DNEVNI

Mladići češće od djevojaka krše restriktivne mjere

Psiholozi smatraju da mladi muškarci češće nego mlade žene krše restriktivne mjere uvedene širom svijeta u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

Tim znanstvenika sa britanskih univerziteta Šefild i Alster ispitivao je nešto manje od 2.000 osoba starosti od 13 do 24 godine. Rezultati istraživanja pokazali su da se polovina muškaraca od 19 do 24 godine srela s prijateljima ili članovima porodice sa kojima ne žive, u poređenju sa 25 posto žena, prenosi BBC.

Nešto manje od polovine svih ispitanih – njih 917, rekli su da se osjećaju znatno anksioznije tokom zatvaranja, a bila je veća vjerovatnoća da će oni koji pate od depresije prekršiti pravila tako što će se sastajati s prijateljima i nepotrebno napuštati kuću.

S druge strane, oni koji su anksiozni više su se pridržavali fizičkog distanciranja i redovno su prali ruke, prenosi Tanjug.

Lijat Levita sa Univerziteta u Šefildu kaže da mentalno zdravlje nije opravdanje za nepoštovanje pravila, ali ukazuje da je ljudima koji imaju mentalne probleme teško da se povinuju pravilima.

Profesor kliničke psihologije sa Kings koledža u Londonu Dejm Til Vikes kaže da je osjećaj anksioznosti sasvim normalan u tolikoj neizvjesnosti i gubitku socijalne podrške. On ukazuje da su ključna pitanja koliko dugo traje fizička distanca i kolika podrška je mladim ljudima potrebna.

“Ova situacija može imati ozbiljan uticaj na one koji već imaju probleme sa mentalnim zdravljem, a nekima će sigurno biti potreban formalni psihološki tretman”, ističe doktor Vikes.

Ovo istraživanje otkrilo je da se 150 od 281 muškarca starih od 19 do 24 godine srelo s grupom prijatelja tokom zaključavanja, dok je petina kažnjena ili uhapšena zbog kršenja pravila.

Ta grupa je takođe mislila da nisu rizikovali da se zaraze koronavirusom ili da ga prenesu drugima, te da poštovanje restriktivnih mjera nije vrijedno.

Doktor Levita kaže da je poznato da muškarci uopšte preuzimaju više rizika, a da evolutivni psiholozi to objašnjavaju time da muškarci više pokušavaju da se dokažu.

Statistički podaci policije pokazuju da je trećina onih koje je policija kaznila zbog kršenja pravila o zaključavanju bila stara 18-24 godine.

Psiholozi smatraju da vlasti moraju da urade više kako bi objasnile razloge za fizičko distanciranje i pomogle mladima da razumiju restriktivne mjere.

VEZANO

NOVO ŽARIŠTE: U BiH 28 novozaraženih, dvoje umrlo

urednik

STUDIJA: Zaraza koronavirusom na otvorenom nije nemoguća, ali je rijetka

urednik

U Hrvatskoj 117 novozaraženih, tri osobe umrle

urednik