DNEVNI KOŠARKA

MATEA TAVIĆ: Drugi dio priprema nam je puno bitniji

Prvi dio priprema ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine za Svjetsko prvenstvo u Sydneyu (Australija), od 22. rujna do 1. listopada, je protekao u neuobičajenom smjeru treninga jer su djevojke u prvih 20-tak dana odigrale devet prijateljskih utakmica.

Mečevi dobrodošli

Ovakav obrnuti proces stvar je činjenice da su djevojke klupska natjecanja zaključile dosta rano.

 – Prvi dio priprema je bio planiran da vidimo gdje smo i kako stojimo s formom poslije praktički četiri mjeseca bez kontinuiteta treninga, kao i da se probaju mlađe košarkašice koje su s nama prvi put. Imamo dosta utakmica, ali one nisu od neke rezultatske važnosti. Pripreme idu po planu, i puno bitniji nam je ovaj drugi dio gdje ćemo se više pripremati fizički, gdje ćemo na Vlašiću odraditi glavne treninge pred odlazak u Australiju. Osobno sam zadovoljna kako sve zasad izgleda, priča Matea Tavić.

Zeničanka objašnjava da su sve djevojke duži period bile van natjecateljske forme.

 – Sve smo završavale sezone krajem travnja, početkom svibnja, tako da su ove utakmice dobrodošle. Redoslijed jeste malo drugačiji, ali prilagođavamo se prema tome što nam je u tom trenutku dato. Mislim da će nam i ovaj način doprinijeti, odnosno da odigramo koju utakmicu prije odlaska u Australiju, smatra Matea i o formi dodaje:

 – Polako se dižemo od prve utakmice, malo se vraćamo lopti, bolje osjećamo teren, ali to još nije ta igra koju ćemo igrati na Svjetskom prvenstvu. Do toga ima još dosta vremena. U ovoj fazi mislim da sve ide normalno i izgleda kako i treba, poručila je.

Iskustvo i samopouzdanje

Djevojke su u jednom trenutku bile u neizvjesnosti po pitanju odlaska na SP zbog financijskih problema.

 – Na nas to ne treba utjecati, niti utječe, mi nastojimo obaviti svoj dio posla na terenu i ne razmišljamo o tim stvarima. Mi smo tu da treniramo i to je naš dio posla. Ne možemo na ostalo utjecati, niti trebamo na to misliti. Mi nismo osjetile neke promjene u uvjetima koje imamo i sve je u suštini isto kao prije, kaže Tavić.

Ekipa je u prethodnom periodu nastupala bez dvije glavne igračice, Marice Gajić, koje neće biti ni na SP-u, te Jonquel Jones, koja bi se ekipi trebala priključiti pred start SP-a.

 – Osjeti se razlika, to su dvije igračice koje su bile prva petorka na EP-u. Sigurno da daju drugu dimenziju našoj igri kad su tu, to je druga priča na terenu. Ali mi se snalazimo bez njih, djevojke koje igraju na tim pozicijama daju sve od sebe i odrađuju posao kako treba. Kad se Jones priključi, mislim da će to izgledati prema očekivanjima, vjeruje Matea.

Zmajice na SP idu kao peta reprezentacija Europe i po tome više nisu tim iz sjene.

 – EP i rezultat koje smo napravile su nam dali dodatno samopouzdanje. Imamo iskustvo igranja velikih natjecanja, igrale smo i kvalifikacije za SP, tu smo osjetile ekipe koje nisu iz Europe i čekat će nas na SP-u, tako da mislim da imamo samopouzdanje i iskustvo koje nam treba, izjavila je Tavić.

Zmajice su u grupi A sa selekcijama Belgije, Južne Koreje, Kine, Portorika i SAD-a.

 – Nema lakog protivnika, i u kojoj god grupi se našli, sve ekipe su dobre i biće jako teško prvenstvo. Raspored je također težak, jer se igra tri dana zaredom pa jedan odmora. Mi smo imale tešku grupu i na EP-u, ali smo pokazale da možemo igrati sa svima, pa se nadam da će tako biti i u Australiji, zaključila je Matea Tavić.

Klupski ciljevi

Njemački Keltern, za koji su prošle sezone igrale Matea Tavić i Milica Deura, je bio treći u prvenstvu i drugi u Kupu.

 – I u ovoj sezoni smo imale najviše ciljeve, ali nismo uspjele. Zadovoljna sam svojim igrama, odrađujem svoj dio posla, ali nadam se da svoju igru u sljedećoj sezoni mogu dići na još jedan nivo više. Sljedeće sezone su isti ciljevi, tako da težimo osvajanju svega što se može. Prioritet je njemačka liga, istakla je Matea.

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]