DNEVNI KOŠARKA

MIRALEM HALILOVIĆ: Odgovara mi život u Parizu, sa obitelji nisam htio riskirati

Kapetan košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Miralem Halilović (30), je nedavno promijenio sredinu i nakon dvije vrlo uspješne sezone u pariškom Metropolitansu prelazi u obližnji Nanterre.

On i dalje ostaje u Parizu što je jedan od razloga koji je utjecao na njegovu odluku o novom angažmanu. Ističe da sa obitelji nije bio raspoložen za prevelike rizike.

 – Iza mene su dvije uspješne godine u Metropolitansu gdje smo izborili dva puta četvrtfinale Eurokupa. Klub je došao u male financijske probleme gdje je jedan od dva grada (Bolougne i Levallois) koji su financirali klub, htio izaći iz projekta, pa je budžet pao za 50 posto. Okrenuli su se nekim jeftinijim varijantama, neće igrati Eurokup i zato sam otišao, pojasnio je Miralem Halilović koji je automatski imao puno ponuda.

 – Bilo je interesa sa dosta strana, nekoliko klubova iz Turske, Francuske i Izraela, konkretno od Hapoela (Tel Aviv). Međutim odlučio sam se ostati u Francuskoj. Drago mi je jer sam tamo već pet godina, tu se osjećam dobro i iz obiteljskih razloga sam htio ostati. Nanterre je također u Parizu, nekih 10 minuta od mjesta gdje sam dvije godine živio. Život u Parizu mi odgovara, a klub je poznat, unazad deset godina su igrali Euroligu i Eurokup. Znaju kako se prave uspjesi i predstavili su mi trogodišnji projekt gdje će se pojačati s nekoliko jakih igrača kako bi ove godine pokušali izboriti neko europsko natjecanje. Stvarno su cijele sezone dolazili na moje utakmice i pokazivali interes. Konkretno trener Nanterrea Pascal Donnadieu je pomoćni trener Vincenta Coleta u reprezentaciji Francuske, koji je ove godine meni bio trener u Metropolitansu, pa se vjerojatno i tu ostvario taj kontakt, priča Halilović.

NAPOMENA: Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti “Dnevni list Mostar” i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Dnevnog lista, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Posljednje sportske obveze u ovoj sezoni su bile one s reprezentacijom, u dvomeču sa Češkom i Bugarskom u okviru prvog dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

 – Jako je čudno igrati u lipanjsko – srpanjskom prozoru koji nikad dosad nije bio održavan. U tom periodu sam se dosad uvijek odmarao ili pripremao za sljedeću sezonu. Mi smo sad morali igrati i bilo je naporno za sve, tako i za nas. To se vidjelo po izvedbi na igračima koji su tek završili sezonu, gdje se vidio zamor materijala, dok su drugi završili sezonu puno prije pa se vidjelo da su van natjecateljske forme. To je sve sigurno utjecalo na košarku, što se moglo vidjeti ne samo na nama, nego i na ostalim reprezentacijama, komentirao je Halilović.

Naš tim je međutim ispunio zacrtani plan i pobjedom protiv Bugarske osigurao mjesto u drugom krugu.

 – Uspjeli smo uraditi ono što smo htjeli, a to je da dobijemo Bugarsku, iako nismo igrali nešto sjajno. Pobjeda se broji, dok je Češka odlična olimpijska reprezentacija koja je kvalitetu pokazala pobjedom i u Litvi, tako da mislim da možemo biti zadovoljni prolaskom u drugi krug. Ostaje mi samo žal za utakmicu protiv Litve u Tuzli koju smo mogli i trebali pobijediti. U sljedeće utakmice idemo, ja se nadam, sa Jusufom Nurkićem koji će nas pojačati. Trebamo se dobro odmoriti pa onda spremiti što bolje za SP prozor i onda Eurobasket, zaključio je Miralem Halilović.

U stalnom smo kontaktu sa Nurkićem

Malo je informacija o eventualnom nastupu Jusufa Nurkića za BiH krajem kolovoza i početkom rujna. On je ipak u kontaktu sa suigračima iz reprezentacije.

 – Mi smo u stalnom kontaktu. Iako Nurka nije došao na te prozore s većinom od nas je u jako dobrim odnosima i stalnom kontaktu. Ja se nadam da će, nakon što je potpisao ugovor, doći na Eurobasket jer bi nam bio ogromno pojačanje i cijela igra bi se vrtila oko njega. On je jedan od, po meni, najboljih europskih centara i to bi bila strašna stvar za nas, izjavio je Halilović.

Promjena izbornika

Odlazak Vedrana Bosnića je bio šok za igrače, ali su se brzo navikli na Adisa Bećiragića.

 – Iako je bio šok odlazak Bosnića, u tih pet godina se stvorila atmosfera među igračima koju nije tako lako poljuljati. Mi stvarno volimo biti skupa i družiti se, dolaziti na okupljanja. Pored početnog šoka, mogu reći da nam se trener Adis onako nenametljivo svidio i svi smo ga jako brzo zavoljeli, prije svega njegovu osobnost, a onda i način rada. Znamo tko je on, što je sve prošao u karijeri i kako se žrtvovao u svoje vrijeme da igra za našu reprezentaciju, a što automatski izaziva veliki respekt. On se svojim znanjem i karizmom svidio igračima i nije bilo problema za premostiti tu prepreku, rekao je kapetan Zmajeva.

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]