DNEVNI

Litar benzina ispod tri marke

Prema posljednjim podacima cijene goriva su proteklih nekoliko dana u padu. Točnije, cijene benzina su u padu, dok je dizel ostao skoro pa na istoj cijeni. Na aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine mogu se točno provjeriti koliko iznose cijene goriva danas na pumpama širom Federacije.
Cijene Dizela D5 se kreću od 3,16 maraka pa sve do 3,31 mraka, dok su cijene benzina Super 95 na pojedinim pumpama je čak jeftiniji od tri marke. Naime, cijene benzina se kreću od 2,96 maraka pa sve do 3,06 maraka. Cijena goriva Super 98 je nešto skuplja. Cijena širom većeg entiteta u BiH se kreću od 3,26 maraka pa sve do 3,51 maraka.
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore prije godinu cijena litre dizela bila je 2,16 maraka, a benzina 2,28 maraka. Istovremeno, u RS-u su slične cijene. Cijena litra benzina u Banjoj Luci se kreću od tri marke do 3,47 maraka, dok se cijena dizela kreće od 3,20 do 3,54 maraka.
Barel i dalje u padu
Cijene nafte su nastavile pad na globalnoj razini i u utorak jer je splasnulo raspoloženje investitora zbog sumornih izgleda o potražnji za gorivom i podataka koji ukazuju na pad globalne proizvodnje i to uoči sastanka glavnih proizvođača sirove nafte ove nedjelje na kojem treba odlučiti hoće li povećati isporuke. Europska nafta Brent je na terminskom tržištu oslabila za 24 centa ili 0,2 posto, na 99,82 dolara za barel na trgovanju u ponedjeljka do 6.34 po griniču, dok je američka nafta WTI skliznula za 10 centi ili 0,1 posto, na 93,78 dolara po barelu, izvještava Reuters. Cijena Brenta je zaključena u ponedjeljak na 99,09 dolara po barelu, što je njena najniža razina od 15. srpnja, a američka sirova nafta je završila trgovanje u ponedjeljak na 92,42 dolara po barelu, također na najnižoj razini od 14. srpnja.
Zabrinutost zbog recesije pojačala se u ponedjeljak pošto su istraživanja iz Sjedinjenih Američkih Država, Europe i Azije pokazala da je tvorničke aktivnost izgubila zamah u srpnju. Smanjenje globalne potražnje i stroge kineske covid mjere ograničenja usporili su proizvodnju. Padu cijena ‘crnog zlata’ doprinijela je i suzdržana aktivnost tržišnih aktera koji iščekuju ishod sastanka predstavnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, uključujući Rusiju, odnosno grupe poznate kao OPEC+, na kojem će se odlučivati o proizvodnji u rujnu.