DNEVNI NOGOMET

LIGA BEZ GLEDATELJA: Zašto jednostavno ne ukinu nogomet?

Nogomet se igra radi navijača? Shvaćate ovu tvrdnju? Da, većina ju shvaća, no ako ju ne žele shvatiti oni koji donose odluke, kao što je slučaj u našem nogometu, onda je to problem – za navijače, za klubove, za sve.

Projekt ‘Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH’ potpuno je poremetio Premijer ligu BiH. Njegova sporost, u slučaju Veleža – ekstremna, polugodišnja. Ali kao da to nije bilo dovoljno, kao da alternativna domaćinstva nisu u potpunosti poremetila pojedine klubove i raspored odigravanja kola (Mostarski se derbi ove sezone odgađao tri puta!), ovog je proljeća naš elitni rang suočen i sa odlukama – koje nimalo ne pomažu situaciji. Sa zabranom za navijače u kompletu u pojedinim slučajevima, ili ‘samo’ zabranom za gostujuće, koja je često jednako štetna. Radi se o navodnom strahu Odbora za sigurnost NS BiH od navijačkih nereda.

Osim je bio u pravu

Već jesenas smo imali pomalo smiješnu situaciju da mostarski rivali žele na teren, ali ne znaju koji. Problem je bilo to što se ta utakmica 17. kola trebala igrati na terenu na kojem bi Velež bio domaćin, a Veležov stadion zbog ‘hibridne rekonstrukcije’ nije bio spreman. Mogao je Velež, kao i dotad u prvom dijelu prvenstva biti domaćin u Gabeli, gdje ‘po defaultu’ ne bi bilo gostujućih, navijača Zrinjskog, ali u taboru Crvenih su strahovali da će navijači gradskog rivala svejedno doći i da se ta situacija neće moći iskontrolirati. Htjeli su, sasvim opravdano, imati i istinsku prednost domaćeg terena, na svom terenu… pa je u konačnici dogovorena još jedna odgoda Mostarskog derbija. Treća ovosezonska.

Ta će se utakmica odigrati iduće srijede – bez gostujućih navijača! Zašto opet? Ispada da je Amar Osim, koji je jesenas predložio da se utakmica odigra u Ljubljani, bio u pravu – jer kod nas jednostavno nije moguće imati derbi, utakmicu u normalnim uvjetima. Ne znamo ju organizirati.

Sarajevo namjeravalo prodavati ulaznice

Nisu samo mostarski rivali pogođeni ovom odlukom. Patit će ovog proljeća i sarajevski, akteri Vječnog, najzvučnijeg bh. derbija. Kako se Sarajevu radi Koševo, hibrid samo što se nije primio, duel Bordo i Plavog tima premješten je u zenički Trening kamp – gdje su uvjeti sjajni, ali okolnosti derbija opet će biti nenormalne. Opet neće biti navijača. A klubovi se tomu nisu nadali, posebno ne Sarajevo…
– Povodom informacija koje su se pojavile u medijima u vezi sa zabranom prisustva gledatelja na predstojeće dvije prvenstvene utakmice, FK Sarajevo obavještava navijače i javnost da još uvijek nismo zaprimili nikakvu službenu odluku NS BiH, objavio je Bordo klub prije nego je na pismeno dobio da će protiv Želje, ali i Zrinjskog u Mostaru na Veležovom stadionu, igrati bez podrške navijača.
Prethodno je FKS objavio da su u prodaju puštene ulaznice za utakmicu sa Zrinjskim… koja je u konačnici odigrana pred par stotina uposlenika klubova.
– Donijeli smo tu odluku na prijedlog Odbora za sigurnost, istakli su iz Natjecateljske komisije NS BiH.

Zrinjski više nije mogao šutjeti

I onda se lopta opet vratila na polovinu Zrinjskog… Zrinjskog koji više nije mogao trpjeti utakmice bez gledatelja – s tim da je prvu proljetnu, u Kupu na čitlučkim Barama protiv Laktaša, zbog kazne morao odraditi bez gledatelja.
– HŠK Zrinjski Mostar primio je odluku Komisije za natjecanje NS BiH prema kojoj bi se sve utakmice na stadionu Rođeni u Mostaru do 16. ožujka trebale odigrati bez prisustva gostujućih navijača, uključujući i zaostalu utakmicu 17. kola PL BiH FK Velež – HŠK Zrinjski, koja je na programu 8. ožujka. HŠK Zrinjski Mostar želi izraziti jasno neslaganje s takvom odlukom koja je u suprotnosti s Pravilnicima NS-a BiH koji kažu da je ‘svaki klub-organizator utakmice dužan na zahtjev kluba-gosta osigurati najmanje pet posto ukupnog kapaciteta stadiona isključivo za gostujuće navijače’, ali i odlukom koja narušava ravnopravnost natjecanja, jer su utakmici HŠK Zrinjski – FK Velež iz prvog dijela sezone, podsjetimo, mogli prisustvovati gostujući navijači. HŠK Zrinjski Mostar također želi naglasiti da je u jesenskom dijelu sezone, uz maksimalno uvažavanje objektivnih okolnosti i sigurnosnog elementa organizacije utakmica na zamjenskim stadionima, prvo prihvatio zamijeniti domaćinstvo utakmice 6. kola, a onda i pristao na prolongiranje utakmice 17. kola, iskreno vjerujući da će se odgođena utakmica odigrati u nogometnom ambijentu u kojem će oba kluba imati podršku svojih navijača. HŠK Zrinjski Mostar zbog svega navedenoga od Komisije za natjecanje NS-a BiH traži da preispita i poništi donesenu odluku, a od FK Velež Mostar da sukladno Pravilnicima NS-a BiH osigura uvjete za prijem gostujućih navijača, jer ćemo u suprotnom sigurno biti primorani donijeti reciprocitetne odluke, navodi se u priopćenju rekordnog prvaka i aktualnog lidera.

Red Army najavio bojkot

Da će Zrinjski ovim priopćenjem nešto promijeniti, sumnjamo, ali u klubu su očito osjetili potrebu da progovore o problemu zabrana. Zanimljivo, na ovu su se reakciju Zrinjskog nadovezala navijači gradskog rivala – solidarizirajući se.

– Klub navijača Red Army Mostar će iz navijačke solidarnosti iduću ligašku utakmicu protiv Borca ispratiti izvan tribina stadiona Rođeni. Razlog tome je, naravno, onemogućivanje dolaska gostujućih navijača, a kao razlog tome navodi se da ne postoje uvjeti za njihov prijem na stadionu. Na ovaj način iskazujemo protivljenje tome, i generalno protivljenje nogometu bez navijača, kako domaćih, tako i gostujućih. Ovim putem, također, želimo istaći da stojimo čvrsto uz ekipu i klub, i da ćemo podršku svakako iskazati na naš način, ali da isto tako stojimo čvrsto vezani za navijačke principe, kao i protiv onih kojima nije u cilju podrška i prisustvo navijača obje ekipe koje se nalaze na nogometnom bojištu.
I, gdje smo sad? Našli smo se u situaciji da se ljuti rivali solidariziraju, ali da se na terenu, odnosno pored njega, vjerojatno neće ništa promijeniti. Našli smo se u situaciji da je jako puno nezadovoljnih, između ostalih i oni za koje se nogomet igra, a da ćemo utakmice opet gledati samo na TV-u… uz one povike uz liniju kao s prijateljskih utakmica, kao da pripreme još traju.
O nenogometnom ambijentu više ne treba ni pričati, ovdje je riječ o bušenju lopte, o ubijanju nogometa. Zašto ga onda jednostavno ne ukinu?

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]VEZANO

Zrinjski: Četiri vezana trijumfa nad Sarajevom u ovom trenutku ne znače puno

urednik

Zrinjski: Jakirović najavio ‘full sastav’ za Široki

urednik

Velež: Važna pobjeda u Srebreniku

urednik