DNEVNI

Mađarska podržava BiH na EU putu, ali se protivi politici sankcija

Premijer Mađarske Viktor Orbánu četvrtak je boravio u službenom posjetu BiH, gdje je za njega ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu upriličen svečani doček, a gdje mu je dobrodošlicu poželjela predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Uslijedili su i sastanak Orbána s Krišto, a potom i susret izaslanstava Vijeća ministara BiH i Vlade Mađarske.

U obraćanju medijima nakon održanih sastanaka, Krišto je kazala da su informirali premijera Orbána o političkoj situaciji, unutarnjim odnosima te o prioritetima i fokusu u radu Vijeća ministara BiH.

Krišto hvalila Vijeće ministara

– Ukazali smo da kao država funkcioniramo na temelju Daytonskog mirovnog sporazuma, napomenula je Krišto dodavši kako je istaknuto i da je novi saziv Vijeća ministara BiH do sada napravio značajan iskorak za BiH, ali i po pitanju ispunjavanja uvjeta za stjecanje statusa kandidata zemlje za članstvo u EU.

– Iskazali smozahvalnost Mađarskoj, koja nas podupire na našem putu. Dotakli smo se i gospodarske suradnje, velikog broj bilateralnih ugovora i sporazuma koji su u proceduri te ćemo, nadam se, učiniti sve da se te procedurešto brže okonču. Želimo na europskom putu imati dobru suradnju, učvršćivati odnose te se nadam da će ovaj posjet tome i pridonijeti. Naglasili smo i stav da je BiH, zajedno s cijelom regijom, poželjan faktor Europskoj uniji, riječi su Krišto.

Orbán: Nadležnosti trebaju preuzeti domaće vlasti

Premijer Mađarske je, među ostalim, kazao da se odnos Mađarske prema BiH ogleda u tri činjenice.

– Mi smo susjedi u političkom i ekonomskom smislu, tako da s odgovornošću promatramo sve što se dešava u BiH, kako susjedima i priliči. Uvijek možete računati na nas. Čudimo se kako održavate najsloženiji politički sustav svijeta…. Treća točka je da dijelimo istu sudbinu. Pretprjeli smo komunizme. Niste nam strani, već ste unutar obitelj, naveo je Orbán, dodavši da je Krišto izvijestio o procesima unutar EU, gdje je, kako je kazao, sve u previranju i da su velike transformacije u ekonomiji, tehnologiji i sigurnosnoj politici.

– To je svakako rat u Ukrajini i sudjelovanje EU-a u njemu. Mi Mađari to drugačije promatramo, tako da su Europi potrebna promjena i preokret. Ta Europa to neće moći provesti ako se oslanja na snage koje sad ima, teba nove suradnike, trebamo novu dinamiku. Možda zvuči čudno, ali Uniji su potrebniji Balkan i BiH no obratno. Govorio sam predsjedateljici o našoj politici prema BiH, koja se negdje poklapa, a negdje razilazi s onom EU-a. Što god govorili u Bruxellesu, mi smo za brzo članstvo BiH u EU. Ne trebate čekati članstvo, treba ga odmah dodijeliti. Trebate pristupe fondovima i ulaganja u sigurnost na Balkanu. Ne podržavamo politike sankcija i dugročno vidimo da je dobro da se što više nadležnosti vrati narodima koji žive ovdje, a ne prisustvo stranaca. To je naša politika prema Balkanu. Mađarska poštuje i političke namjere BiH i želi dobre ekonomske odnose. Rado bismo prihvatili ulogu u jamčenju balkanske sigurnosti jer smo prisutni u EUFOR-u, dodao je mađarski premijer Orbán, te dodao da je njegova zemlja poštuje BiH i političke namjere njenih vlasti, zbog čega očekujem signale koji su to sektori gdje bi bila poželjna pojava mađarskih investitora.

Orbán je u Sarajevu razgovarao i s članovima Predsjedništva BiH, dok bi se danas trebao susresti s dužnosnicima RS-a, predvođenim predsjednikom Miloradom Dodikom. S. N.