DNEVNI NOGOMET

LIGA PRVAKA: Zrinjski večeras u Bratislavi nema izbora

‘Nemamo izbora, želimo li proći dalje, moramo pobijediti’. Izrekao je trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić ovdje jedinu istinu po kojoj će se njegovi Plemići nahoditi večeras u Bratislavi.

Minimalan zaostatak iz prve utakmice postavio je Zrinjski u poziciju da Slovan u večerašnjem uzvratu u Bratislavi mora pobijediti. Mora – ako želi proći dalje. A jako to želi. Proći dalje u 3. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka i na taj način osigurati – najmanje skupine Konferencijske lige. Jedan od ciljeva kluba za ovu sezonu. Ima li Zrinjski večeras šanse to napraviti? Pa, rezultat malčice naginje niječnom odgovoru, ali daleko od toga da Mostarci u Slovačkoj večeras neće biti u prilici ispisati povijest i postati prvi klub iz BiH koji je u poslijeratnom periodu osigurao UEFA-ine skupine.

Podsjetnik na prvi okršaj


Najprije podsjetnik na Mostar. Na onih 1:0 za Slovake. Na prvu gostujuću pobjedu Slovana u trećem međusobnom duelu Pod Bijelim brijegom – u prvom, iz 2009., Zrinjski je, kao i prošlog ljeta, slavio minimalno, da bi u uzvratima bio poražen. Prošlog tjedna viđena je točno onakva utakmica kakvu je trener Plemstva Rendulić i najavljivao – čvrsta, neizvjesna. Slovan je dokazao da je ekipa koja se snažno naginje na disciplinu, čvrst srednji blok iz kojeg brzom tranzicijom pokušava ugroziti protivnika – a Zrinjski je bio ugrožen, i za to platio, u 53. minuti utakmice.
Može se i dalje, i to s jakim argumentima, pričati o ofenzivnom prekršaju Slovaka koji nije dosuđen, ali danas pričamo – samo o tom minimalnom porazu, koji se možda ne bi dogodio da je Zrinjski pokazao više fokusa u zadnjoj trećini terena, u kojem se podosta puta našao u šansi.

‘Nije sve tako crno’

I, što sada? Što su u Zrinjskom mogli naučiti iz tog prvog duela?
– Rezultat nije povoljan, ali nije ni sve tako crno. Naravno da je Slovan u prednosti za taj jedan gol, ali ukoliko mi zabijemo, sve će opet biti u egalu, mišljenja je Rendulić koji vjeruje da obrana Slovaka ipak ima pukotina koje se mogu iskoristiti.
– Oni su igrali očekivano, čvrsto, agresivno, kompaktno. Probali su nas ugroziti iz kontri i prekida i nažalost u tomu uspjeli. Mi imali dobrih rola, ali ta jedna greška nas je koštala. Sigurno da ima prostora u njihovoj obrani, ali o tome ćemo interno.
To se i vidjelo u prvoj utakmici – da Slovan ima određenih problema, ali samo ukoliko ih Zrinjski zatekne na pogrešnoj nozi, na nepostavljenoj obrani. Što će opet tražiti brz prijenos lopte i direktne, iskoristive centaršuteve… jasno, i nekoga tko će te lopte, barem jednu, uspjeti pospremiti.

Slovan u opreznijoj varijanti?

Jasno, tu se automatski postavlja pitanje i taktike Slovaka u uzvratu. Za koju Rendulić vjeruje da se neće značajno promijeniti u odnosu na prvu utakmicu.
– Ne vjerujem da će biti pretjerano ofenzivniji, bit će to opreznija varijanta s njihove strane. Čekat će svoju priliku.
A to će Zrinjskom dati prostora, baš kao i u Mostaru, s tom razlikom da će po svaku cijenu morati zabiti, a to će onda podrazumijevati i sposobnost da se brzo, u startu srežu kontre rivala. Da Zrinjski ne krene grlom u jagode. Možda drukčiji sastav? Pa, sumnjamo da će i Rendulić previše mijenjati, posebno jer je u prvoj utakmici to manje-više funkcioniralo do određene mjere.Jakovljević starta

Marić, Barišić, Čanađija, Ćorluka, Kiš, Ivančić, Stanić, Ćuže, Memija, Tičinović, Senić. Bila je to startna postava u Mostaru prije sedam dana. Postava koja se u tri imena razlikovala u odnosu na prethodni europski duel (uzvrat s Urartuom) – načetog Bilbiju u startnoj je postavi zamijenio Kiš, a Marina Memija. Možda te pozicije večeras ostanu nepromijenjene, ali moglo bi se dogoditi da se među startere vrati Jakovljević, na uštrb Senića, i zaigra u tandemu s Barišićem. Bilbija? Teško da će startati…, mada nije isključeno.
– Nemanja ima problem s rebrom, ali bolje je. Svi osim Magdića treniraju, raportirao je Rendulić koji snažan impuls očekuje i s tribina.
– Bratislava je relativno blizu, ne sumnjam u popriličan broj navijača uz čiju potporu vjerujem da možemo do rezultata.
Hoće li to zaista biti rezultat za 3. kolo Lige prvaka u kojem čeka bolji iz duela Šerif – Maccabi Haiffa (prva utakmica 1:0 za Moldavce), ili možda ‘samo’ za 3. kolo Europske lige u kojem će dočekati lošiji iz duela Copenhagen – Breidablik (prva utakmica 2:0 za Dance), još ćemo vidjeti.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]


VEZANO

Zrinjski: Jesu li Islanđani izgubili nit?

urednik

LP: Dinamo saznao moguće protivnike

urednik

Velež: Jusufbegović uoči Zrinjskog upozorava na euforiju

urednik