DNEVNI MAME I BEBE

LJUBUŠKI: Bez ostvarenih posvojenja u 2020. godini

Childhood secrets are best shared with reliable friend. And if you are small sad girl teddybear is willing to be your perfect friend.

Piše: Antonela Marinović Musa

Centru za socijalni rad Ljubuški tijekom 2020. godine podneseno je 18 zahtjeva za posredovanjem u postupcima razvoda braka. 
Osam ih je okončano u zakonskom roku, tri postupka su u tijeku kod Općinskog suda u Ljubuškom, tri koji se vode u Njemačkoj, dok je troje odustalo od postupka razvoda braka.

U prošloj godini registrirano je i šest slučajeva u kojima se posredovalo u saniranju i rješavanju konfliktnih bračnih i obiteljskih odnosa.

14 zahtjeva


Protekle godine zaprimljeno je 14 novih zahtjeva za potpunim posvojenjem, no nije bilo ostvarenih posvojenja. Podnesena su tri zahtjeva za udomiteljstvo te je proveden nadzor nad dvoje maloljetne djece smještene u udomiteljsku obitelj, kao i nad smještajem djece u obitelji budućih posvojitelja.
Djelatnici Centra za socijalni rad Ljubuški radili su i s mladima kod kojih su se manifestirale nedopuštene i neprihvatljive radnje, odnosno ponašanja koja nisu tretirana kao kaznena djela. U suradnji s pedagozima u školama i psihologom u Domu zdravlja Ljubuški, radilo se s petero djece, ali i adolescentima, osobito s onima kod kojih su bili vidljivi poremećaji u ponašanju.

Starateljstvo

Maloljetnicima je izrečeno jedno policijsko upozorenje, jedan ukor, dvije novčane kazne i jedno nepokretanje postupka.
Centar je u prošloj godini sudjelovao i kod saslušanja maloljetnih osoba u PU Ljubuški, ali i u poslovima vezanim za reguliranje uzdržavanja djece kod poznatog očinstva.
Problem starateljstva, kako navode u ovoj ustanovi, javlja se kod odabira staratelja, jer srodnici, u većini slučajeva, ne žele prihvatiti obveze. Obiteljskim zakonom propisane su novčane naknade starateljima za obavljanje ove dužnosti, ali do danas ovaj oblik naknade nije uvršten u proračune resornih ministarstava, što dodatno otežava odabir i rad staratelja.


VEZANO

Proizvodi za njegu dječje kože

urednik

Neka prvo iskustvo četkanja bude ugodno i zabavno

urednik

Majke bi trebale dojiti i ako imaju koronavirus

urednik