DNEVNI LOKALNO

Štrajk u ŽZH traje već skoro mjesec dana: Maturanti se vratili u klupe

Štrajk uposlenih u osnovnih i srednjim školama Županije Zapadno-hercegovačke još traje, a novost od jučer je to da su se nakon četiri izgubljena tjedna u klupe vratili maturanti.

Oni su nastavili svoje školovanje, s ciljem da u zakazano vrijeme steknu diplome srednjeg obrazovanja, a nije isključeno da se uskoro vrate i ostali učenici.

– Prije početka generalnog štrajka precizirano je da će se učenici završnih razreda vratiti u proces s istekom četiri tjedna štrajka. Poštivamo sporazum, pa i maturanti od danas (jučer) ponovno rade. Ostali razredi, nažalost, još uvijek nisu u učionicama. Od petka nije bilo komunikacije s Ministarstvom obrazovanja, iako smo cijelog vikenda bili na raspolaganju poslodavcu. Minsitrica obrazovanja i dalje priča kako ona nije tu da govori o financijama, a onda u petak izađe u javnost i spominje minimume i maksimume. Ipak bi bilo bolje da se drži onoga što je njen posao, kazala je Ivona Glavaš iz Sindikata srednjeg obrazovanja ZHŽ-a.

Kompromis

Razlozi štrajka su nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, kao i izostanak povećanja plaća uslijed visoke stope inflacije.

– S našim plaćama na poskupljenja kojima smo svjedoci ne možemo živjeti normalno. Odgovornost je na Ministarstvu obrazovanja, a nikako na nama, roditeljima ili na djeci. Ministrica Mikulić je godinama probleme gurala pod tepih, pa smo došli tu gdje smo danas, dodaje Glavaš.

Podsjeća i kako je Sindikat ponudio tri modela da bi se riješio problem, kao i da i dalje ostaju otvoreni za pregovore.

– Ipak pod uvjetom da druga strana ne bude isključiva. Znači kompromis, dijalog, zajednički model, poručila je.

Dogovor s poslodavcem koji bi zadovoljio obje strane očekuju i u Sindikatu osnovnog obrazovanja ZHŽ-a.

– Iznijeli smo jedan od prijedloga za konačno rješenje. Ipak, moramo sagledati detalje s premijerom i ministrom financija. Uvijek smo spremni sjesti za stol i razgovarati. Sve što smo ranije tražili uneseno je u Kolektivni ugovor s izuzetkom načina obračuna osnovice plaće. O detaljima ipak ne mogu. Moramo razgovarati, poručio je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Slaven Ljubić.

Više optimizma

Da postoje novi momenti otkrila je ministrica Ružica Mikulić.

– U dogovoru sa Sindikatom uposlenih u osnovnim školama nećemo izlazi u javnost s detaljima. Moraju se definirati članovi koji se odnose na financiranje. Svi imamo istu želju – to je da nastava što prije započne i da se djeca vrate u učionice, istaknula je, dodajući i kako bi se uskoro trebali sastati s predstavnicima Sindikata srednjih škola. Pregovarački tim Vlade osim Mikulićeve čine i premijer i dopremijer.

– Znam i za apele roditelja, svi želimo da se djeca vrate u klupe. Osobno sam danas (jučer) optimističnija nego u petak, dodala je.

H. Ž.

VEZANO

ZHŽ iz EU fondova povukla preko 10 milijuna maraka

urednik

U ZHŽ 40 novozaraženih osoba

urednik

U ZHŽ za 24 sata otkrivena 21 zaražena osoba

urednik