DNEVNI

Mališani u HNŽ od utorka u vrtićima

Odlukom Kriznog stožer Civilne zaštite HNŽ-a, školarci u ovoj županmiji se do kraja školske godine neće vraćati. Razrede koje su pohađali u vrijeme dolaska pandemije COVID 19 u Bosnu i Hercegovinu, okončat će tako pohađajući takozvanu online nastavu, pa je za pretpostaviti i kako će uspješnost završetka biti stoprocentna. Za razliku od škola, dječji vrtići u narednim će danima otvoriti vrata za mališane, točnije za dio njih. Ministar obrazovanja Rašid Hadžović govoreći o vrtićima u srijedu je konstatirao kako će konačan termin početka rada predškolskih ustanova Stožer donijeti nakon što zeleno svjetlo da Zavod za javno zdravstvo koji u ovim objektima dotad mora obaviti svoj dio posla. Ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtići Mostar Danijela Kegelj pretpostavlja kako će mališani ponovno u vrtiće krenuti već u utorak.

Tijkom četvrtka obavljene su radnje koje su preporučene djelatnicima vrtića. Prvog dana u vrtićke prostore, najavljuje, vratit će se djeca čiji su se roditelji u anketi izjasnili kako žele povratak odmah. Za donošenje odluke o skorom porečku rada ustanova ove vrste, Stožer se vodio mišlju kako je značajan broj bračnih parova koji ne bi bili u mogućnosti obavljati djelatnosti ukoliko istovremeno vrtići ne bi krenuli s radom.

– Nastavak boravka zatražen je za oko 130 djece. Slika za lipanj vjerojatno će biti drugačija, jer sigurno mnogi roditelji ne znaju kada će započeti svoj rad, objasnila je Kegelj.

Posve jasni su i uvjeti pod kojim je djeci dozvoljen dolazak u vrtiće u budućim danima. Ona će biti podijeljena u manje skupine sa po jednim odgajateljem, a u takvom okruženju ostat će minimalno po dva tjedna. Također, kada god bude mogućnosti, djeca će vrijeme provoditi u dvorištima vrtićkih objekata.

– Odlučeno je da se ide napolje kada god to uvjeti budu dozvoljavali. Imamo mali problem za jedan objekt u gradu, koji nažalost nema dvorište. Nećemo miješati djecu unutar skupina, a urađena je i pažljiva selekcija igračaka koje se lako dezinficiraju, kao i razmještaj mališana. Podsjećam, i u normalnim okolnostima dva puta dnevno vršili smo dezinfekciju, a mjere će sad biti i dodatno pooštrene, navodi Kegelj.

Zadatak roditelja će biti da prije polaska u vrtić svakom djetetu izmjeri tjelesnu temperaturu, te da točan iznos prenese uposlenicama pri dovođenju djeteta. Pristup vrtićima bit će dozvoljen samo do ulaza, i to uz strogo nošenje maski i rukavica. Predškolski radnici ukazali su i na propuste koji su se odnosili na mjere izrečene za rad jaslica. Tamo je za skupinu beba propisano djelovanje jedne osobe, što je prema riječima Kegeljove, u praksi nemoguća misija.

– Kritično nam je bilo presvlačenje beba u novim okolnostima. Imamo odvojene boksove u kojima posebne osobe to mogu raditi, dok će istovremeno sa skupinama beba boraviti po jedna uposlenica. To smo, dakle, uspjeli premostiti. Napuci su rađeni na način da se naravno, prije svega, vodilo računa o sigurnosti djece, a naša preporuka vlastima bila je da se pri izradi naputaka više konzultira struka, poručila je Kegelj. D. A.

VEZANO

Kakve su odluke donijeli?

urednik

Danas Biskup Ratko Perić u Mostaru predaje dužnost biskupu Petru Paliću

urednik

Otvorene 101. Šantićeve večeri poezije

urednik