DNEVNI

Lendo poručio da nema ništa bez SDA i Bakira Izetbegovića

Nakon što su kao kandidati Lidija Bradara (HDZ BiH) iz Kluba Hrvata, Igor Stojanović (SDP) iz Kluba Srba i Refik Lendo (SDA) iz Kluba Bošnjaka izabrani za rukvodstvo Federacije Bosne i Hercegovine, tačnije, za njene predsjednike i potpredsjednike, ostalo je još da se oni između sebe podijele ko će preuzeti koju funkciju. Lendo, koji dosad nije došao na sastanak sa svojim kolegama, danas je na press konferenciji SDA rekao da očekuje da lideri stranaka HDZ, SDA i SDP odluče ko će koju funkciju preuzeti navodeći da iz istog naroda ne može biti i premijer i predsjednik, prenosi N1.

Lendo je rekao da je kolegi Igoru Stojanoviću uputio pismo sa prijedlogom održavanja zajedničkog sastanka u današnji dan u 10:00 sati u Parlamentu BiH.

“Uputio sam i molbu predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, lideru SDP-a Nerminu Nikšiću te predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću da se do petka politički dogovore i kako i na koji način odrediti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. S obzirom na to da je Federacija BiH poprilično složena, a ja to ne želim usložnjavati već želim da se što prije odrede predsjednik i potpredsjednici i svakako da nam naše političke partije tu trebaju pomoći i reći kako i na koji način da se mi opredijelimo”, kazao je Lendo.

Dalje je naveo da se prvo mora znati ko će biti premijer Federacije BiH da bi se mogli odrediti predsjednik i potpredsjednici ovog bh. entiteta.

“Ne mogu biti iz istog naroda i iz tog razloga sam poslao ovu molbu. HDZ i SDA su dobili zadatke od jednog i drugog parlamenta da se dogovore i uspostave vladu te da ti procesi idu dalje. Prema tome, nema nikakve blokade, ove stranke se moraju dogovoriti, nas troje iz rukovodstva FBiH, moramo dogovoriti kasnije premijera i vladu”, naveo je Lendo.

S obzirom na to da se pojavila vijest odavno u javnosti da je Nermin Nikšić (SDP) prijedlog za federalnog premijera, Lendo je ponovio da se trojica gore spomenutih lidera stranaka moraju dogovoriti ko će to biti.

“A ako se bude insistiralo da Nikšić ipak bude premijer, a Izetbegović bude htio da to bude neko drugi, onda neće biti rukovodstva Federacije BiH. Onda se mi ne možemo dogovoriti ko su predsjednici i potpredsjednici FBiH”, dodao je.

Novinarka N1 je upitala zbog čega se Izetbegović mora pitati u ovom slučaju s obzirom na to da je Lidija Bradara jutros rekla da HDZ ostaje privržen sporazumu kojeg je sklopio s Osmorkom.

“Nema ovdje ljubavi u politici. U pitanju su tri stranke i SDA je neizbježna u tom dijelu. Kao predsjednik Bošnjaka, ja sam neizostavan u biranju predsjednika i potpredsjednika. I bez mene nema ni predsjednika ni potpredsjednika kao ni vlade Federacije BiH. Iskreno se nadam da će ova naša tri predsjednika stranaka koje imaju svoje predstavnike u Domu naroda da se dogovore i pomognu nam”, istakao je Lendo.

Ako ne bude odgovora ova tri lidera stranaka, Lendo kaže da će se ipak ovaj najavljeni sastanak desiti.

“Ali mislim da se onda nećemo dogovoriti ko će biti predsjednik. On može iz jednog naroda biti i da poslije iz istog naroda bude i premijer. Ovo nije nikakva blokada već upravo na ovaj način i želimo sve odblokirati. I svakako da očekujem da iz SDA bude premijer, jer bez SDA nema procesa u ovom dijelu. SDA je pobjednik ovih izbora i iza nje stoji blizu 300.000 glasača koji traže da bez Bošnjaka nema formiranja vlade i procesa u narednom periodu”, poručio je Lendo.

Pisao Čoviću, Nikšiću i Izetbegoviću

 Novoizabrani član rukovodstva Federacije BiH (predsjednik/dopredsjednik) iz bošnjačkog naroda Refik Lendo uputio je pismo predsjednicima SDA, Bakiru Izetbegoviću, HDZ-a, Draganu Čoviću i SDP-a, Nerminu Nikšiću, vezano za uspostavu vlasti u FBiH. 

-Poznato vam je da se prema Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika mora obaviti dogovorom između troje izabranih kandidata. Shodno tome, uputio sam pismo gospođi Bradari i gospodinu Stojanoviću u kojem sam im predložio da u petak, 24. februara 2023. godine, sa početkom u 10 sati, u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održimo sastanak na kojem bismo razmatrali pitanja izbora predsjednika/potpredsjednika Federacije i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, navodi Lendo u pismu.  

Kako bi proces izbora i imenovanja bio omogućen, dodaje on, neophodan je politički dogovor.  

-Podsjetiću Vas da su od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma do danas Vladu Federacije Bosne i Hercegovine činile, prije svega, one političke stranke na čiji prijedlog su birani predsjednik i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju, to su SDA, SDP i HDZBiH, sa svojim partnerima. Nikada do sada izbor predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine nije obavljen bez cjelovitog političkog dogovora koji podrazumijeva i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te se nikada nije desilo da u tom dogovoru ne učestvuju stranke koje imaju predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, ističe Lendo.

 Kako bi sastanak čije je održavanje predloženo za petak 24. februar 2023. godine bio produktivan, Lendo poziva Izetbegovića, Čovića i Nikšića da obave neophodne političke razgovore o uspostavi vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, te naprave sporazum o pitanjima izbora predsjednika, premijera i članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.