DNEVNI Politika

Martić i Tadić odlaze s čela općinske i županijske organizacije HDZ-a BiH?

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u zadnje vrijeme ustrajno najavljuje pomlađivanje stranke i prodor mlađih, obrazovanih, kadrova u poluge vlasti na svim razinama.
Državni ministri pravde i civilnih poslova Davor Bunoza i Dubravka Bošnjak su i potvrdili vjerodostojnost stožernikovih smjerova. Vrh HDZ-a BiH će osvježenja potražiti i na nižim razinama, a prioritet su ipak unutarstranačka pomlađivanja u sredinama i lokalnim ograncima gdje odavno vlada međufrakcijska borba.

Što se događa u Žepču?

U Žepču je situacija godinama kaotična u tome smislu i posljedica je iscrpljujućeg trvenja između tabora načelnika i člana Predsjedništva HDZ-a BiH Mate Zovke i dugogodišnjeg parlamentarca i čelnika županijske organizacije HDZ-a BiH u Zeničko-dobojskoj županiji Ive Tadića.
Uz načelnika je Josip Martić aktualni predsjednika općinske organizacije HDZ-a BiH i još uvijek federalni ministar prostornog uređenja.
Martić je nedavno iz stranke isključio određeni broj članova i to je dodatno potpalilo fitilj u žepačkom HDZ-u. Isključeni članovi su čak zaprijetili formiranjem nove, treće frakcije, što je bio signal Draganu Čoviću da pokrene akciju ‘diferencijacije’ i čišćenja redova.
Kako je otkrio pouzdani izvor iz Žepča Josip Martić i Ivo Tadić su na izlaznim vatima i morat će svoje stranačke pozicije prepustiti novim ljudima. Po Žepču kruži već ogoljena intriga kako je Dragan Čović uljudno ‘prisilio’ Josipa Martića da ustupi čelnu pooziciju ‘nekoj mlađoj’ osobi, dok je Ivo Tadić priznao da osjeća zamor, sve veću nervozu i psihološki teret, zbog čega je navodno ipak sam osobno odlučio na uzmicanje.

Promjene do ljeta

To bi se trebalo dogoditi već početko ljeta ove godine. Također, Čović je svojim stranačkim kolegama potvrdio da će Žepče imati ministra u Vladi FBiH i poželio da to bude neka obrazovana mlada ženska osoba. Dakle, sada ostaje vidjeti hoće li Martićevi i Tadićevi nasljednici možda biti baš neki od istjeranih članova stranke.
Progon su na svojoj koži osjetili, između ostalih, bivši ministri financija ZDK, Andrej Kajić i Josip Lovrić, te pomoćnik kantonalnog ministra za kulturu i sport, Marinko Tokić, dugogodišnja lokalna perjanica Robert Bošnjak te još 46 nepoželjnih…
Odlazeći predsjednik Martić je pod nadzorom načelnika Mate Zovke i nema nikakve dvojbe da i Zovko ima prste u sječi neposlušnih kadrova. Ali, Čović očigledno ima puno povjerenje u člana predsjedništva stranke iz Žepča i ne pomišlja da tog ‘veterana’ pospremi u političku mirovinu.
J. S.

VEZANO

PREDSTAVLJENA ‘RESTART’ KOALICIJA: Stožer za obranu Hrvatske od HDZ-a

urednik

Ministarske fotelje mogu zaboraviti Lasić, Martić, Jozić, Dujmović, Jelka Miličević neupitna?

urednik

Zbog čega je uhićena Karamarkova supruga Ana?

urednik