano umorile od balkanskih prevara i lažnih obećanja, a igrači s Istoka ušli na teren. A kada znamo da i oni nemaju isti stav kako bi ova regija trebala izgledati, gordijski čvor se dodatno steže.

BiH u društvu najvećih svjetskih žarišta

Svih šest zapadnobalkanskih država ima niz problema, daleko su od stabilizacije, ali ipak još uvijek su najlakše mete Bosna i Hercegovina i Kosovo. Naravno, svi pamtimo velike turbulencije i u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, ali BiH i Kosovo su konstantno na tapeti.

A tome zorno svjedoči i obraćanje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U svom polusatnom obraćanju izravno se dotakao BiH i Kosova.

– Brine nas situacija na Kosovu i u BiH. SAD i EU tvrdoglavo rade na tome da unište međunarodni pravni poredak utemeljen na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i Daytonski sporazum, rekao je Lavrov.

Dakle, opet je BiH i Kosovo iskoristio kako bi se obračunavao sa Zapadom i krivnju za sve neuspjehe prebacio na njih.

Nadalje, govorio je o nužnosti stvaranja palestinske države, stanje u Iraku, Libiji, Afganistanu, Jemenu, Siriji, Iranu… Radi se o najvećim svjetskim žarištima pa samom činjenicom da se u tom društvu našla i BiH govori dovoljno samo po sebi.

Nužno postići dogovor

S obzirom na neslavnu prošlost ovih prostora i najnovijih miješnja s Istoka, SAD i EU su se itekako uključile u ovu regiju. Diplomatske aktivnosti su pojačane, ponovno na se na visokim razinama razgovara o rješavanju problema u BiH, između Srbije i Kosova…

Nažalost, stvari se još uvijek nisu značajnije pomaknule naprijed, a sve dok traje status quo prijeti nam realna opasnost od dodatne nestabilnosti. Ljekovito bi bilo za BiH da dogovor iznjedre domaće snage jer kada se ‘slonovi tuku, strada trava, ali od toga već 25 godina nema ništa.

S obzirom kako BiH jeste dio Europe i postoji velika podrška žitelja putu naše države prema EU, ostaje nada kako ćemo uskoro uz pomoć Bruxellesa i Washingtona naći adekvatno rješenje gorućih problema u BiH i napokon krenuti kao boljoj budućnosti. Sve drugo znači vrlo neizvjesnu budućnost.