BIH DNEVNI Politika

Lendo može biti protiv Nikšića, ali generalno nema ustavne ovlasti za paralizu izbora Vlade

Stranka demokratske akcije i njezina uzdanica Refik Lendo, potpredsjednik FBiH idalje su ustrajni u podloj matrici blokiranja izbora nove Federalne vlade.

Argumentiraju svoju taktiku dvjema dosta rastezljivim i neuvjerljivim fikcijama. Potpredsjednik Lendo je jasno dao do znanja da nema suglasnosti jer u toj Vladi nisu predviđena ministarska mjesta za SDA, najjaču bošnjačku stranku koja navodno ima i parlamentarnu većinu.

Niti jedno niti drugo nisu neoborivi dokazi, niti ustavni razlog da Refik Lendo spriječi Osmorku i HDZ BiH da formiraju novu vlast u većem entitetu.

Svjesne blokade

Naprosto, SDA nema parlamentarnu većinu nego samo nadmoć u Klubu Bošnjaka koju je stekla na vrlo sumnjiv, neki kažu i kriminalni način. Većinu u presudnom Zastupničkom domu iz kojeg crpi legitimno pravo izbora nove Vlade po svemu sudeći i za sada imaju Osmorka i HDZ BiH.

Potpredsjednik Federacije Refik Lendo ima ustavne ovlasti da dadne ili uskrati suglasnost za mandatara i novi saziv Vlade FBiH. Međutim, te se ovlasti u ostrašćenom, nacionalističkom, bošnjačkom prostru tumače krivo i jednostrano.

Naravno, svjesno i s perfidnim ciljem. Naime, nigdje u Ustavu FBiH ne piše da potpredsjednik FBiH može uskratiti suglasnost za mandatara Vlade samo zbog toga što u njoj nema ministara iz njegove stranke. Dapače, Lendo bi kao odgovoran potpredsjednik morao voditi računa da ne dođe do ustavne krize.

A to znači da kao legalista i odgovoran dužnosnik mora uvažavati parlamentarnu većinu i praksu civiliziranih demokratskih država.

Predsjednik Federacije, uz suglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konzultacija s premijerom ili s kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom – piše u Ustavu Federacije BiH.

Obmane SDA

Lendo može iz različitih razloga biti primjerice protiv Nermina Nikšića ili nekog drugog kandidata Osmorke za federalnog premijera, pa i uskratiti suglasnost u prvoj rundi izbora, ali ne smije dugoročno ugroziti funkcioniranje institucija samo zato što kao vojnik uvrijeđene SDA mora provoditi naloge iz stranačke centrale. Takve ovlasti mu apsolutno ne daje Ustav FBiH.

U danima koji slijede mora doći do raspleta oko formiranja federalne Vlade. Novog unutarnjeg preslagivanja nema na vidiku, a niti signala da će se Izetbegović i Lendo urazumiti, pa su oči javnosti uprte u OHR i Visokog predstavnika Christiana Schmidta. Pritisak zelenog mindera na njemačkog diplomatu je sve snažniji.

Njemu se prijeti ulicom, praznim džamijama i praznim restoranima pa i klošarskim progonom iz Sarajeva. Američki veleposlanik Murfhy je rigidno poručio Bakiru Izetbegoviću da međunarodna zajednica ima alat za eventualnu blokadu FBiH.

U ostrašćenim, ali poslovično neupućenim krugovima bliskim SDA se podmeće kako čelnici trojke ovih dana obavljaju konzultacije sa Schmidtom oko njegovih intervencionističkih poteza iako znaju da Visoki predstavnik u zadnje vrjeme nije bio u svome uredu u OHR-u.

Licemjerno se lamentira kako Trojka i OHR razrađuju plan kako istjerati SDA iz buduće vlasti, a sačuvati interese Dragana Čovića i Zagreba. Bulazne kako su u opciji najmanje tri poznate i još najmanje dvije misteriozne varijante.

Spominju se nekakvi novi dodatni rokovi, zatim reduciranje ovlasti za davanje suglasnosti samo na dvojicu čelnika FBiH, te opcija da izbor nove Vlade FBiH može blokirati samo ona strana koja ima 2/3 izaslanika u nacionalnom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Gata se kako postoje još dvije koje “duboka država” nije uspjela ičšeprkati. Bošnjačkim nacionalistima očigledno zlobe ne manjka. U svim opcijama se prepoznaje opsjednutost zavjerom i planovima veleposlanstva SAD-a, OHR-a i Vlade Republike Hrvatske koji na štetu Bošnjaka, čitaj SDA, usuglašeno žele ojačati poziciju “hrvatskog naroda u BiH”. J. S.

VEZANO

‘CRNI PONEDJELJAK BOŠNJAČKE POLITIKE’: Totalni sunovrat politike SDA u jednom danu!

urednik

Pogoršana epidemiološka situacija, inspekcije idu u akciju

urednik

Kandidat SDA na burzi, Izetbegović će skupo platiti Cikotićevo imenovanje!

urednik