DNEVNI

Lockdown spašava živote, ali pustoši ionako opustošenu ekonomiju

Pogoršanjem epidemiološke situacije u državi na stolu se našla i mjera ponovnog lockdowna. Jasno je poručeno kako će to biti apsolutno posljednja mjera, ali ako se trend rasta novozaraženih nastavi i ukoliko bolnice ne budu u mogućnosti primati pacijente Federacija će posegnuti i za tom mjerom. Federalni premijer Fadil Novalić kazao je kako smo tijekom prvog lockdowna bili jedni od najuspješniji na cijelom svijetu, a za to smo dobili i papirnatu potvrdu od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

– U isto vrijeme imali smo ekonomsko propadanje kada je riječ o lockdownu, nastojimo da ga više ne uvodimo, poručio je. Dodaje da smo se nakon otvaranja imali dobru zdravstvenu situaciju a tek smo krajem 2020. na neki način sanirali ekonomske posljedice lockdowna. Preciznije – završili smo na -4,8 posto BDP-a, što je za Federaciju manje za nekih milijardu maraka, imali smo manje za nekih 15 tisuća zaposlenih, za što i Novalić kaže da je puno, i na 15,8 posto manje potrošnje, odnosno neizravnih poreza.

– To su vrlo problematične posljedice ukoliko bi se situacija pogoršavala. Prvi val posljedica smo bez problema ‘progutali’, ali ako se dalje nastavila ova kriza, a ne vidimo kako će brzo stati, onda ćemo tijekom ove godine imati značajnijih ekonomskih problema, poručuje Novalić.