DNEVNI Mostar

Los Rosales proslavio 26. rođendan

Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales danas je obilježio 26. godišnjicu rada i postojanja. 

Bez obzira na nedaće s kojima su se od početka susretali, uposlenici ovoga centra u potpunosti su uspjeli u svojoj misiji, poručeno je s jučerašnjeg svečanog obilježavanja. 

Ravnateljica Mirna Mezit naglasila kako se uposleni ne prestaju truditi svakodnevnicu mladih i djece s poteškoćama učiniti ravnopravnom u društvu.

Dragi gosti

Los Rosales, koji odgaja, obrazuje, socijalizira i radno osposobljava djecu i mlade s poteškoćama u razvoju i ove je godine rođendan proslavio tako što je upriličio druženje s vršnjacima iz redovnih škola i vrtića Mostara uz prigodan kulturno-zabavni program i radionice.

– Već 26 godina koračamo i pokušavamo svakodnevnicu mladih i djece s poteškoćama učiniti ravnopravnom kao i ostalih članova ovoga društva, i to uz potporu naših partnera Grada Mostara i Vlade HNŽ-a, te prijatelja Centra, istaknula je Mezit.

Pored kratkog programa u kojem su sudjelovala djeca Centra, stigli su i učenici redovnih škola i vrtića Mostara u pratnji odgajatelja. Oni su kroz sportske, kreativne i likovne radionice bili uz kolege i kolegice iz Los Rosalesa. Želja organizatora bila je da kroz druženje i radionice prikažu što prava inkluzija djece i osoba s invaliditetom zaista jeste.

Govoreći o urađenom u proteklom razdoblju, ravnateljica Centra istaknula je europski projekt – Inklusive play koji se provodi u suradnji s Gradom Mostarom, Gradom Zadrom i vrtićem Latica, što bi uskoro trebalo rezultirati inkluzivnim parkom na Kantarevcu u Mostaru. Podsjetila je i na to da je Centar u protekloj godini dobio i terapijsku sobu za koju je obučeno deset stručnjaka za različite vidove terapije – igrom, senzornom i komunikacijom.

– Mi ne mirujemo, nego kroz različite projekte i ljude koji prepoznaju naš rad nastojimo mijenjati svijest ljudi i uključiti mlade i djecu s poteškoćama u razvoju u sve sfere društva, a ne samo u obrazovanje, istaknula je Mezit.

Čestitao i ministar

Osim djece Centra te njihovih vršnjaka iz škola i vrtića, predstavnika Grada Mostara te prijatelja Centra obilježavanju 26. obljetnice, nazočio je i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNŽ-a Rašid Hadžović. 

Čestitajući obljetnicu rada i djelovanja Centra, Hadžović je ponovio kako su u Gradu Mostaru i HNŽ-u ponosni zbog jednog ovakvog centra s obzirom na to da je nastao u teškom trenutku, za vrijeme rata, kao i zbog djece koja imaju potrebu za tom vrstom skrbi koju pruža ovaj centar.

Edukacija djece s posebnim potrebama, nakon rata u BiH, krenula je na inicijativu zaposlenika tadašnje Specijalne osnovne škole. Dio zaposlenika 1995. počeo je okupljati djecu i formirati odjeljenja Specijalne osnovne i srednje škole, koja su pohađala 63 učenika.

Nastava se odvijala u neuslovnom prostoru, ruševinama bivšeg hotela Ruža. Donatori iz Italije su pomogli da se skromno opreme i adaptiraju prostorije, koje su korištene kao učionice. Uvjeti za rad bili su jako teški, nije bilo dovoljno stručnog kadra, prostori su bili vlažni, prokišnjavali su, a poplave, izlijevanjem Radobolje, nisu bile rijedak slučaj. 

Ipak, entuzijazam tadašnjih zaposlenika, na čelu sa direktoricom Fadilom Kosović, nije bio uzaludan.

H. Ž.