BIH DNEVNI

Medicinari u Hercegovini nisu previše zainteresirani za cijepljenje

MOSTAR, 11. ožujka (FENA) – Prva cjepiva protiv koronavirusa u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u četvrtak su dobili federalni ministar zdravstva doc. dr. Vjekoslav Mandić, ravnatelj SKB-a Ante Kvesić, dr. med., te infektolog prof. dr. Jurica Arapović. Prije njih, cjepovo je u Domu zdravlja primio je Srećko Čarapina, čovjek koji je u svojoj karijeri dao pola miljuna doza raznih cjepiva drugima. (Foto FENA/Ivan Rozic)

Piše: V.S.Herceg

U Federaciji BiH počelo je cijepljenje doniranim cjepivom AstraZeneca od Vlade Republike Srbije, a najavljena je i doprema drugog kontingenta od još 5.000 doza kako bi se moglo obaviti i drugi krug cijepljenja. I federalni premijer Fadil Novalić najavio je nabavku još 350.000 ruskog cjepiva  ‘Sputnjik V’ koje bi trebalo biti dopremljeno za oko dva tjedna.

Sada je u tijeku cijepljenje medicinskog kadra diljem Federacije, međutim, barem što se tiče Hercegovine, čini se da tu zaposleni u zdravstvu i nisu previše zainteresirani za cijepljenje koje se, kao i za cjelokupno stanovništvo, zasniva na dobrovoljnoj bazi. Također, do sada nije provedeno istraživanje koliko se žitelja Federacije BiH, odnosno, BiH, želi dragovoljno cijepiti bilo kojim cjepivom protiv COVID-19.

Mlak odziv

Naime, kako se doznaje iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke, ovoj županiji iz prvog kontingenta doniranih cjepiva iz Srbije pripalo je 200 doza, ali…“Prijavilo se jako malo zaposlenih u zdravstvu na cijepljenje – samo njih 31 iz svih zdravstvenih ustanova na području županije“, potvrdila je za Dnevni list dr. Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo te županije.

Iako se možda očekivalo drukčije, i u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, s obzirom na broj zaposlenih, na cijepljenje se prijavilo sam 27%. SKB-u Mostar pripalo je 300 doza cjepiva od ukupno 550 doza dopremljenih za HNŽ.

„U SKB Mostar je zaposleno 2.358 djelatnika, a do sada se izjasnilo 650 djelatnika koji se žele cijepiti“, potvrđeno je za Dnevni list iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar.

Nešto drukčija slika je u Županijskoj bolnici ‘Dr. Safet Mujić’ u Mostaru. Kako su za Dnevni list kazali, za cijepljenje se prijavilo 266 od ukupno 515 zaposlenih, što je nešto više od 51% odziva na dragovoljno cijepljenje, dok je čak 140 zaposlenik preboljelo COVID-19.  Ova bolnica u ovoj fazi dobila je 60 doza cjepiva.

Prve doze otpremljene županijama

Podsjetimo da je prema planu Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a nakon što je Agencija za lijekove BiH 5. ožujka odobrila uporabu, svim zdravstvenim ustanovama raspoređen određeni broj doza cjepiva, kojima se planira cijepiti cijepljenje zdravstvenih djelatnika zbog visoke mogućnosti kontakata s oboljelima.

Sarajevskoj županiji dodijeljeno je  1.050 cjepiva, Tuzlanskoj 1.000, Zeničko-dobojskoj 740, HNŽ-u 550, a Srednjobosanskoj i Unsko-sanskoj po 500, dok  Livanjskoj pripada 250, zapadnohercegovačkoj 200, a Posavskoj i Bosansko-podrinjskoj 50 doza cjepiva.

O razlozima se samo može nagađati: ili medicinari smatraju da je cjepivo loše, ili uopće nemaju povjerenja u cijepljenje protiv korona virusom ili su posrijedi neki drugi razlozi.No, slab odziv na cijepljenje svakako začuđuje tim više što ravnatelji medicinskih ustanova pozivaju i promoviraju cijepljenje te je veliko pitanje odziva stanovništva.