DNEVNI Politika

Lendo, Bradara i Stojanović bez dogovora, o predsjedniku FBiH odlučuje Predstavnički dom (VIDEO)

 Kandidati za predsjednika odnosno potpredsjednike Federacije BiH Refik Lendo, Lidija Bradara i Igor Stojanović danas nisu postigli dogovor o tome ko će biti predsjednik a ko potpredsjednik Federacije BiH.

Zaključili su da će tu odluku donijeti Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i to na sjednici koja će najvjerovatnije biti zakazana za ponedjeljak.

Navedeni dogovor nije postignut na sastanku koji je održan u 10 sati u zgradi Federalnog parlamenta, a sazvao ga je Refik Lendo.

– Nismo se dogovorili da donesemo odluku o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. Kada sam predložio ovaj sastanak zamolio sam predsjednike političkih partija da pokušaju da nam pomognu da to bude jedan politički dogovor – paket kako bi mogli u narednom periodu razgovarati o narednom koraku o predsjedniku ili kandidatu za premijera Federacije BiH. Do tog dijela danas nije došlo i danas se nismo mogli odrediti ko će biti predsjednik odnosno potpredsjednici Federacije – kazao je Lendo novinarima nakon sastanka.

Naglasio je i da nema potrebe i za sastankom koji je danas u 11 sati zakazalo rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH s ciljem da se utvrde sve činjenice u vezi sa postupkom izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

– Neću se pojaviti na tom sastanku – dodao je Lendo.

Za razliku od njega Lidija Bradara je potvrdila da će se pojaviti na sastanku u 11 sati, te izrazila žaljenje što danas nije postignut dogovor oko imenovanja rukovodstva Federacije.

– Iako se danas nismo dogovorili, Igor Stojanović i ja smo ostali pri svojoj ranijoj odluci da ja budem predsjednica Federacije, a Stojanović i Lendo potpredsjednici. S tim se nije složio kolega Lendo, te smo se zajednički dogovorili da nismo postigli dogovor. Žao mi je jer ćemo i ova tri dana izgubiti u tom nekom procesu do sazivanja sjednice Zastupničkog doma. Ovaj dom će donijeti navedenu odluku ako postoji parlamentarna većina, a ona postoji. Ona se više puta demonstrirala u ovoj zgradi – kazala je Bradara.

Igor Stojanović ponovio je da je jasno da danas nije postignut dogovor.

– Žao mi je što se nismo dogovorili i što se ne poštuje građanska većina, koja postoji u oba doma Federalnog parlamenta i koja je već demonstrirana. Prva naredna odluka bit će za predsjednika, to jest potpredjednike FBiH – kazao je Stojanović.

Nada se, kako kaže, da će svi demokratski principi koji postoje u svim zemljama svijeta početi važiti i u Federaciji BiH i da će dogovor biti prioritet, a ne zaustavljanje u procesu formiranja vlasti.